geschiedenis/deel 1 geschiedenis/deel 19 geschiedenis/deel 18 geschiedenis/deel 17 geschiedenis/deel 16 geschiedenis/deel 13 geschiedenis/deel 12 geschiedenis/deel 11 geschiedenis/deel 20 geschiedenis/deel 15 geschiedenis/deel 7 geschiedenis/deel 8 geschiedenis/deel 9 geschiedenis/deel 10 geschiedenis/deel 14 geschiedenis/deel 6 geschiedenis/deel 5 geschiedenis/deel 4 geschiedenis/deel 3 geschiedenis/inleiding geschiedenis/deel 2

 

 

 
 
  Deel 4
 

Contact en Exclusief - In de vorige aflevering las je dat de eerste professionele jingles in gebruik waren genomen middels het ‘Feelin Good’ pakket. Frank de Wit had dit dus gehoord op een demo van de Amerikaanse jingle producent W.B. Tanner uit Memphis/Tennesee en was daardoor ook aan het adres van deze firma gekomen. Hij schreef hen al eind 1983 een brief met het verzoek een demotape van hun jingle pakketten te sturen. De firma Tanner deed dat inderdaad maar het opgegeven Delta adres was de postbus van de niet bestaande reclamefirma van Delta, Multimedia in Nijmegen (zie deel 6 van de Delta geschiedenis op deze site), en die postbus stond op naam van Rob van Leeuwen.

Pakketten misgelopen - Maar toen uiteindelijk die demotape aankwam was Rob al weggegaan bij Delta en kwam die tape daardoor niet meer bij Frank de Wit terecht (pas jaren later zou hij die nog krijgen). Op die tape stonden onder meer de pakketten ‘Hot Shots’ en ‘Enjoy Yourself’. Hot Shots werd later bij Top Format ingezongen voor het Nijmeegse discostation Radio Exclusief dat slechts kortstondig heeft bestaan en ‘Enjoy Yourself’ werd het jinglepakket van radio Contact. Frank vermoedde dat er iets mis gegaan was met verzending van de demotape uit Amerika en schreef in voorjaar 1984 een tweede brief aan de firma Tanner met hetzelfde verzoek, maar nu met het nieuwe postbusadres van Delta in Arnhem.

Wederom werd een tape gestuurd en deze kwam dus wel goed aan. Frank vond dat er als opvolger van de ‘Feelin Good’ jingles nu een pakket moest komen met korte krachtige jingles waarvan de sound wat moderner was, klinkend in de stijl van de muziek van bijvoorbeeld Duran Duran, The Eurythmics etc. Het ironische was dat de pakketten ‘Hot Shots’ en ‘Enjoy Yourself’ daaraan voldeden dus als die eerste demotape wel bij Delta terecht gekomen was dan hadden we er daar één van besteld. Op de tweede demotape stonden deze pakketten niet en dus hadden onze collega stations deze jingles. Op de tape die Frank wel kreeg stond helaas geen pakket dat aan de eisen voldeed.

Synsation - Maar Frank wist bij Top Format in Haarlem toch een krachtig klinkend pakket te vinden, het zogenaamde ‘Synsation’ dat ook was geproduceerd door W.B. Tanner. Frank schreef ook hiervoor weer de Nederlandse teksten en Bart van Gogh was wederom de producer. Het waren dezelfde mensen als bij het vorige die de jingles inzongen hetgeen gebeurde in oktober 1984. Een tijdje daarna gingen deze nieuwe jingles in gebruik op Delta Radio. Het waren inderdaad echte power jingles geworden. Er was o.a. een ingezongen nieuwsintro (zie deel 1 van deze Jingle Historie) en ook een filler van 60 seconden. We hadden al een geheel instrumentale filler en met deze als achtergrond konden bijvoorbeeld al die groeten worden voorgelezen die de hele dag per telefoon werden doorgegeven door de luisteraars. Maar de nieuwe was veel sneller en had zowel aan het begin als aan het einde een gezongen stukje.

Het is voor een dj dan de kunst om het instrumentale gedeelte daartussen zo in te spreken dat het precies zo uitkomt dat er “geen muziek overblijft” en ook niet door het gezongen eindgedeelte wordt gesproken. Leuk detail is dat een aantal jingles zijn gemaakt met stereo effecten omdat er in die tijd plannen bestonden om met Delta Radio in stereo te gaan uitzenden, iets wat overigens nooit is gebeurd. Inmiddels draaide Delta Radio commercieel gezien goed (de 24-uurs programmering was populair bij de luisteraars hetgeen voor adverteerders interessant was) en was er geld voor deze jingles. Het ‘Synsation’ pakket kostte net als het vorige ongeveer 6.000,-- gulden en er was zelfs nog wat geld over om meteen een aanvullend pakketje te kopen. Daarover meer in deel 5. Klik hieronder voor het Synsation’ pakket

 
 
Jinglemix 4
 
 
 
 
 
 
 
   
   
Terugkeren naar de MN home