25 jaar Delta
Door Nico Fintelman (Smits)
 
Het plan - Het ontstond in een kroeg in Nijmegen. Het was najaar 2007 en Keizerstad FM had zojuist zijn 25-jarig bestaan gevierd. Beter gezegd, er bijna niets aan gedaan. Wij zaten met een paar Delta mensen in die kroeg en vonden het vreemd dat ze er bij Keizerstad geen groots gebeuren van hadden gemaakt (en we hadden natuurlijk ook wel graag een feestje gehad).
 
En dus riepen we dat wij er over een jaar wel wat aan zouden gaan doen. Want op 5 augustus 2008 zou het 25 jaar geleden zijn dat Delta Radio begon. De gesprekken hierover bleven gaande en toen ik in februari 2008 riep dat we een eenmalig Delta zouden kunnen doen via webradio Digitaal Hit FM waren mensen als Gerrit de Ruyter, Freek Mulder en Hans van Uden erg enthousiast. De laatste haakte na een tijdje af maar de rest ging door.
 

 
 
Boefjes van toen  
 
 

Op 1 mei 2008 - werden de plannen bekendgemaakt op de Delta website. In het begin was nog niemand er echt mee bezig maar toen uiteindelijk de zomer begon kwamen ook de activiteiten op gang. Ik had bedacht dat we een weekend zouden gaan uitzenden als Delta met een mix van actuele en historische programma’s. Eén van de actuele zou dan een gezamenlijk programma worden van voormalige Delta deejays. Gerrit de Ruyter wist via Hyves een groot aantal voormalig Delta mensen te bereiken die vrijwel allemaal positief reageerden.

Vervolgens werd vastgelegd in welk weekend de Delta uitzendingen zouden gaan plaatsvinden (27/28 september) en wanneer het gezamenlijk programma zou worden opgenomen (5 september). Want het idee was om vooraf alles op te nemen en om geen live-programma’s te maken. Vandaag de dag hebben al die jocks in het weekend familie bezigheden en geen tijd om op een bepaald tijdstip ergens aanwezig te zijn.

 

Digitaal en nog meer - Intussen had Edo Peters zich spontaan gemeld bij Gerrit met de mededeling dat hij belangeloos promo’s voor het weekend zou gaan maken. En Freek Mulder had geregeld dat het gezamenlijke programma kon worden opgenomen in Elst in de studio’s van Keizerstad FM. Met Herman Cramer had ik alles al rond betreffende uitzending via Digitaal. Hij is een radiofreak en altijd in voor een dergelijke happening. Het idee was om er ook wat van door te prikken via etherzenders. En zo kwam ik in contact met Vince Beijersbergen van Radio Maasland dat uitzendt in grote delen van Brabant en Limburg en een stukje Gelderland. Vince vertelde me dat Maasland Radio vanaf 16.00 uur op zaterdag en zondag Delta 25 wilde gaan doorprikken.

Overigens heeft ook Vince zijn roots in Nijmegen, hij was ooit deejay bij Radio Reflex. Het volgende contact was met oud Delta jock Lawrence Vasseur (Paul van Dijk) die nu de baas is van Oldies FM. Dit radiostation zou vlak voor het bewuste weekend de nieuwe etherfrequentie 93.6 FM krijgen en het vermogen gaan verhogen en daardoor te ontvangen zijn in Arnhem, de Betuwe en gedeelten van Nijmegen. Ter gelegenheid daarvan wilde Lawrence Delta 25 geheel gaan doorprikken. Al met al goede berichten.
 

Het komt op gang - Lang niet alle mensen die het idee mooi vonden melden zich uiteindelijk bij Gerrit voor opname van het gezamenlijke programma. Maar het groepje, dat er wel was op die vrijdagavond 5 september 2008 was een mooie doorsnee van 6 jaar Delta: Frank de Wit, Freek Mulder, Gerrit de Ruyter, Mark van de Ven, Gerco Wittenberg, Frank van Roosendaal, Jacques van Marwijk en ikzelf. Al gauw zat de stemming er goed in en dat kwam niet in de laatste plaats door het bier. De verhalen van toen vlogen over tafel en prachtige herinneringen kwamen weer boven. Freek deed de techniek en Gerrit de centrale presentatie en de nodige uren fraai materiaal werden opgenomen.

Achteraf was er de constatering dat de groep precies groot genoeg was om al die verhalen er in te krijgen. Waren er veel meer mensen gekomen dan was het waarschijnlijk in een lichte chaos belandt waardoor veel verhalen niet naar voren waren gekomen. Overigens werd alleen het avondje “ouwehoeren” opgenomen. Freek monteerde er later de muziek, jingles en wat aardigheidjes tussen. Het werd een geweldig programma waarvoor Gerco de naam “De Boefjes” verzon.

 

We doen het nog één keer - Inmiddels had ik een groot aantal historische programma’s uitgezocht die geschikt waren voor uitzending in het betreffende weekend. Daarbij waren trouwens ook veel gedeelten van programma’s die Herman en ik aan elkaar smeedden tot complete uren. Maar veel van die oude opnames stonden nog op cassette en Herman begon aan het monnikenwerk om al die bandjes over te zetten naar computer bestanden. Edo Peters was intussen naar Curacou gegaan waar hij ging werken bij het radiostation Dolfijn FM. En daar produceerde hij de Delta 25 promo’s die hij me vervolgens mailde.

Grappig dus dat deze jingles daar in Midden-Amerika zijn gemaakt. ‘We doen het nog 1 keer’ was de slogan waarmee we Delta 25 de wereld in slingerden. Delta Radio was het fenomeen van de tachtiger jaren en met name de periode zomer 1984 tot eind 1987 was het die het station een beetje legendarisch maakte. Op 15 oktober 1989 was het definitief voorbij, er waren nadien de nodige projecten waar de naam Delta opgeplakt werd maar dat had natuurlijk niets te maken met het grote Delta van the 80-ies. Dat grote Delta gingen we nu nog één keer terugbrengen voor 2 dagen. De laatste week voor het betreffende weekend kwam er aan. Ik had nog besprekingen bij Oldies FM en Maasland Radio en erg leuk was dat de televisiezender Kanaal 13 een promo had gemaakt voor het Delta 25 weekend en dat begon uit te zenden.

Kanaal 13 is een commercieel tv-station voor de regio Arnhem-Nijmegen en op dinsdag 23 september moest ik er nog naar toe voor een interview. Ook kregen we nog de beschikking over een stream van webradio Factorystation zodat we al met al zo’n 10 streams konden gaan inzetten. Gerrit, Freek, Herman, Gerco, allen waren nog zeer druk bezig met de voorbereidingen.

 

De laatste loodjes- Zoals altijd bij dit soort zaken komen dan op het laatst de nodige problemen bovendrijven en moet er ondanks alle organisatie die al is gedaan nog een hoop werk verzet worden. Herman en ik zaten in die laatste week vele uren in de studio om het nodige te produceren en op het laatst moesten er nog programma’s worden overgezet en bleken andere programma’s weer niet door te gaan. Zo zou Alexander Stevens samen met Adam Curry een speciaal Delta 25 programma opnemen maar helaas werd dat op het laatste moment afgelast vanwege hun problemen bij Arrow Classic Rock. Van de mensen die wel een actueel programma gingen aanleveren haalden de meesten de deadline niet en sommigen kwamen helemaal niet tot iets aanleveren.

Pas op donderdag 25 september hadden we zo’n beetje alles binnen en die avond konden we beginnen om de programmering op te bouwen in de stream van Digitaal. Dat bleek iets minder eenvoudig dan gedacht en het werd nog wat moeilijker om die dan qua tijdstippen ook exact op te bouwen in de stream van Factorystation. We zaten op donderdagnacht zo dicht tegen het weekend aan dat er niet genoeg tijd meer was om alle technische problemen goed op te kunnen lossen en zo zouden we het weekend met de nodige risico’s gaan starten. Op vrijdag 26 september werd ik om 15.00 uur op mijn werk gebeld door Ruud Poeze die me vertelde dat hij na een lange tijd van technische problemen eindelijk een stream had liggen van zijn studio naar de middengolfzender van Radio Paradijs dat uitzendt voor de regio Utrecht. En Ruud had besloten om het Delta 25 signaal via de Paradijs frequentie AM1584 te gaan doorprikken.

 
Zaterdag 27 september 2008- De studio van Digitaal werd het zenuwcentrum van Delta 25 met daarin als belangrijkste man Herman Cramer. Vandaar werd de stream van Factorystation aangestuurd en kwam er een speciale stream voor Oldies FM, Maasland Radio en Radio Paradijs. Dit alles zou om 08.00 uur starten. Die zaterdagochtend belde ik al om 07.00 uur naar Herman, stel je voor dat hij niet op tijd wakker zou zijn. Maar dat viel mee, Herman zat al in de studio en het laatste uurtje Digitaal FM zat vol 80-ies hits. Klokslag 08.00 uur startte de eerste tonen van het openingsprogramma dat ik enkele dagen daarvoor had opgenomen. De dreigende en dramatische muziek van Vangelis gingen na een dikke tien minuten over in “Peace” van Peter dat op 15 oktober 1989 het allerlaatste nummer was geweest dat gedraaid werd op Delta.

Hierna een kort openingswoord en de fameuze stationsong en Delta was na 19 jaar afwezigheid weer terug. Na dit eerste programma en de uurwissel van 09.00 uur werd één van de allereerste gepresenteerde Delta programma’s ooit uitgezonden welke in augustus 1983 werd gepresenteerd door Frank de Wit. De kop was er af, de eerste reacties verschenen al in het gastenboek van deze site en het Delta 25 weekend was begonnen. Het knalde lekker, Oldies FM en Radio Paradijs prikten Delta 25 door en in de loop van de middag begon ook Maasland Radio daarmee. Om 12.00 uur begon dan het programma “De Boefjes” waarin 3 uur lang de verhalen van toen waren te horen. En verder in afwisseling historische en actuele programma’s. Wat betreft deze laatste: mensen als Freek, Gerrit, Mark en Frank hadden er allen fraaie uurtjes van gemaakt waarin de nostalgie hoogtij vierde. Aan het begin van de middag zaten we met een aantal mensen weer in de studio van Digitaal want er moesten toch nog wat dingen worden geregeld.

En zo was het ook de bedoeling geweest om op zondagmiddag van 13.00-15.00 uur een oude DDD uit te zenden. Deze hitparade, Delta’s Denderende Dertig, werd destijds ook altijd op dat tijdstip op zondag uitgezonden. Diverse jocks die toen dit programma presenteerden waren benaderd maar niemand wist nog een originele complete DDD boven water te krijgen. Totdat Freek Mulder er één wist terug te vinden die hij in 1988 had gepresenteerd. Helaas, er was maar één uur. Op die zaterdagmiddag meldde Frank van Roosendaal me dat hij het weggevallen uur nog wel kon invullen en ik bedacht spontaan dat hij dan wel een overzicht kon doen van een DDD die op deze website staat. Frank ging aan de slag en maakte er een fraaie opname van die we aan het einde van de zaterdagmiddag kregen toegemaild.

 
Succes - Inmiddels zaten de streams propvol luisteraars en stroomde ook het gastenboek en de email adressen vol met positieve reacties. Al aan het begin van de avond konden we constateren dat Delta 25 een succes werd. Velen waren enthousiast over de eenmalige terugkeer van Delta Radio. Sommigen klaagden over de geluidskwaliteit maar dat was wel enigszins te verklaren. De oude programma’s kwamen voornamelijk van cassettes (en waren uiteraard in mono) en de actuele waren in verschillende studio’s opgenomen. Voeg daarbij dat we niet zoals een nieuw radiostation een uitgebreide testperiode konden hebben maar zo uit het niets met complete uitzendingen moesten komen en het zal begrijpelijk zijn dat niet alles super klonk.

Maar daar ging het natuurlijk niet om, het ging er om het echte Delta nog eenmaal te laten horen en de herinnering nog een keer levend te maken. Zoals verwacht zaten ook in de eerste uren van de nacht veel radiofanaten te luisteren en bleven de luistercijfers hoog. Aan het einde van de nacht kwam de melding dat de streams er uit zouden liggen maar in de studio draaide alles gewoon door, ook in de logbestanden achteraf was geen uitval te zien. Wel werd bekend dat in die nacht in de regio Arnhem de internetverbindingen van alle hostingfirma’s een korte storing hadden dus dat zou de verklaring kunnen zijn.

 
Zondag 28 september 2008 - Alweer om 07.00 uur in de ochtend belde ik Herman omdat ik wist dat er op dat moment niemand in de studio was hoewel alles gewoon doordraaide. Herman die de laatste dagen nauwelijks had geslapen was met geen tien paarden wakker te krijgen dus reed ik na een uur bellen maar naar zijn huis, gelukkig werd hij wel wakker van de deurbel. Die zondagochtend was de belangstelling nog groter en de streams kwamen steeds voller te zitten met luisteraars. Totdat deze om 11.40 uur overbelast waren en er uit knalden. Heel vervelend. Herman had het geheel in vijf minuten weer online en het duurde niet lang of ook al die luisteraars waren weer terug. Mooi maar ook zorgwekkend want zo bleef het risico op uitval aanwezig.

Bij Oldies FM was de stream niet automatisch weer opgestart en ik kreeg Lawrence aan de lijn die al in de auto zat op weg naar de studio van Oldies FM om het signaal zo snel mogelijk terug in de ether te krijgen. Om 12.00 uur werd het inmiddels zoveelste programma gestart maar na tien minuten liep het computerbestand hiervan vast. Er zat niets anders op dan “er een plaat in te gooien”  en vervolgens het programma opnieuw te starten, echter wederom liep het bestand vast.“Wat nu ??”  was de noodkreet van Herman. In enkele seconden moest ik een beslissing nemen en riep: “nummer 111”. Herman startte het programma met dat nummer en alles ging gewoon door. Maar binnen een half uur was er dus tweemaal iets mis gegaan en dat was balen. Enkele luisteraars reageerden meteen in het gastenboek,

ze vonden het maar niets met deze wijziging. Blijkbaar hadden ze wel het programmaschema op de website bekeken maar niet wat er boven stond : wijzigingen voorbehouden. Toch vond ik het mooie opmerkingen. Het bewijs dat we dus geen Sky-behang-Radio waren maar een echt radiostation met echte luisteraars. Dit waren mensen die intensief zaten mee te luisteren met de programmering op schoot en teleurgesteld waren dat er een programma niet door ging. Delta Radio had weer even de impact van destijds. Dat werd trouwens ook bewezen door de reacties die maar bleven komen in het gastenboek en op de e-mailadressen en natuurlijk de luistercijfers van de streams. In de wetenschap dat ook werd geluisterd via de etherzenders van Oldies, Maasland en Paradijs kon de conclusie worden getrokken dat duizenden luisteraars nog eens een keer Delta Radio wilden meemaken.

Ook al door de historische programma’s kwam de sfeer van toen nog eens goed terug. Herbert Visser, Karel Weegman, Hans Toernee, Peter van Alphen, Victor Prins, Hans van Uden, Jojo, Dick van de Meer, Rob Aarden en nog veel meer namen waren korte of langere tijd te horen in dit Delta 25 weekend. De oude commercials en de Delta hits deden de rest. Nostalgie ten top. Zondagavond 20.00 uur. De herhaling van het programma “De Boefjes” en weer massaal luisteraars. Helaas een tijdje na de start toch weer stream uitval maar dat was van korte duur en alle luisteraars waren binnen een mum van tijd terug, iedereen wilde die fraaie verhalen toch nog eens horen. Ik had het programma niet vooraf gehoord en ook zaterdagmiddag wegens organisatie activiteiten maar gedeeltelijk kunnen luisteren dus het was ook voor mij een verrassing dat het programma nogal vrij abrupt ophield. En dan tot slot de uitzending van het laatste uur van Delta 1 van zondag 30 juni 1985. Een lekker dramatisch uur en daarmee ook een mooie afsluiting voor Delta 25.“We willen niet stoppen maar we moeten wel”. Deze woorden van Karel Weegman aan het einde van het programma gingen net zoals destijds langzaam over in FM-ruis en klokslag 00.00 uur was Delta 25 voorbij.

 

Maandag 29 september 2008 - The day after. Er komen nog veel mailtjes binnen en in het bijzonder van radiomensen uit heel Nederland komen nog positieve reacties op het weekend. En het blijkt ook een grote inspiratie: her en der in Nederland steken voormalige piraten de koppen bij elkaar om ook voor hun voormalige station eens zo’n weekend te organiseren. Ook komen er nog wat opmerkelijke berichten: iemand heeft een Delta chatroom opgezet in het weekend, er worden via internet door allerlei mensen Delta 25 programma’s uitgewisseld en er schijnt iemand in een forum te beweren dat bijna alle historische programma’s door hem zijn aangeleverd (niet dus). Als iets succesvol is, wil blijkbaar iedereen met terugwerkende kracht er deel van uitmaken.

Maar wij beschouwen het als een compliment. Ik verbaas me deze dag over een non-discussie in het Delta gastenboek waarin het gaat over wie anno 2008 Delta zou zijn. Blijkbaar hebben sommige mensen al 19 jaar geen radio meer aan gehad want Delta Radio is toch echt al op 15 oktober 1989 gestopt. En wij hebben het dan na al die tijd nog eens een weekend terug gebracht. Voor de rest is er geen Delta Radio meer. Toch raast er iemand als een Bokito door het gastenboek om iedereen te bezweren dat hij Delta is (blijkbaar moet iedereen die het D…woord ook maar in de mond durft te nemen meteen worden verbannen naar een strafkamp in Siberië). Deze figuur snapt er dus niets van. Delta Radio…..dat was de situatie van de tachtiger jaren……dat was het ongelooflijke sensatie gevoel dat luisteraars en medewerkers in die tijd hadden……dat was de sfeer en muziek van de generatie van toen…..en dat was en is in ieder geval geen persoon.

Delta 25 is afgesloten en duizenden hebben nog eens Delta Radio mee willen maken, het zal de laatste keer zijn. De programma’s van dit weekend zullen her en der via internet terug te vinden zijn en Digitaal Hit FM zal ze met regelmaat herhalen. En terwijl ik de laatste zinnen van dit verslag produceer kijk ik vanachter mijn computer even naar boven. Daar, aan de muur van mijn kantoor, hangt een uitvergrote email die een voormalig Delta medewerker mij 4 weken voor Delta 25 stuurde. “Ik doe niet mee want Delta Radio leeft niet meer bij de mensen” schreef hij. Deze opmerking brengt bij het Delta 25 team een permanente glimlach op de lippen.

We deden het nog 1 keer. Wat mooi was moet mooi blijven. De Delta Radio nostalgie blijft via deze website.

 

Nico Fintelman (Smits).

 
 

 

 
Het Delta weekend werd mede mogelijk gemaakt door:
 
 
    Voorheen: Oldies FM    
 

 

Terugkeren naar de MN home