Inleidend verhaal, Delta geschiedenis. Deel 1 Deel 2 Deel 3 Deel 4 Deel 5 Deel 6 Deel 7 Deel 8 Deel 9 Deel 10 Deel 11 Deel 20 Deel 19 Deel 18 Deel 17 Deel 16 Deel 15 Deel 14 Deel 13 Deel 12
   

Inleiding

 
Het verhaal van dit radiostation dreigde verloren te gaan in de tijd. Dus moest het toch eens worden opgeschreven. Voor dat ik begin zal ik me even voorstellen, zodat met name voor niet direkt betrokkenen mijn achtergrond duidelijk is.
 
Mijn begin - Ik ben met radiopiraterij begonnen in 1976. Mijn eerste zender was de befaamde Josti-kit FM. Het bereik was slechts enkele straten, maar het was fun. Na de nodige jaren met diverse (steeds betere) zenders begon het echt serieus in 1979, ik ben toen gestart met Radio Invicta
 
Invicta heb ik gedaan tussen voorjaar 1979 en najaar 1983 met enige tussenpozen, allereerst met met mijn vrienden Kees S., Peter Brown en Herman van Dijk, later met vele anderen. Enkelen werden vervolgens bekend in de piraten-scene, zoals Frans van den Hoek en Willem van Harm (later mede-oprichters van piraat Midland-FM in Veenendaal) en natuurlijk ons aller Herbert Visser.

Mijn naam is Nico Fintelman maar ik ben bekend geworden onder de dj-naam Nico Smits. Onder deze naam zal ik het verhaal ook schrijven. Ik ben opgegroeid met popmuziek en die kwam uit de radio hetgeen vervolgens bij mij ook het radio-virus veroorzaakte.

Mijn luister-radioverleden is Radio Luxemburg (vanaf de nederlandstalige uitzendingen begin jaren zestig tot de professionele Engelstalige programma's van de vele jaren daarna) en verder de zeezenders Veronica, 227, Noordzee, Atlantis en Caroline. Later natuurlijk ook MiAmigo. Al deze "piraten" zorgden bij mij voor de sympathie voor het avontuurlijke radio maken. Want uiteraard heb ik 3FM (destijds Hilversum 3) vanaf het begin meegemaakt, maar hiervan kreeg ik nooit zo'n kick.

 
Invicta zond in zijn bestaan wisselend uit vanuit Andelst, Elst en Wageningen en we hadden uiteindelijk ook tv-uitzendingen. De eerste en een van de weinige tv-piraten in de Betuwe. Gedurende deze periode heb ik ook meegewerkt aan andere radiostations : Empire en Seven in Wageningen, Mexico in de Betuwe en ook RTL-tv in Wageningen (de tv-piraat wel te verstaan, het officiele RTL bestond in Nederland nog lang niet).
   
Mijn komst - In oktober 1983 ben ik terechtgekomen bij Delta 90 en heb er deel van uitgemaakt tot maart 1988. Later ben ik nog een jaar eigenaar geweest van Digitaal FM in Baarn. Bij Delta kwam ik als disckjockey en al snel daarna ook in de organisatie. Van april 1984 tot maart 1988 was ik programmaleider en bij Delta 2 (hierover later meer) van september 1985 tot maart 1988 deed ik ook het hele financiele- en zakelijke gedeelte (niet de adverteerders) en tevens veel van de algemene zaken. Vrijwel alle medewerkers die tussen tussen april 1984 en maart 1988 bij het station zijn gekomen zijn dus door mij aangenomen (en enkelen helaas ook ontslagen) en ik heb in die periode ook alle programmeringen "gemaakt". Ik kan er dus redelijk wat over vertellen en dat zal de bedoeling ook zijn.
 
Interessant - Ik heb me vaak op de achtergrond gehouden en al die jaren nadien ook niets verteld omdat ik hiermee nogal wat risico's liep: ik was met het financiele/zakelijke gedeelte een interessante persoon voor justitie en belastingdienst. Inmiddels zijn al deze zaken verjaard dus heb ik de Delta geschiedenis formeel vastgelegd. Het is het verhaal van een groot succes, soms afgewisseld met slechte tijden. Dj's, lokatie-problemen, love-story's, collega-stations, overheids-acties, Omroep Gelderland, Contact, zeezender-perrikelen en nog veel meer. Voor degenen die erbij waren een herkenning, voor degenen die er verder vanaf stonden een interessant verhaal. Een verhaal in twintig (20) delen, klik hier om naar deel 1 te gaan.
 
Pop station - Delta radio was hét popstation van de jaren 80 De sterren waren Michael Jackson, Madonna, Prince, Bruce Springsteen, Paula Abdul, U2, Janet Jackson etc. Maar ook waren het de jaren van een beginnende George Michael met Wham, het concert Band Aid en de echte Delta hits. Soms zal de historie een beetje hard zijn want er gebeurde nogal wat, maar vergeet n iet : we waren geen van allen koorknapen. Delta zou nooit dit station geworden zijn als we allemaal brave burgers waren geweest. Ik zal bij benoeming van personen zoveel mogelijk dj-namen gebruiken, tenzij de personen zich op de radio altijd met hun echte naam hebben gepresenteerd. Voor de goede orde : vroeger waren we niet happy met termen als "piraten" en "piraterij" maar ik heb besloten deze nu wel te gebruiken. Dit geeft duidelijkheid en zeg eerlijk : het zijn eigenlijk ook geuzennamen/benamingen.
   
Klik hier om naar het volgende deel te gaan.
 
 
 
 
Terugkeren naar de MN home
Inleidend verhaal, Delta geschiedenis. Deel 1 Deel 2 Deel 3 Deel 4 Deel 5 Deel 6 Deel 7 Deel 8 Deel 9 Deel 10 Deel 11 Deel 20 Deel 19 Deel 18 Deel 17 Deel 16 Deel 15 Deel 14 Deel 13 Deel 12