Deel 15

Frank de Wit stopt - Al vanaf eind 1986 komt Frank de Wit regelmatig met de opmerking dat we als leiding van Delta Radio erg grote risico's aangegaan zijn. Wanneer er een serieus jusitie en FIOD onderzoek naar het station zal komen kunnen we alle vier waarschijnlijk nogal grote problemen krijgen.

Misschien is dat wel zo maar de suggestie om toch maar weer te stoppen met het station willen we niet overnemen. Derhalve begint Frank er steeds meer over na te denken om dan zelf maar te stoppen, ook al om zijn andere zakelijke bezigheden niet in gevaar te brengen.

In juli 1987 is het zover, Frank verlaat Delta. Hij is één van de oprichters en heeft dus nogal wat woelige jaren meegemaakt en met name hij was verantwoordelijk voor de Delta jingles. De leiding blijft nu dus bij drie mensen. Hans van Uden, Andre van Muylwijk en ikzelf. Er wordt afgesproken dat we Frank nog een bedrag in termijnen zullen betalen.

Echter, het zal maar bij een gedeelte blijven. Onzerzijds is dus niet sprake van een geheel correcte betaling. Dit zal jaren later nog de nodige ruzies opleveren. E.e.a. betekent ook dat er iemand in de plaats van Frank moet komen om al het wekelijkse werk omtrent de produktie van reclamespots- en blokken en eventueel promo's en jingles te gaan doen.

Jeroen Wouters was weggegaan vanwege Radio Continu maar komt terug en gaat vanaf nu deze werkzaamheden bij Delta doen. Voor dit doel wordt een produktiestudio gebouwd in een flat in Arnhem-Zuid.

Club 90 - relaties - Inmiddels doet Hans van Uden al een tijd vier avonden per week Club 90. Het wordt een razend populair programma, niet in de laatste plaats bij de vrouwelijke luisteraars. Hans wordt de womanizer van het station maar zijn programma heeft ook aantrekkingskracht op andere deejay's. Deze zijn dan regelmatig ook bij het programma aanwezig omdat er zoveel vrouwelijke fans bellen en je weet maar nooit...

Ook in de discotheken scoren de Delta jocks goed bij de dames. Overigens krijgen veel deejay's door Delta een vriendin. Dames bellen tijdens de programma's en de gesprekken kunnen dan uitlopen op vaste relaties. Mensen als Freek Mulder, Gerrit de Ruyter en Rob van Laar krijgen hierdoor een relatie.

Zomerfeesten - In de zomer van 1986 waren we dus zeer succesvol geweest tijdens de Vierdaagse en de Zomerfeesten met locatie-programma's en de Discoshow. Organisatorisch lukt het deze keer echter niet zo goed en derhalve besluiten we om er tijdens de Zomerfeesten van 1987 niet bij te zijn met Delta.

Adverteerders - Het is zomer 1987 en Delta draait commercieel gezien goed. Er zijn vele adverteerders en deze zijn ook zeer tevreden. Bedrijven als Verkeersschool Van Amelsfoort in Huissen, Disco De Hoeve in Groesbeek en Sauna de Heuvelrug in Veenendaal adverteren jaranlang achtereen zonder ook maar een maand over te slaan.

En zo zijn er velen. Zij merken het effect van deze promotie heel goed, het meestal jeugdige publiek heeft duidelijk voorkeur voor Delta adverteerders. De omzet van Delta bedraagt ongeveer 30.000 gulden per 4 weken maar alleen al de vaste kosten zitten dan al bij de 20.000 gulden in zo'n periode.

Texas - In die zomer krijgen we zelfs een aantal landelijke adverteerders. Het zijn Texas sigaretten, Bose boxen en Signapore Airlines. Deze zijn alle geregeld via het reclamebedrijf van Gert-Jan Smit die ook één van de mensen is uit de organisatie van zeezender Radio Monique. Helaas is de betalingsmoraal van dit bureau niet zo goed en zijn we iedere keer genoodzaakt weer opnieuw besprekingen aan te gaan met Gert-Jan.

Het is echt een uitzonderlijke situatie, vanaf dan zal er vele malen in het toenmalige Motel Velp gesproken worden over deze problemen tussen Delta enerzijds (Hans, Andre en ik) en Gert-Jan en medewerkers van zijn reclameburo anderzijds. Grappig is dat ik in de jaren daarna wel eens hierover mensen spreek van andere radiostations en ze hebben allen hetzelfde verhaal. Motel Velp is beroemd en berucht in de wereld van de landpiraten.

Tros- Zoals in één van de vorige delen beschreven was de professionele (24 uurs)etherpiraterij in Nederland in deze tijd van de jaren tachtig erg afgenomen door maatregelen van de overheid. Soms met grote en harde acties waarbij prive-bezittingen van stationseigenaren in beslag werden genomen. Roemruchte acties waren die tegen Radio Stad Den Haag en ook Octaaf in Amsterdam.

In de meeste plaatsen hielden enkele piraten het met moeite en pijn vol maar er waren natuurlijk nog plaatsen waar de stations zonder al te veel problemen konden doorgaan, bijvoorbeeld in Nijmegen. Dit alles bracht een openbare discussie op gang over de piraten en de journalistiek deed daar ook graag aan mee.

En zo besloot het TV-programma TROS-Aktua op een dag de piraterij als onderwerp te kiezen. Verslaggeefster Yvonne Habetz werd op pad gestuurd en kwam ook in Nijmegen. Op een gegeven moment stond ze zelfs met de cameraploeg voor de deur van de Delta flat. Medewerking is toen door ons geweigerd. Jezelf al te veel in de picture plaatsen kan wel eens een negatief effect hebben richting overheid. Hoe de reportage uiteindelijk ging op tv kan ik me niet meer herinneren.

2e discoshow - Delta's Daverende Discoshow was nog steeds uiterst succevol. Hoe het zo kwam is me niet meer duidelijk maar er werd besloten dat er een tweede discoshow zou komen. De eerste werd gerund door Rob Aarden en in de zomer van 1987 werd de tweede opgezet door Edwin Westerbroek. Ook deze zou erg populair worden, de beide discoshow's zaten nooit zonder werk. Overigens hebben we nog een keer een prijsvraag georganiseerd waarbij een schoolklas de discoshow kon "winnen". Deze deed dan een gratis optreden op een schoolfeest.

Woningvereniging - Het is najaar 1987 en al meer dan anderhalf jaar zendt Delta zonder al te veel problemen uit vanuit de flat op het adres Meijhorst 17-24. En op het flatgebouw in de Zwaneveld staat de zender nog altijd te knallen en doet de machtige antennemast zijn werk.

Het kabbelt lekker voort en het lijkt soms wel of alles legaal is. In deel 11 van dit verhaal vermeld ik hoe we in de Meijhorst terechtkomen maar ook dat al twee maanden nadat we de flat betrekken de verhuurder, woningvereniging Nijmegen, zich bij mij meldt. Nadat er een keer of twee een inval van RCD en politie is geweest in die flat begrijpt woningvereniging Nijmegen hoe het in elkaar zit. Mij wordt de huur opgezegd en ik word gesommeerd om zo snel mogelijk de flat te ontruimen. Wat ik natuurlijk niet doe.

Advocaat - Daarop neem ik een advocaat in de arm met aan hem het volgende verhaal. We zijn in de flat bezig met iets wat wettelijk niet mag en formeel is dit ook in strijd met de doelstelling van de flat, namelijk bewoning. (Waarbij misschien een verzachtende omstandigheid is dat veel van deze grote flatwoningen leeg staan. Reden is dat de huur erg hoog is).

Op een dag zal het zover komen dat we daarom de flat moeten verlaten. Maar het is onze bedoeling dat moment zo ver als mogelijk uit te stellen. Zolang mogelijk zonder locatieproblemen is wat voor ons belangrijk is. De advocaat moet dus gaan "tijdrekken" bij de woningvereniging en met brieven, gesprekken en procedures proberen gedurende lange tijd de vereniging ervan te weerhouden enige actie uit te voeren. Het is een goede advocaat en dit lukt hem zonder meer.

Gemeente - Maar ook van andere kanten wordt geprobeerd het nodige te doen tegen Delta Radio. Onschuldig lijkt nog de gemeente Nijmegen die mij op het adres van de Meijhorst om de paar maanden een brief stuurt (formeel gericht aan de bewoner van Meijhorst 17-24) met het dringende verzoek mij in te schrijven bij de gemeente. Dat lijkt me niet zo'n goed idee dus doe ik dat maar niet. Bij iedere inval van RCD en politie wordt automatisch tegen mij proces verbaal opgemaakt.

Ik ben nooit aanwezig bij deze invallen maar iedere keer wordt door de politie het verzoek aan mij achter gelaten om me te komen melden op het politiebureau. Ik doe dit ook maar niet maar na 10 invallen komen op een dag een paar politieagenten aan de deur van de flat en vragen naar mij. Ik ben er niet en aan de aanwezigen wordt de mededeling gegeven dat ik mij die dag nog dien te melden op het politiebureau. Zo niet dan "ga ik op de telex" zoals dat in die tijd heette. Otewel dan wordt ik een gezocht persoon. Derhalve meld ik me die avond maar. Op het politiebureau vertelt de betrefende agent mij dat geconstateerd is dat vanuit "mijn" woning aan de Meijhorst illegale radiouitzendingen plaatsvinden en dat ik me daarvoor moet verantwoorden.

Ik vertel hem dat ik van niets weet. De agent reageert verbaasd, er zijn al zoveel oppak acties en invallen geweest. Ik vertel dat ik een paar kamers verhuur aan studenten en wat die doen is mij niet bekend. Volgens mij moet de politie zich maar bij hen melden en ik geef wat fake namen. Maar de agent is niet tevreden en zegt dat hij mij een verhoor wil afnemen. Ik weiger, meld hem dat ik niet verplicht ben tot antwoorden en weer wegga. En loop vervolgens doodleuk het politiebureau uit. De politieagent loopt me achterna en roept dat dan de officier van justitie vervolging tegen mij zal instellen. Ik antwoord hem dat dit dan maar moet gebeuren. Opmerkelijk is dat ik daar nooit meer iets van gehoord heb.

Woningvereniging - De woningvereniging Nijmegen heeft intussen ook overleg met de Katholieke Woningvereniging Kolping, eigenaar van de flat in de Zwaneveld. Bij die vereniging is de heer R. van Swelm woonmaatschappelijk werker. Hij is fanatiek vechter tegen de piraten en begint namens de beide organisaties de actie tegen Delta te coordineren. (***)

Als in de zomer van 1987 het veelvuldige overleg met mijn advocaat (al meer dan een jaar lang) niets heeft opgeleverd voor de woningvereniging wordt er via de advocaat een ultimatum aan mij gesteld. Ik moet de flat per direct ontruimen, gebeurd dit niet dan zal er een proces volgen. Vrij onnodig te zeggen dat we niet ontruimen en dit antwoord wordt door de advocaat overgebracht. Men besluit nu een rechtszaak te starten maar het feit dat ik niet sta ingeschreven bij de gemeente Nijmegen geeft problemen met de dagvaardiging. Allereerst moet men mij dus "zoeken". Een ambtenaar van de gemeente Nijmegen weet dat mijn achternaam veel voorkomt in de Betuwe en met name in de gemeente Dodewaard dus daarheen gaat een verzoek voor informatie.

Deze gemeente antwoordt dat ik daar niet bekend ben maar dat de naam ook voorkomt in de gemeente Valburg. Vervolgens gaat daarheen een verzoek en deze gemeente antwoordt dat ik daar heb gewoond maar enkele jaren daarvoor ben verhuisd naar Ede. Uiteindelijk kan de gemeente Ede de benodigde informatie geven maar deze hele ambtelijke procedures duren zo'n twee maanden. De dagvaardiging kan nu de deur uit en, zo blijkt, niet alleen naar mij.

Aanklacht - Om het geen lange procedure te laten worden wordt het proces gevoerd in de vorm van een kort geding. Dit zal plaats vinden op vrijdag 30 oktober 1987 om 11.00 uur bij de Arrondissementsrechtbank in Arnhem. De dagvaardiging is namens Woningvereniging Nijmegen en hierbij houdt Woningvereniging Kolping zich dus op de achtergrond. Er worden uiteindelijk 3 partijen gedaagd :

1. Ikzelf als huurder en officieel bewoner van de Delta flat op de Meijhorst 17-24. Mij wordt wanprestatie verweten met betrekking tot de huur van de flat en de eis is dat ik deze onmiddelijk ontruim "en daarin niet meer terugkeer". Dit op straffe van een dwangsom van 1.000,-- gulden per dag wanneer niet wordt voldaan aan deze eis. Verder de eis dat de woningvereniging bij niet ontruiming dit zelf mag doen met behulp van de sterke arm.

2. Ook gedaagd is de Lokale Omroepvereniging Delta. Die is dus in zomer 1985 opgericht om de zaken van Delta 1 af te handelen. Maar is in tegenstelling tot datgene wat de bedoeling was nog steeds niet opgeheven. Het bestuur bestaat nog steeds uit Frank de Wit, Jojo en Paul Bakker. Deze vereniging heeft verder geen activiteiten meer en heeft niets te maken met Delta 2 maar de woningvereniging legt hierbij dus wel het verband. Hierin zal wel meegespeeld hebben dat Frank bekend is bij de Kolping als voormalig huurder van de Delta flat op de Zwaneveld. De eis aan de Lokale Omroepvereniging Delta is dat zij nooit meer illegale radiouitzendingen zal verzorgen vanaf woningen van de woningvereniging. Ook hier weer op straffe van een dwangsom van 1.000,-- gulden per dag bij niet voldoen aan de eis.

3. De derde gedaagde is Hitradio Delta, het radiostation dus. Aangezien dit station illegaal is en formeel nergens vindbaar een beetje een vreemde zaak. Maar ook tegen het station geldt de eis dat er nooit meer illegale radiouitzendingen zullen plaatsvinden vanaf panden van de woningvereniging.

De dagvaarding is voorzien van allerlei stukken die de rechtszaak moeten ondersteunen zoals een groot aantal proces-verbalen die bij de invallen zijn opgemaakt, verklaringen van buurtbewoners, de nota Mastlast, uittreksels van de Kamer van Koophandel, briefwisselingen, krantenartikelen e.d. Bij elkaar een gigantisch dik boekwerk. Inmiddels is e.e.a. ook bekend geworden bij de regionale pers en daar wordt dan al volop aandacht geschonken aan deze zaak. In het volgende deel zal ik uitgebreid ingaan op het proces. Reden is dat de uitspraak verstrekkende gevolgen zal hebben voor het station.

(***) De heer R. van Swelm (van Katholieke woningvereniging Kolping) en de heer W. Coustijn (van woningvereniging Nijmegen) schrijven al in juli 1986 de nota "Mastlast". Hierin geven zij een overzicht van de gebeurtenissen en problemen die samenhangen met de illegale commerciele zenders in woningen van corporaties" (citaat). Ze inventariseren welke radiostations waar uitzenden (Keizerstad wordt niet genoemd want dat station "zit" bij een andere woningvereniging) en wat dit zoal aan problemen oplevert.

Genoemd worden tv-storingen, schade aan daken van flats, toename van vandalisme en vervuiling (onder andere door openbreken van toegangsdeuren naar de daken). En ook onveiligheid door slecht opbouwen van antennemasten (hierbij zet ik een vraagteken-N.Smits). Ook wordt de onderlinge concurentiestrijd van de stations inclusief knokploegen en geweld genoemd en intimidatie van bewoners zodat deze niet zullen klagen over de piraten (in geval van Delta is dat laatste nooit het geval geweest-N.Smits).

Als oplossing wordt gemeld dat de politie meer actie moet ondernemen tegen de piraten en ook de dienst Volkshuisvesting en de dienst Bouw- en Woningtoezicht hun steentje moeten bijdragen in de strijd tegen de stations. Al deze diensten zouden in een bespreking bijeen moeten komen en ook hierbij aanwezig zouden moeten zijn de RCD en de FIOD, de Fiscale Opsporingsdienst. Niet bekend is of deze bespreking er ooit geweest is, maar bepaald overleg wel degelijk, zie volgend deel.

 
 
   
   
De programmering   Deltahits uit het najaar van 1987

Deze is in najaar 1987 nagenoeg gelijk aan die van de vorige aflevering. Jojo verlaat Delta en gaat naar de KRO waar ze onder haar eigen naam Jeanne Kooijmans iedere zondag is te beluisteren via Hilversum 3.

 
UB 40 - Maybe tomorrow
Fleetwood Mac - Big love
Pet Shop Boys - What have I done
Sabrina - Boys
Madonna - Causin a commotion
Wax - Building a bridge to your heart
Rick Astley - Never gonna give you up
Boogie Box High - Jive Talkin'
Black - Wonderful life
Will Powers - Kissin with confidence
Was not Was - Walk the dionosaur 

 

 
 
Klik hier om naar het volgende deel te gaan.
 
 
 
Terugkeren naar de MN home