Deel 14

1987 - De eerste tien maanden van 1987 zijn relatief rustig voor Delta Radio. Iedere dinsdagavond hebben we als leiding een vergadering en bespreken de lopende en te ondernemen zaken. Een doorsnee Delta dag ziet er als volgt uit.

Om te beginnen zijn dus alle programma's live - 24 uur per dag. Tussen de 30 en 10 minuten voor aanvang van zijn programma komt een deejay binnen en doet vervolgens zijn programma.

Het kan zijn dat de deejay van het vorige programma nog blijft maar ook mogelijk is dat hij meteen weg gaat. Sommigen brengen wel eens iemand mee om de telefoon aan te nemen want 080-442244 gaat permanent en het is nogal wat werk om in combinatie met programma doen steeds de telefoon te beantwoorden.

Maar veel jocks nemen de telefoon ook zelf aan hetgeen wel betekent dat deze er regelmatig naast wordt gelegd omdat er een plaat scherp moet worden gezet of er aan/afkondigen gedaan moeten worden. Op de werkdagen is dan de "pakhaas" tussen 09.00 - 16.00 uur aanwezig. Voor de rest gebeurd het heel vaak dat de programmamakers helemaal alleen in de Delta flat aanwezig zijn. Eigenlijk is het er meestal erg rustig.

 

Het ergste vuil - Al een tijdje hebben we in de programma's een ludiek geintje. Zoals gemeld kunnen de luisteraars Delta stickers aanvragen die dan per post worden gestuurd. Er komt een speciale spot op de zender die de stickers aanprijst met als toegevoegde kreet: "RCD goedgekeurd, dus bestand tegen het ergste vuil".

Dit dus als plaagstootje naar de Radio Controle Dienst die mede verantwoordelijk is voor de oppakacties die regelmatig bij Delta Radio plaatsvinden. Deze spot wordt ingesproken door Lex Harding. Ook komt er een Delta voetbalteam. Het betreft zaalvoetbal en diverse sportieve Delta medewerkers maken hiervan deel uit. Tegenstanders zijn de voetbalteams van Keizerstad FM, Radio Contact en diverse bedrijfsteams.

 

Dreigingen - Maar sluimerend blijven problemen aanwezig. Natuurlijk zijn er regelmatig de oppakacties - invallen van politie en RCD. Maar een soort van dreiging komt ook van andere mensen. Het zijn personen, vaak afkomstig uit de piratenwereld of de "randen" daarvan, die proberen zich toegang te verschaffen tot het station of het schade toe te brengen (zenders stelen is daar een voorbeeld van).

Delta is illegaal en daardoor wettelijk niet echt beschermd en alleen door het aanwezig zijn in het station van bepaalde personen kan de dreiging het hoofd worden geboden. Ook worden de verhalen over financieën steeds spannender. Slechts weinigen hebben inzicht in de inkomsten en uitgaven van het station en dus komen de speculaties. Omdat ik deze zaken regel ontstaat steeds meer het gerucht dat er bij mij thuis enige honderdduizenden guldens van Delta liggen. Dit is natuurlijk niet waar, zoals beschreven gaat het meeste via bankrekeningen en hebben we dit soort bedragen niet eens.

Maar de verhalen gaan wel een eigen leven leiden en zijn al zo lang aan de gang dat ze bij verkeerde mensen terecht komen. In de loop van 1987 bereikt mij het gerucht dat enkele criminelen uit Arnhem plannen zouden hebben mij thuis te overvallen. Van diverse kanten hoor ik dat er wordt geinformeerd naar waar ik woon. Ik laat mijn woning wat beter beveiligen maar de verhalen zijn dermate serieus dat ik ook een tijd een wapen in huis heb. Hetgeen ik her en der laat weten. Of het daardoor komt weet ik niet, maar gelukkig gebeurd er niets

Veranderingen - Bas van Doornenburg stopt begin 1987 als pakhaas en non-stopper en vervolgens wordt Mark van de Ven de nieuwe pakhaas. Na een tijdje gaat Mark ook programma’s presenteren. Als het jaar enige maanden oud is wordt bekend dat Hans ten Hoge voor een langere periode weggaat en geen programma’s zal doen. De hitparade, DDD, wordt overgenomen door Peter Hartman. Het spitsprogramma van Hans ten Hoge (ma-do 17.00 – 19.00 uur) wordt dan overgenomen door Herbert Visser die inmiddels is gestopt bij zeezender Radio Monique en zodoende terug is bij Delta.

Dit zal helaas niet zo lang duren. Herbert staat bekend als een fanatiek radiomaker maar ook iemand die graag wat sensatie maakt door allerlei opmerkingen in zijn programma’s te maken die nogal op het randje zijn. Nu is dat vandaag de dag niet opmerkelijk maar in die tijd nog wel. Bovendien is het Delta motto “muziek zonder flauwekul“ en daarin past dit ook niet zo. In de loop der jaren zal ik dan ook regelmatig Herbert hierop aanspreken maar na zijn terugkeer bij Delta is zijn wil tot sensatie nog wat groter geworden. Vrijwel iedere week moet ik hem dan een waarschuwing geven naar aanleiding van opmerkingen gedaan in zijn programma. Als dit blijft doorgaan zie ik uiteindelijk na enige maanden nog maar één uitweg: ik besluit om Herbert voor de duur van twee maanden te schorsen. Een moeilijke beslissing, ik ken hem al jaren, we hebben al veel samengewerkt ook voordat Delta begon en bovendien heeft Herbert een belangrijke rol gespeeld in Delta Radio.

Hij neemt de beslissing gelaten op. Ergens voorjaar 1987 gaat de schorsing in en Herbert Visser vertrekt. Zijn eigen wil is het om helemaal niet meer terug te komen bij het station. Een jaartje later wordt hij nieuwslezer bij het dan nieuw opgestarte kabelstation Radio 10 iets wat hij later ook zal doen bij het ANP. Heel veel later wordt hij de initiatiefnemer en baas van het radiostation 100%NL. De plaats van Herbert wordt ingenomen door Rob Aarden die terug is gekomen uit militaire dienst en nu dus het spitsprogramma gaat doen.

Luisteronderzoek- We weten dat Delta populair is maar exacte cijfers ontbreken. Maar in het voorjaar van 1987 publiceert het blad Business een groot artikel over de grote 24-uurs piraten uit Nijmegen en dit gaat voornamelijk over Delta en Contact omdat men bij Keizerstad hieraan niet wil meewerken.

Er wordt een uitgebreid intervieuw gehouden in een cafe in Arnhem met mij namens Delta en met Hans Tournee en Frank Sanders namens Contact. En het blad heeft een luisteronderzoek gedaan: in Gelderland luistert 45% van de mensen naar de gezamenlijke piraten en 31% naar Hilversum 3. Wat betreft de piraten wordt grotendeels geluisterd naar de drie stations uit Nijmegen. En gevraagd naar de populariteit van de piraten komt de volgende uitslag.

1. Delta Radio
2. Keizerstad Radio
3. Radio Contact

Als je met deze gegevens aan het rekenen slaat dan kun je constateren dat er enorm veel mensen in Gelderland zijn geweest die met grote regelmaat naar Delta Radio luisterden. En daarbij kwamen dan ook nog luisteraars uit Brabant en Utrecht.

Amerika - De Verenigde Staten is het land van de radio - daar is alles uitgevonden. Jingles, hitparades, formats, deejay's etc. Het komt allemaal daar vandaan. Door het ontbreken van publieke omroep is al vanaf het begin commerciele radio de belangrijkste vorm van dit medium en als in de 50-er jaren de Rock and Roll begint (de bakermat van de popmuziek) ontstaan er radiostations die de gehele dag popmuziek draaien (maar dat heet dan nog niet zo).

Overigens is de doorbraak van de popstations mede ingegeven door een soort van piraterij. Al voor de Tweede Wereldoorlog "bestoken" een aantal radiostations in het noorden van Mexico de Verenigde Staten met Engelstalige programma's. Met gigantische vermogens op middengolf hebben ze (zeker in de avond) een heel groot bereik. In de vijtiger jaren gebeurd dat ook met de Rock and Roll and DooWoop muziek en deze muziek knalt door een groot gedeelte van de VS. Nog weer later herhaalt zich dit met de beatmuziek die ontstaat in de jaren zestig. Waar de radiostations in de USA zich moeten houden aan regels kunnen die Mexicaanse stations maar doen wat ze willen.

Dit draagt zeker bij aan het succes van deze muziek in de USA. Eén van de deejay's uit de jaren zestig zal later legendarisch worden: Wolfman Jack. Zie ook de artikelen Grensradio USA deel 1 en 2 op deze website MediaNostalgie/item Het pluspakket.

Op reis - In 1987 is de radio in Nederland nog niet zo flitsend als in de USA. De publieke omroep met zijn Hilversum 3 (dan de enige officiele muziekzender) is een beetje ingeslapen en alleen Veronica maakt er met zijn "Volle Vrijdag" iets goeds van, en dat is dan één dag. Piraten proberen het in ieder geval beter te doen en ik denk dat Delta daar een goed voorbeeld van is.

In het voorjaar van 1987 besluiten we als leiding eens een kijkje te gaan nemen in de VS. Interessant om het land te zien maar natuurlijk ook om radio te kijken en te horen. Vandaag de dag kunnen we alles volgen via internet maar destijds moesten we het hier doen met wat tapes van radiostations daar. In juni gaan Hans van Uden, Frank de Wit, Andre van Muylwijk en ik naar de Verenigde Staten. Maar eerst moeten dan nog wat zaken geregeld worden. In het eerste gedeelte van dit deel beschreef ik al summier de problemen en dreigingen welke er bestaan voor Delta en dus is het beter dat niemand weet dat de gehele leiding tien dagen het land uit is.

Omdat ik dagelijks contact heb met de medewerkers wordt bekendgemaakt dat ik met vakantie ga. De andere drie hebben niet deze dagelijkse contacten en het zal niet zo gauw opvallen als ze er niet zijn. Tijdens de afwezigheid zal Edwin Westerbroek (veelal ongemerkt) de lopende zaken regelen en we hopen dat één en ander pas duidelijk zal worden tegen de tijd dat we weer terug zijn.

Knallen - In de USA bezoeken we San Francisco, Los Angeles en Las Vegas (dat laatste is niet goed voor de geldbuidel). Het zijn tien fantastische dagen. Californie is een mooi gebied en we lachen heel wat af met zijn vieren. In San Francisco en Los Angeles bezoeken we een aantal radiostations, grote en kleine, en hiervan is me de naam van Power 106 bijgebleven. We krijgen bij de stations uitgebreide rondleidingen en wat opvalt is dat behalve over radio ook heel veel wordt gesproken over omzet en winst. Voor ons is dat op dat moment nog niet zo'n item maar vandaag de dag is het in Nederland niet anders meer. Overigens "knallen" veel stations in onze oren, klinken fantastisch. Na terugkomst in Nederland gaan we met de opgedane ideen aan de slag.

RCD - We hebben een station gehoord waar iedere dag op een bepaald tijdstip een korte hitparade van de dag wordt gebracht en hiervoor kunnen de luisteraars hun favoriete platen doorbellen. En zo ontstaat bij Delta de "Top 5 voor 5" die iedere middag tegen vijf uur wordt uitgezonden in het programma van Freek Mulder.

Luisteraars kunnen de gehele dag hun favoriete plaat doorbellen, maar omdat het noteren hiervan veel werk is voor de jocks, stelt Freek deze hitparade grotendeels zelf samen. Veel later zullen andere radiostations in Nederland ook een dergelijk item gaan invoeren (Radio 538 met de Top 5.3.8.). Ook horen we in de VS op een station dat een disckjockey af en toe bij een bedrijf binnenstapt om te "controleren" of daar de radio staat afgestemd op het betreffende station. Wanneer dit het geval is wordt er een geldprijs gegeven als beloning. Als variant hierop gaan we in Nijmegen en Arnhem winkels controleren onder de noemer Delta's Radio Controle Dienst (jawel, vrij naar RCD).

Mensen als Peter Schonenberg stormen een winkel binnen en als de radio inderdaad op Delta 90 staat betaald hij daar prompt 90 gulden. De opnames hiervan zijn dagelijks te horen op Delta. Ook wordt de Hitradio Delta Suggestielijn ingevoerd. Luisteraars kunnen telefonisch reacties inspreken op een antwoordapparaat en de montages hiervan zijn ook dagelijks te horen op Delta.

Staking - Enige dagen na terugkomst uit de VS blijkt dat bij een aantal van de deejay's na het bekend worden van onze trip ontevredenheid hierover is ontstaan. Waarom weet ik eigenlijk nog niet maar men vindt dat het niet kan dat we naar de VS zijn gegaan. Het begint een beetje te gisten in de groep en men wil gaan staken.

Na overleg besluit een groep deejay's om tijdens de vergadering van dinsdagavond van de leiding met de gehele ploeg daar te komen en een verklaring te eisen over de reis. Wanneer deze verklaring niet in goede aarde zal vallen zal over gegaan worden tot een algehele programma staking. Als de maandag ervoor mij dit ore komt besluit ik dat de aanval de beste verdedeging is. Dat klinkt niet zo sympathiek maar ik moet een radiostation draaiende huden. Dus bel ik een groot aantal deejay's op om te vragen wat hun probleem met mij is.

 

Unaniem wordt verklaard dat er geen problemen zijn en zo valt de reden voor protest al gauw weg. Op de bewuste dinsdag maak ik me dus niet zo veel zorgen maar voor de zekerheid regel ik via contacten bij stations in het land een aantal deejay's en heb in geval van nood een alternatieve dagploeg klaar staan.

Populair - Die avond komen er slechts drie deejay's en het verhaal is dus ook niet meer zo fel. Wel willen ze zeker weten dat de reis niet door Delta is betaald en we bevestigen dit. Ik weet eigenlijk ook niet waarom want een gedeelte komt wel uit de Delta kas. Maar in ieder geval is een crisis voorkomen. We zijn natuurlijk wel gepikeerd. Met name Andre, Hans en ik zijn dag en nacht met Delta bezig en hebben veel werk met het laten draaien van het station en het oplossen van alle problemen die zich zich steeds weer voordoen.

Bovendien zijn wij het die de grote risico's lopen mochten er problemen komen met de overheid. Voor mij komt daarbij dat ik het station heb gefinancieerd. De jocks hebben daar hun profijt van. Ze hebben er geen werk aan, lopen nauwelijks risico's maar hebben wel de leuke dingen. Programma's maken dus waarvoor ze ook nog worden betaald en waarmee ze populair worden bij de luisteraars en in de discotheken.

Nieuw - In het voorjaar en zomer van 1987 komen een aantal nieuwe deejay's het Delta team versterken. Allereerst Rob Spijker die afkomstig is van Radio Dixicana uit Arnhem dat na jaren stopt met uitzenden - "kapot" gemaakt door de overheid. Rob begint met invallen voor de dagploeg wanneer iemand zijn programma niet kan doen. Niet veel later krijgt hij zijn eigen vaste programma.

En verder ook nieuw de "Amsterdamse" dj's Raymond Balsink en Ron Muller die op zondagmiddag programma gaan doen. Raymond zat o.a. bij Focus FM in Alkmaar en Ron bij Unique en Decibel in Amsterdam. Op maandagavond komt een nieuw programma, Delta's Denderende Dertig Non-Stop. Dit programma wordt gedaan door Rob Lafleur en de gedachte erachter is de volgende. De jeugd (een groot gedeelte van het luisterpubliek) hoort graag de platen uit de hitparade maar heeft niet genoeg geld om deze platen allemaal te kopen.

Opnemen van de DDD op zondagmiddag is altijd wat lastig vanwege de aan en afkondigingen. Door nu een non-stop uitvoering erbij te doen wordt het makkelijker opnemen en deze hitparade uitvoering wordt natuurlijk razend populair. Overigens ook een item dat we jaren later op andere stations zullen terughoren (De Non-Stop 40).

 

 

 
 
Programmering 1987   Deltahits uit begin/voorjaar 1987
Maandag t/m vrijdag
06.00 - 09.00 uur De wakkere wereld - Marcel Spijkerman
09.00 - 11.00 uur Koffiegeur in de ochtendsleur - Gerrit de Ruyter
11.00 - 13.00 uur Hits zonder flauwekul - Peter Schonenberg
13.00 - 15.00 uur Het Lunchpakket - Rob van Laar
15.00 - 17.00 uur De swingende middag - Freek Mulder
17.00 - 19.00 uur Hits in de spits - ma-do: Rob Aarden vr: Peter van Loo
19.00 - 21.00 uur Ma: DDD non-stop - Rob Lafleur Di-Vr Wissel : Peter Stap, Theo Peters, Edwin Westerbroek
21.00 - 23.00 uur Wissel: Frank van Roosendaal, Paulien
23.00 - 01.00 uur Ma: Mark van de Ven Di: De Romantische 120 Minuten - Rob van Laar. Woe, Do,Vr: Club 90 - Hans van Uden
01.00 - 06.00 uur Nachttrein
Zaterdag
06.00 - 09.00 uur Mark van de Ven
09.00 - 11.00 uur Peter Stap
11.00 - 13.00 uur Jojo
13.00 - 15.00 uur Tip 20 - Peter van Loo
15.00 - 17.00 uur Rob van Genderen
17.00 - 19.00 uur Theo Peters
19.00 - 21.00 uur Tussen happen en stappen - Berry Hartemink
21.00 - 23.00 uur Frank van Roosendaal
23.00 - 01.00 uur Club 90 - Hans van Uden
01.00 - 08.00 uur Nachttrein
Zondag
08.00 - 11.00 uur Hitmuseum - Erik de Groot
11.00 - 13.00 uur Nico Smits
13.00 - 15.00 uur DDD - Peter Hartman
15.00 - 17.00 uur Raymond Balsink
17.00 - 19.00 uur Ron Muller
19.00 - 21.00 uur Paulien
21.00 - 23.00 uur Frank van Roosendaal
23.00 - 01.00 uur Peter Stap
01.00 - 06.00 uur Nachttrein
 
Richenel - Dance around the world
Gregory Abbot - Shake you down
Club Nouveau - Lean on mee
Erasure - Sometimes
Starship - Nothing's gonna stop me now
UB 40 - Rat in the kitchen
Lou Gramm - Midnight Blue
U2 - With or without you
Heart - Alone
Jackie Wilson - Reet Petite
Swing Out Sister - Breakout + Surrender
Mel & Kim - Respectable
Peter Gabriel - Big time
Eddie Money - Take me home tonight
Alison Moyet - Is this love ?
Jan Hammer - Crockett's theme
Spagna - Call me
Madonna - La Isla Bonita
Mixed Emotions - You want love
Red Box - For America
 
 
Klik hier om naar het volgende deel te gaan.
 
 
Terugkeren naar de MN home