Inleidend verhaal, Delta geschiedenis. Deel 1 Deel 2 Deel 3 Deel 4 Deel 5 Deel 6 Deel 7 Deel 8 Deel 9 Deel 10 Deel 11 Deel 20 Deel 19 Deel 18 Deel 17 Deel 16 Deel 15 Deel 14 Deel 13 Deel 12
 
Deel 13

Populariteit - Al vaker schreef ik over de populariteit van Delta Radio. Deze is op regionaal gebied zeker te vergelijken met die van de landelijke zeezenders in de jaren zestig en zeventig (Veronica, Noordzee en MiAmigo). Omdat het station op professionele wijze 24 uur per dag popmuziek bracht en telefonisch gewoon bereikbaar was (direct contact met de disckjockey in de studio) sprak dit veel mensen enorm aan.

Bij autobedrijven die bij ons adverteerden vertelde men dat bij de auto’s die binnenkwamen voor een onderhoudsbeurt de meerderheid van de autoradio’s stond afgesteld op Delta. Geen wonder dat iedereen ook graag bij Delta wilde horen. Ik kreeg iedere week een aantal bandjes binnen met proefprogramma’s van deejay's die zo solliciteerden bij Delta. Helaas zat er niet vaak iets interessants bij hetgeen jammer was omdat we altijd geïnteresseerd waren in goede programmamakers. Ook op ander gebied was duidelijk dat velen er graag bij hoorden. Veelvuldig kwam het voor dat mensen her en der beweerden Delta te zijn en niet zelden “hun" deejay naam noemden.

En zo liepen er heel wat Freek Mulders, Rob van Laars en andere Delta jocks rond. Ikzelf maakte het nogal eens mee dat iemand tegen me zei: “Jij zult die en die wel kennen want die zit ook bij Delta Radio“. Niet dus. Diverse keren heb ik het meegemaakt als ik aan de bar van een café zat waar men mij niet kende, dat ik een eindje verder iemand grootse verhalen over Delta hoorde vertellen die ik zelf niet kende. En soms beweerde deze persoon ook nog bij het station te horen

Radio Continu - Enige Delta medewerkers waren in 1986 niet meer zo tevreden over de leiding van Delta, trefwoord hierbij was vaak geld. De eerder genoemde verhalen dat deze leiding financieel binnenliep met het radiostation werden steeds spannender. In het najaar van 1986 besloten Rick van der Meer, Johan Vermeer en Jeroen Wouters met een eigen radiostation te beginnen, Radio Continu.

De drie bleven nog gewoon programma maken bij Delta in de tijd dat ze bezig waren met het opzetten van dit station en wij als Delta leiding waren wel erg benieuwd naar deze plannen. Overigens, de collega stations ook. Omdat Johan en Jeroen op de late dinsdagavond en dinsdagnacht hun programma's hadden werd er gedurende deze tijd door de drie vergaderd in de Delta studio omtrent het opstarten van het nieuwe radiostation. Als echte piraten zijnde besloten wij om gedurende deze uren enige afluisterapparatuur in de studio te installeren. In het plafond werd een zendertje geplaatst die uitzond op een voor het normale publiek niet te ontvangen frequentie. Maar was op deze frequentie in een kleine straal rond de Delta flat te ontvangen met een speciale radio ontvanger.
 

Blikjes - Naast de Delta flat in de Meijhorst lag een vijver en een aantal dinsdag nachten parkeerden we de auto in de straat langs deze vijver. Gedurende enige uren zaten dan Andre van Muylwijk, Hans van Uden, Frank de Wit en ikzelf daar in de auto, meestal vergezeld van Keizerstad baas Niek Simon, en luisterden zo naar de Continu vergadering.

Opmerkelijk dat niemand in de wijk ooit de politie heeft gebeld. Het moet toch vreemd geweest zijn, vier of vijf kerels die ’s nachts in een auto zitten en niets doen behalve af en toe een leeg bierblikje naar buiten gooien. Eind 1986 vetrokken Rick, Johan en Jeroen bij Delta en begonnen met Radio Continu als non-stop station. Het zou slechts enkele maanden bestaan.

Zenders gestolen - We komen dan in de periode dat er regelmatig zenders worden gestolen. Niet alleen bij Delta maar ook bij Radio Contact. Deze zenders bevinden zich dus op andere lokaties dan de studio’s (voor Delta het flatgebouw op de Zwaneveld) en zijn onbewaakt. Het is dus vrij makkelijk om zo’n zender mee te nemen. Hoe het zo komt is niet duidelijk maar na een tijdje beginnen we bij Delta en Contact elkaar te beschuldigen van de diefstallen.

Als op een nacht Andre van Muylwijk, Hans van Uden en ik op de parkeerplaats van de Delta flat op de autoradio Radio Contact uit de lucht horen gaan is de conclusie: zender gestolen. De lokatie van de Contact zender is een andere flat in de Meijhorst en we rijden er met een noodgang heen. Nergens valt iemand te ontdekken. De volgende dag krijg ik Hans Tournee van Contact aan de telefoon die mij verteld dat we die nacht bij de Contact flat zijn geweest waar inderdaad de zender is gestolen. Ik bevestig dit en vertel het hele verhaal. Hans gelooft niet dat het zo gegaan is en beweert dat wij de zender hebben gestolen - tegenmaatregelen zullen volgen.

En inderdaad, enkele dagen later wordt bij ons de zender gestolen, met de groeten van Hans Tournee. Een tijdje later vallen Andre van Muylwijk en Edwin Westerbroek na een tip een flat in Nijmegen binnen waar één van de gestolen zenders staat. De bewoner komt er minder gezond van af. Maar het verhaal van de gestolen zenders blijft vreemd.

 
Mastje trekken - Heel veel later zou mij wat meer duidelijk worden. Op 30 September 2015 ging ik met Gerco Wittenberg (de webmaster) naar het politiebureau in Nijmegen voor een gesprek met Mario van Keulen. Hij was in de jaren tachtig de politieagent die de leiding had bij de oppakacties van de piraten.

Na al die tijd wilde Mario er best wel wat over vertellen. En zo hoorden we het volgende verhaal. Als er een oppakactie zou komen dan moest er heel wat georganiseerd worden. Een afspraak maken met de RCD die dan een opsporingsambtenaar naar Nijmegen moest sturen. Politieagenten vrijmaken voor de acties. En veel administratie.

Tot frustatie van de politie waren stations als Delta dan dezelfde dag weer in de ether en op het politiebureau was men nog dagen bezig met papierwerk. Veel makkelijker was het volgende: een paar politieagenten gingen naar de locatie waar een zender stond en namen die gewoon mee. Dat werd niet behandeld als een inbeslagname maar als gevonden voorwerpen. Hiervoor hoefde verder niets te worden georganiseerd en administratief was het een kwestie van maar één documentje. Weinig werk en toch resultaat.

Tijdens zo'n actie werd soms ook nog even geprobeerd de zendmast schuin te trekken en dat kreeg dan bij de politie de benaming "mastje trekken'. Wij hebben dit allemaal nooit geweten maar duidelijk is dat een gedeelte van de gestolen zenders niet gestolen waren maar op het politiebureau belandt waren. Voor het gesprek met Mario van Keulen zie het artikel Politie Nijmegen op deze website MediaNostalgie / item Radio-TV piraten.

 

Nieuwe jingles - Delta gebruikte alweer geruime tijd zijn jingle pakket en het werd tijd voor een nieuwe. Frank de Wit zocht bij jingle producent Top Format in Haarlem een flitsend nieuw en snel pakket uit, het zogenaamde Warp Factor pakket. Dit was ook in gebruik bij Z100, destijds het meest populaire hitstation van New York. Bij Top Format werden de Delta teksten ingezongen en zo kregen we prachtige nieuwe jingles. Het was nooit de bedoeling dat we de programma’s namen gaven maar langzaam was het toch enigszins gebeurd.

Erik de Groot noemde zijn programma op zondagmorgen Het Hitmuseum (08.00-11.00 uur) omdat hij daarin voornamelijk oude platen draaide. Hans van Uden deed uiteindelijk zo’n 4 avonden per week het programma tussen 23.00 – 01.00 uur en noemde dit Club 90 (Negen-Nul). En Barry Hartemink noemde zijn programma op de zaterdagavond Tussen happen en stappen (19.00 – 21.00 uur). Officieel werd besloten om met ingang van het nieuwe jinglepakket de programma’s op de werkdagen overdag’s ook een naam te geven. Dit werd als volgt :

 

07.00 – 09.00 uur De wakkere wereld (deze titel werd later overgenomen door de KRO)
09.00 – 11.00 uur Koffiegeur in de ochtendsleur
11.00 – 13.00 uur Hits zonder flauwekul
13.00 – 15.00 uur Het Lunch Pakket
15.00 – 17.00 uur De swingende middag
17.00 – 19.00 uur Hits in de spits (deze titel werd later overgenomen door Radio 10Gold).

 

Het programma van 11.00-13.00 uur werd gedaan door Peter Schonenberg en de bedoeling was om het Professor Peter Schonenberg te noemen. De jingle was ook al zo ingezongen. Deze programmatitel beviel toch niet zo en vervolgens verviel deze benaming en kreeg het programma de naam Hits zonder flauwekul.

Tio Pepe - Tegen het einde van het jaar werd het nieuwe jinglepakket geïntroduceerd bij de medewerkers. Dit gebeurde tijdens een groot feest voor alle medewerkers in café Tio Pepe in het centrum van Nijmegen. Iedereen was er en het was enorm gezellig. Er was een Indonesisch buffet en Frank liet het jinglepakket horen. Enthousiasme alom (zie ook het artikel Jinglehistory op deze website).

Er werd die avond nogal wat alcohol genuttigd en dat zorgde ervoor dat behoorlijk wat Delta mensen besloten om niet meer naar huis te rijden maar te overnachten in de Delta flat in de Meijhorst. Overal lagen mensen te slapen. Toevallig was er daar de volgende ochtend een inval van RCD en politie. Deze ambtenaren moesten vervolgens over een groep slapende Delta medewerkers klimmen om de studio in beslag te kunnen nemen.

Auto te winnen - Het liep tegen het einde van het jaar en tijd voor wat acties. Tijdens de kerstdagen werd er in de programma’s een spel gespeeld waarmee de luisteraars 8 maal per dag een bedrag van 90 gulden konden winnen (vanwege FM90). En de inmiddels traditioneel geworden jaarlijkse populariteit hitparade van de luisteraars kwam er ook weer aan, ditmaal de Top 87.

De luisteraars konden hun lijstjes met 10 meest populaire platen insturen en daaruit werd dan de Top 87 samengesteld. Ook deze keer waren het er meer dan 2.000 en ik had nogal wat werk aan de samenstelling. En ook deze keer werden er onder de inzenders veel fraaie prijzen verloot zoals een CD-speler, een stereo-installatie en tegoedbonnen voor het zonnecentrum. Maar de hoofdprijs was een gloednieuwe auto !! In samenwerking met autobedrijf Leo Lobel in Oosterbeek werd een Opel weggeven die speciale Delta striping had gekregen. Deze auto was in de maand december te bekijken in de showroom van Leo Lobel. Nu was dit natuurlijk wel iets te kostbaar dus (teleurstelling voor degenen die dit niet wisten) deze prijs werd niet echt weggeven.

Er werd echter wel veel over gesproken in die tijd en het was een goede publiciteits stunt. Op 1 januari 1987 werd dan die Top 87 uitgezonden en de prijswinnaars bekendgemaakt. Omdat het niet de bedoeling was dat iemand te weten kwam dat de auto niet werkelijk werd verloot moest er natuurlijk wel een “echte“ winnaar zijn. Ik organiseerde een student uit Wageningen die de auto “won“ en tegen betaling tegen iedereen die ernaar zou vragen beweerde dat hij inderdaad de winnaar was. En de auto verkocht had aan Leo Lobel.

 

Situatie piraterij -Het jaar 1987 is begonnen en op dit punt van de Delta geschiedenis is het misschien wel interessant om eens te kijken naar de situatie van de etherpiraterij in Nederland en dan met name die van de grote stations die naarmate de 80-er jaren vorderden 24 uur per dag draaiden.

Zoals bekend was het illegaal radio maken vrijwel de enige manier om met deze hobby bezig te zijn maar natuurlijk strafbaar. Volgens de wet was de maximale straf hiervoor 50.000 gulden en/of 5 jaar gevangenisstraf maar zulke hoge straffen werden nooit gegeven.

De radiostations kregen te maken met de RCD en politie die hen oppakten en in veel plaatsen dit zo fanatiek deden dat het onmogelijk werd om nog elke dag te draaien.

In Arnhem bijvoorbeeld was de overheid vrij fanatiek en zo kreeg een station als Radio Dixicana nooit de kans om elke dag te gaan uitzenden. Maar andere factoren speelden ook een rol. Vaak maakten radiostations voor hun commerciëele kant gebruik van fakefirma’s die dus de belastingzaken niet hadden geregeld. En regelmatig hadden de mensen achter de stations ook nog eens uitkeringen van de sociale dienst of WW waardoor allerlei overheid diensten die in beginsel niets met illegale radiostations te maken hadden ook actie gingen ondernemen. Belastingdienst en uitkeringsinstanties maakten dan van hun kant de stations “kapot“.

Den Haag

Eén van de eerste steden in Nederland waar grote stations kwamen met als bekendste Radio Hofstad. Verder o.a. het discostation Stad Den Haag.

Tegen de tijd dat we in deze fase van de jaren 80 zijn is het eigenlijk al gedaan met hen en de grote tijden van de Haagse piratensene, maar er zijn nog wel een aantal stations zoals Radio Centraal.

   
Amsterdam Ook hier al in het begin van de jaren tachtig grote stations als Radio Unique en Decibel maar eveneens in deze periode van de Delta historie eigenlijk al over het hoogtepunt. Er zijn dan nog wel stations zoals Radio Octaaf.
   
Rotterdam Ook vanaf het begin grote stations, o.a. Radio Atlantis. Hier is in 1987 ook het meeste voorbij maar er zijn er nog zoals Free Radio Rotterdam.
   
Heiloo/Alkmaar Hier is Focus FM 103 nog steeds zeer succesvol bezig voor de ruime regio Alkmaar.
   
Amersfoort

Een opvallende plaats omdat de overheid hier in het geheel niet optreedt tegen de stations en er een soort van semi-legaliteit ontstaat. En zo draaien stations als Radio Eemland, Super en Keistad zonder problemen. Hetzelfde beleid in het plaatsje Baarn waar Radio Digitaal jarenlang ongestoord zijn gang kan gaan, later gevolgd door Radio Roulette.

Het nadeel in deze plaatsen van het niet oppakken is dat er bij deze piraten geen vechtersmentaliteit ontstaat, waardoor in andere plaatsen de echte piraten bovendrijven. Dit resulteert vaak in redelijk gezapige stations waar het avontuur niet echt van af straalt.

   
Nijmegen

De plaats waar deze historie zich grotendeels afspeelt. Slechts om de paar weken worden de stations opgepakt wat ook een beetje neerkomt op een gedoogbeleid. Hierdoor zijn de kosten niet te hoog en kunnen de stations het volhouden.

Er zijn redelijk wat radiostations geweest in het Nijmegen van de 80-er jaren, een aantal van hen wordt terloops genoemd in de diverse afleveringen van deze historie, maar de grootste en bekendste zijn natuurlijk Delta en Keizerstad en later ook Contact. Maar de liefhebber van Nederlandstalige muziek heeft ook vrijwel dagelijks zijn Radio De Grijze Duif.

   
Rataplan

Eén station wil ik nog wel noemen: Radio Rataplan. Opgezet vanuit de Nijmeegse studentenwereld en voornamelijk links-politiek georienteerd, ontwikkelt Rataplan zich tot een zender die ook elke dag in de lucht is. Het past in de tijdgeest: krakers, antikernenergie, grote protesten tegen de bouw van een Nijmeegse parkeergarage,

het zijn allemaal zaken die uitgebreid worden behandeld in de programma’s. En ook nog redelijk uniek voor die tijd: speciale programma’s voor homo’s en lesbo’s. De muziek is voornamelijk uit het alternatieve genre. Eén ding is opmerkelijk aan Rataplan: het station wordt vrijwel nooit opgepakt.

De achterban staat er om bekend dat men grote groepen actievoerders op de been kan brengen en rellen naar aanleiding van een oppakactie is wel het laatste waar de Nijmeegse politie op zit te wachten. Dan zijn Delta en Keizerstad makkelijker: die roepen hun luisteraars niet op om te protesteren.

 

Barricaderen - Al eerder gaf ik aan dat bij de politie in Nijmegen de inval en oppakacties bij de piraten onder leiding staan van Mario van Keulen. Maar deze acties worden lange tijd gecoördineerd door adjudant Verheijen. In het begin van 1987 gaan onze collega's van Radio Keizerstad er toe over om hun flatwoning aan de Lankfort waar de programma's vandaan komen, te barricaderen met staalplaten zodat de politie bij invallen veel werk heeft. Omdat dit erg lastig is voor de politie en RCD wordt vervolgens Keizerstad met

rust gelaten en alleen Delta opgepakt. Ons beleid is om geen tegenstand te bieden en het de overheid bij invallen niet moeilijk te maken. Als op een goede dag Delta voor de zoveelste keer wordt opgepakt en Keizerstad weer niet, wordt ik nogal kwaad en bel adjudant Verheijen op. Ik zeg hem dat ik dit nergens op vindt lijken - Delta wel, Keizerstad niet. Derhalve vertel ik hem dat ik via de landelijke pers bekend ga maken dat de politie in Nijmegen aan klassenjustitie doet door één station niet meer op te pakken. Verheijen verzoekt me om rustig te blijven en bezweert me dat Keizerstad ook weer aan de beurt komt. En inderdaad, vervolgens wordt Keizerstad een aantal keren opgepakt en Delta niet.

 
 
Programmering   Deltahits, najaar/eind 1986

Najaar 1986 / begin 1987 is de programmering vrijwel gelijk aan die in de vorige aflevering van dit verhaal.

Adverteerders Delta radio 1986
Casino Pays Bas - Nijmegen
Verkeersschool van Amelsfoort - Huissen
Disco Manhattan - Arnhem
Juwelier Paul van Zeeland - Nijmegen/Arnhem
Babyland - Elten
Grenzland keukens - Frasselt
Disco de Hoeve - Groesbeek
Casino Plein 44 - Nijmegen
Disco de Kikvorsch - Altforst
Autobedrijf Leo Lobel - Oosterbeek
Disco World Center - Kleve

 
Pet Shop Boys - Suburbia
Huey Lewis and the News - Stuck on you
Nick Kamen - Each time you break my heart
Mel & Kim - Showing Out
Peter Gabriel/Kate Bush - Don't give up
Genesis - Land of confusion
Cutting Crew - (I just) died in your arms
Bon Jovi - You give love a bad name
The Pretenders - Don't get me wrong
Madonna - Open your heart
 
 
 
Klik hier om naar het volgende deel te gaan.
 
Terugkeren naar de MN home