Zendmast - Er blijven altijd leuke herinneringen aan allerlei Radio Invicta gebeurtenissen. Toen het begon, eind jaren 70, stond de zendmast op een pakhuis en die mast was eigenlijk vanaf de gevel geplaatst, precies boven de ingang.

Regelmatig werden daar vrachtauto's gelost en omdat die goederen op de tweede verdieping moesten komen werd zo'n vrachtauto voor de ingang geplaatst en werden de goederen vanuit die auto naar boven getild waar op die tweede verdieping ook deuren zaten.

 
 
 
 
 
 
De mannen die losten stonden dus zo'n beetje onder de antenne en daarop gingen vaak duiven zitten. Die lieten regelmatig wat vallen waardoor die kerels dan onder de vogelpoep kwamen te zitten. Op het laatst stonden ze met jassen aan en capuchons op die wagens te lossen en als ze me zagen aankomen begonnen ze al tegen me te schreeuwen. Zij waren niet zo'n fan van Invicta. Dat was wel Marieke, zij was één van onze trouwste luisteraars en ze schreef ons bijna iedere week een brief. Later zou ze nog wel eens in de studio te gast zijn.
 
Ook op middengolf - Technicus Herman van Deijck had een middengolfzender en een paar keer hebben we 's nachts een programma uitgezonden tegelijkertijd via FM en middengolf. Dat was begin jaren 80 kicken hoor. 
 

Invicta Regionaal - In de periode begin 1981 tot begin 1982 zonden we uit als Invicta Regionaal iedere zondag van 11.00-16.00 uur. De programma's werden meestal vooraf opgenomen en werden uitgezonden vanuit een locatie in Elst. In Nederland waren de eerste ideen naar boven gekomen voor locale radio waar dus veel aandacht zou komen voor zaken die zich voordeden in de regio. Wij speelden daarop in. Invicta Regionaal had ieder uur een eigen nieuwsdienst met daarin berichten over gebeurtenissen in de Betuwe.

Een zaak die toen de media beheerste was het probleem met opslag van vliegas in Elst. Dat onderwerp hadden we vaak in ons nieuws. Overigens was het best wel lastig om een volwaardig nieuwsbulltin te maken want zoveel gebeurde er niet in de Betuwe. Bovendien was het niet zo eenvoudig om aan dat nieuws te komen. We hadden geen verslaggevers en de nieuwsvoorzieningen van tegenwoordig (bv. internet) bestonden toen nog niet. Dus werd er gekeken in de locale kranten van vrijdag en zaterdag. En op zaterdagmiddag zond de toenmalige RONO (waaruit Omroep Gelderland is voortgekomen) een uurtje uit met daarin informatie en sportzaken uit geheel Oost-Nederland, soms zat daar wat voor ons bij.

Was het bulletin kort dan vulden we dat aan met wat radio- en tv nieuws over met name landpiraten en zeezenders. Maar in de zomer was het komkommertijd dus dan werd het helemaal moeilijk. Ik herinner me dat we op een gegeven moment om toch maar wat te hebben het fakebericht brachten dat in de Betuwe een tv-piraat zou starten.

Het was in zomer 1981 de tijd dat dit fenomeen kwam opzetten in Nederland (pas later zouden we dus zelf daarmee opstarten). Zelf waren we alweer gauw dat bericht vergeten maar later werd ik aangesproken door mensen die vroegen hoe het nu met dat televisie-station uit het nieuws was. Ze hadden al regelmatig 's nachts naar de buis zitten kijken waar alleen maar sneeuw was te zien !! Invicta Regionaal behandelde verder ook onderwerpen in de programma's zelf waarbij regelmatig telefonische intervieuws met betrokkenen voorkwamen. Ik herinner me in dat verband een kwestie over een jongerencentrum in Elst. Herman van Deijck en ik besteedden heel wat tijd aan het station maar daar beleefden we ook heel wat plezier aan.
 

Peter de Vries - Peter de Vries maakte in 1980 en 1981 af en toe programma's bij Invicta. Maar hij was ook regelmatig in de lucht met een eigen zender, Radio Action. Op een gegeven moment had hij uitgedacht dat hij de antenne en zender (met batterijen) zou plaatsen in een heel hoge boom die hij had gezien in de buurt van Elst tussen de weilanden. Lekker hoog en moeilijk in beslag te nemen. Technisch gezien geen goed plan maar in die begintijd werd er wel vaker geexperimenteerd. Probleem was hoe in die hoge boom te komen. Peter had het uitgevonden. Hij had een paar van die bouwvakkers schoenen met dikke zolen en timmerde spijkers in die zolen.

Deze bleven dan daaronder een stuk uitsteken en zorgden voor houvast bij het klimmen in de boom. We hebben er vreselijk om gelachen. Het werd allemaal niets met dat plan maar een jaar later werd Peter de Vries opgepakt tijdens een uitzending. RCD en politie vielen binnen en doorzochten de kamer waar de studio stond. En zo vonden ze ook die schoenen. De heren hebben er met zijn allen lange tijd naar staan kijken. Zoiets vreemds hadden ze nog nooit gezien.

 

Wageningen - Voordien zaten we een periode in Wageningen. Lange tijd in dezelfde flat maar ondertussen keken we ook naar andere mogelijkheden. Zo kwamen we op een dag net buiten Wageningen terecht op een niet meer in werking zijnde steenfabriek. Je begrijpt de bijbehorende 60 meter hoge schoorsteen had onze interesse. Met een antenne daar bovenop was ontvangst in een heel groot gebied gegarandeerd. Terwijl we wat rondliepen in die verlaten fabriek werden we aangesproken door een paar jonge mensen. Het bleken leden van een krakers organisatie die het bijbehorende woonhuis en kantoren hadden gekraakt. Na een praatje met hen bleek dat ze geen probleem hadden met Invicta "in de schoorsteen'. Uiteindelijk wijzelf wel.

We stonden onder bij de grote haard en keken van daaruit naar boven de schoorsteen in. Binnenin waren ijzeren beugels bevestigd waardoor je die 60 meter omhoog kon klimmen. Maar het was er donker en smal en dus was het een gevaarlijke klim. Wie ging dat doen? We keken elkaar eens aan en kwamen tot de slotsom dat niemand zo'n held was om daarin te klimmen en dan bovenin staande op zo'n beugel te proberen om de zender en antenne ergens te bevestigen. Dat was een uiterst moeilijke en gevaarlijke klus dus die onderneming is niet doorgegaan. Wel kwamen we tercht in één van de hoog gelegen studenflats in Wageningen.

Daar waren er nogal wat van en onder in de hal van zo'n flat hing dan een mededelingbord. Daar werden dan onder meer flats te huur aangeboden door studenten die langere tijd weggingen (zoals stage in het buitenland). In eerste instantie had ik zo een afspraak gemaakt met een student om zijn flat te huren voor een half jaar, ook hij ging naar het buitenland. Maar toen ik hem de dag voor de overdracht belde voor een afspraak vroeg hij me wel een kopie van mijn paspoort mee te brengen. Misschien wel logisch, maar in die fase van de piraterij was me dat toch wat te link. En dus ben ik er niet naar toe gegaan om die flat te huren.

Ik heb later nog wel eens medelijden met die student gehad. Toen het hem enige uren voor zijn vertrek naar het buitenland duidelijk moet zijn geworden dat ik niet meer kwam opdagen, is het natuurlijk niet meer gelukt zijn flat aan een ander te verhuren. Het heeft hem veel geld gekost. De piraterij was niet alleen voor onszelf maar ook voor anderen hard. Wat Invicta betreft: we vonden toen in een ander flatgebouw een studente die niet moeilijk deed en zo hebben we haar flat gehuurd.

 

Italie - In 1977 was dus de radiosituatie in Italie helemaal vrijgekomen. Als radiofreak volgde ik dat nauwgezet want dit was zeer interessant. Commerciele radio kenden we hier alleen van Radio Luxemburg. Een land als Spanje had commerciele radiostations maar dat stelde kwalitatief niet veel voor en ook in Engeland waren locale (lees: regionale) commerciele zenders. Maar die waren wettelijk dermate gebonden dat ze niet echt muziekstations waren en in die tijd veel informatie moesten brengen.

De rest van Europa had eigenlijk (semie) staatsradio en in ieder geval werden etherpiraten overal vervolgd. Het feit dat in Italie ineens iedereen zomaar met een radiostation kon beginnen was dus spectaculair. Het was het eerste land in Europa met een echte vrije radiosituatie. In 1978 was men in Italie al bezig met het invoeren van een simpel vergunning stelsel voor deze stations (waarmee wel iedereen zomaar kon beginnen) maar in de zomer was dat nog niet erg formeel.

 
Josti-Kit - In die zomer van 1978 waren we met een groepje mensen op een camping aan de Italiaanse kant van het meer van Lugano. Daar stelde de vrije radiosituatie nog niet veel voor, de enkele zenders die er te ontvangen waren klonken nogal amateuristisch. Maar in mijn reisbagage had ik een Josti-Kit zender meegenomen en een antennetje. En deze werden aangesloten op een casetterecorder waarmee er een heus radiostation in de lucht kwam. Het bereik was klein maar het hele dorp kon meegenieten. De lol duurde iedere dag maar enkele uren want als die simpele Josti-Kit warm werd begon die langzaam te verlopen en moest je deze om de haverklap weer bijtrimmen. Dat ging al gauw vervelen en dus ging dan de zender weer uit. Maar met heel veel fantasie zou je kunnen zeggen dat ik nog actief ben geweest met Invicta Italia !!
 

Foto - Een kleine verklaring van bijgaande foto. Het is de allereerste studio van Radio Invicta, gebouwd einde jaren zeventig. Het ziet er niet erg professioneel uit gemeten naar de huidige maatstaven. Een simpel mengpaneeltje,

twee verschllende draaitafels en een (erg goede) Sansui casette-speler (wie weet vandaag de dag nog wat dat was !!). Links de bakken waarin zo'n 1.000 LP's stonden. Rechtsonder een zwarte vlek van (helaas niet te zien) de Amerikaanse legerzender.

Aan de muur een poster van ELO en verder is het allemaal wat rommelig. Maar wel een gezellige studio om je programma's te maken en die waren allemaal live. In dit kleine hok zat ik met een grote sigaar in mijn hoofd achter de mike en Kees S. (nog altijd een goede maat van me) rookte sigaretten dus je kunt je voorstellen wat een rookhol het was na een programma van enkele uren. Ook mensen als Herman van Deijck, Peter Brown en buurjongen Emiel waren vaak aanwezig en dan zat iedereen behoorlijk opgepakt. Leuk om dit nog eens te zien.
 
 
 
Hier vindt je het volgende deel!
 
Terugkeren naar de MN home