Langzaam opbouwen - In het begin van etherpiraterij waren de radiostations nog kleinschalig. In dit item een voorbeeld met de geschiedenis van de voormalige landpiraat Invicta in de Betuwe genoemd naar de Engelse zeezender die in 1964 uitzond vanaf het marinefort Red Sands in de Noordzee.Invicta was het station van Nico Smits.

Het zond uit vanaf najaar 1979 tot najaar 1983 en was er met tussenpozen ook niet. Het waren de beginjaren van de professionele etherpiraterij en ook Invicta begon met langzaam opbouwen, van enige uitzendingen per week tot het gehele weekend met zelfs ook nog televisieuitzendingen.Overigens komt de naam Invicta veel voor in de Engelse graafschappen Kent en Essex.

 
 
 
 

Het begint - In najaar 1979 beginnen Nico Smits en Kees S met Invicta dat dan 2 avonden per week uitzendt vanuit Andelst. Frequentie is 101.5 mhz. Begin 1980 komt technicus Herman van Deijck erbij en wordt een 25-meter hoge zendmast geinstalleerd. In combinatie met een oude Amerikaanse legerzender van 100 Watt (buizen!!) zorgt dit voor goede ontvangst in de Betuwe, Land van Maas en Waal, regio Wageningen en gedeelten van Arnhem en Nijmegen. Alle programma's komen live vanuit de woning van Nico Smits. Radio Invicta is een Top 40 station maar krijgt ook een programma met LP-muziek. In de zomer van 1980 is Invicta een succes tijdens de avondvierdaagse in Herveld-Andelst waar de jeugd die meeloopt massaal via transistorradio's het station beluistert.

Op 9 december 1980, een dag na de moord op ex-Beatle John Lennon, besteed Invicta de hele avond aandacht aan The Beatles en John Lennon met o.a. de geschiedenis en oude intervieuws. Op 31 december 1980 zendt Invicta de gehele dag uit wat voor die tijd nog redelijk opvallend is. Het worden feestelijke programma's met Herman van Deijck, Peter Brown, Nico Smits en nieuwslezer Tom Prins. In februari 1981 stopt Invicta tijdelijk in verband met verhuizingen.

 
Invicta Regionaal - In april 1981 komt het station terug als Invicta Regionaal met muziek en regionale informatie. Er wordt dan uitgezonden vanuit Elst op zondag van 11.00-16.00 uur, wederom op FM 101.5  maar de programma's zijn dan wel vooraf opgenomen. De organisatie van het radiostation wordt dan gedaan door Nico Smits en Herman van Deijck die ook het hardrockprogramma "Betonshow" doet. In het najaar van 1981 volgt via Invicta een uitgebreide promotie van de Betuwse popgroep The Maynt van Paul Vens. Het gevolg is een groot aantal boekingen voor de groep in zalen in het uitzendgebied. Een tijdje later neemt Paul een solo LP op. Invicta is dan erg populair bij met name de jeugd. Dit komt mede doordat er op zondag weinig alternatief op de radio is. Maar ook ouderen luisteren naar Invicta omdat er nogal wat aandacht wordt besteedt aan de gebeurtenissen in de regio. Op het hele uur is er regionaal nieuws en verder worden er in de programma's regelmatig regionale onderwerpen uitgediept waarvoor betrokkenen worden geintervieuwd.
 
Top 100 - Op 10 januari 1982 wordt de Invicta Top 100 Aller Tijden uitgezonden die is samengesteld uit de persoonlijke favorieten van luisteraars. Velen hebben hun lijstje met een persoonlijke Top 10 ingestuurd. Presentatie komt van Herman van Deijck, Peter de Vries en Nico Smits. Op nummer 11 van deze Top 100 staat een song van Paul Vens die in de studio aanwezig is en live meespeelt. Dan komt in maart 1982 vrij plotseling een einde aan Invicta Regionaal wegens organisatorische problemen.
 

Herstart - In februari 1983 start dan Invicta FM dat het gehele weekend uitzendt via 97.7 FM. Er wordt gebruik gemaakt van een 1 KW Rhode en Schwarz zender, een zogenaamde "Harry" en Invicta is in geheel Midden Nederland te ontvangen. Uitzendlocatie is een oud voormalig schoolgebouw in Andelst. De organisatie komt dan voornamelijk voor rekening van Nico Smits en Herbert Visser die ook veel programma's maken. Invicta draait dan echte popmuziek met minimale presentatie en nieuwe dj's zijn Rob Brouwer en Paul van Dam. Ook maakt Peter Brown af en toe nog een programma. Bovendien worden er iedere vrijdagnacht televisieuitzendingen verzorgd via kanaal 4 VHF als daar Nederland 1 uit de lucht gaat. Begonnen wordt dan altijd met een aantal videoclips, dan nog maar mondjesmaat te zien op de reguliere Nederlandse tv-zenders. Vervolgens wordt dan een speelfilm uitgezonden.

 

Inval - Op 23 april 1983 volgt er 's nachts (tijdens uitzending van de speelfilm "The Exorcist" op Invicta-TV) een inval van 35 politieagenten en prominent aanwezig is de plaatselijke burgemeester als hoofd van de politie. Hij is 'not amused' omdat Invicta bij het in de lucht komen altijd als testbeeld het gemeentehuis laat zien. De zwager van Nico Smits die zojuist als bezoeker is binnengekomen wordt als eerste afgevoerd naar het politiebureau, Herbert Visser die in een ander gedeelte van het pand ligt te slapen wordt pas na afloop van de actie gevonden en half slapend afgevoerd. Nico Smits wordt de hele nacht verhoord door RCD-er Berry Bessels. De televisieapparatuur, de Harry een een groot gedeelte van de studio worden in beslag genomen. Vervolgens verhuist Invicta naar Wageningen en uitgezonden wordt vanuit een bekende piratenflat waar ook Empire Radio en RTL-tv zitten. De programma's komen dan vanaf tape en worden door 8 dj's in hun eigen studio's gemaakt en door Herbert Visser afgedraaid op de zender. Nieuwe namen in de programmering: John Berns, Frans van den Hoek en Willem van Harm. Er wordt veel LP-muziek gedraaid en ook wordt een programma uitgezonden met Ierse folkmusic.

In de zomer van 1983 verhuist Invicta weer terug naar de school in Andelst waar Ben van Holland de meeste gevaarlijk klauterpartijen uithaalt op het hoge en gladde dak om weer een nieuwe mast te bouwen. Maar door vele problemen stopt Invicta uiteindelijk eind september 1983 voorgoed met uitzenden. Radio Invicta had in zijn bestaan twee verschillende instrumentale stationtunes. In de eerste periode was dat "Guitar Holiday" van Oasis (niet de popgroep die in de jaren 90 bekend werd) en later was dat het nummer "Classical Gas" van Mason Williams. Er was één popsong die voor de medewerkers en veel luisteraars nogal speciaal werd en derhalve veel gedraaid werd: "The Load Out/Stay" van Jackson Browne.

 

Radio Invicta medewerkers - Medewerkers en programmamakers over de gehele Invicta periode:

 • Nico Smits
 • Kees S.
 • Herman van Deijck
 • Peter Brown
 • Tom Prins
 • Peter de Vries
 • Paul van Dam
 • Ben van Holland
 • Herbert Visser
 • Rob Brouwer
 • Willem van Harm
 • Frans van den Hoek
 • John Berns
 • Ed from Amsterdam

Adverteerders

 • Ras benzinepompen - Herveld
 • Van de Pol Rijschool - Herveld
 • Berko supermarket/warenhuis - Ede
 • Shop 88 fashion - Elst
 • European TV Service - Wageningen
 • Fiat Garage Wim Schouten - Andelst
 
 
 
Terugkeren naar de MN home