geschiedenis/deel 1 geschiedenis/deel 19 geschiedenis/deel 18 geschiedenis/deel 17 geschiedenis/deel 16 geschiedenis/deel 13 geschiedenis/deel 12 geschiedenis/deel 11 geschiedenis/deel 20 geschiedenis/deel 15 geschiedenis/deel 7 geschiedenis/deel 8 geschiedenis/deel 9 geschiedenis/deel 10 geschiedenis/deel 14 geschiedenis/deel 6 geschiedenis/deel 5 geschiedenis/deel 4 geschiedenis/deel 3 geschiedenis/inleiding geschiedenis/deel 2

 

 

 
 
  Deel 9
 
Sampler - Sinds de herstart van Delta Radio in september 1985 (Delta 2) werd gebruik gemaakt van een ‘best of’ selectie uit de verschillende jinglepakketten die we inmiddels hadden. Hiermee viel prima te werken en in de eigen productiestudio werden door Frank de Wit regelmatig eigen producties gemaakt zoals gesproken promo’s en programma jingles. Ook werd er geld besteed aan een sessie met een voor die tijd uniek apparaat: een sampler! Hiermee kon je allerlei digitale effecten uithalen zoals ddddddelta. Overigens werd al dit fraais eigenlijk een beetje gekopieerd van radiostations uit de USA. Het duurde een lange tijd voordat pas weer een jinglepakket werd besteld en ook voor deze aanschaf werden veelvuldig cassettebandjes met programma’s van Amerikaanse radiostations afgeluisterd.
 
Jam - Frank de Wit en Dirk Vanoirbeek van Radio Baccara (zie deel 7) kwamen op een gegeven moment tot de ontdekking dat er één bedrijf in Dallas (USA) was dat absoluut de beste was in jingles. Dat bedrijf heette Jam Creative Productions. En zo vielen ook van dit bedrijf spoedig enkele demotapes op de deurmat. Zowel Frank als Dirk waren bijzonder gecharmeerd van de jingles in het pakket ‘Warp Factor’. En al snel hadden ze de eerste ideeën op papier staan. Vervolgens gingen zij hiermee naar Top Format in Haarlem. Maar na de nodige contacten met Jam Creative Productions bleek dat zij onder geen beding dit pakket wilden laten inzingen bij Top Format. Gemeld werd dat Frank en Dirk maar naar Dallas moesten komen. Helaas was dit voor Delta Radio wat te prijzig en werd wat anders bedacht.
 
Delta de eerste - Op de in deel 7 gemelde radiobeurs in Amerika (april 1986) hadden Ren en Bart van Top Format een gesprek met de mensen van de firma Jam en als voorbeeld hadden ze dus de Delta Radio uitvoering van het jinglepakket ‘Simple & Free’ meegenomen. Bij Jam raakten ze er daardoor van overtuigd dat Top Format wel degelijk de capaciteiten had om op een goede en professionele manier jinglepakketten in te zingen en werd besloten een proef te doen met het maken in Nederland van een gecombineerde Delta/Baccara sessie. Over het resultaat daarvan meer in de volgende aflevering. Want Hitradio Delta zou de allereerste zender in Nederland worden met echte Jam jingles !!

Maar om een ieder een indruk te geven van de kwaliteit van Jam vindt je hierbij een demo uit 1984 van Jam Creative Productions. Dit is een 45rpm single die in de USA was opgestuurd naar alle radiostations: De Jamsong. Je hoort hierin de namen voorbijkomen van een groot aantal van die radiostations en zelfs de BBC in Engeland. Bij het item gadgets kun je de voorkant en achterkant bekijken van het hoesje van deze single. Hieronder dus de complete lange
uitvoering van de JAM Song

 
 
 
 
 
Jinglemix 9
 
 
 
 
   
   
   

 

 
Terugkeren naar de MN home