Radiodossier Nijmegen [1]
 

Inleiding - Als inleiding kunnen we stellen dat de 'overheid' in Nijmegen gedurende de jaren tachtig een lage prioriteit had als het ging om oppakken van piraten. Men had genoeg andere zaken die de aandacht vroegen. En zo kwam het dat in de regel illegale radiostations één maal per vier weken een bezoekje kregen van de RCD en politie. In combinatie met een goede adverteerders markt betekende dit dat piraten het lang konden volhouden als 24-uurs station.

Als er maar geen sprake was van storing. Maar dan nog was succes niet verzekerd. Uiteraard had succesvol zijn als zender verder ook nog te maken met het hebben van capaciteiten. Het kunnen organiseren en runnen van zo'n groot en complex geheel als een illegaal radiostation. En daar ontbrak het bij velen nogal eens aan.

 

De groten - De etherpiraterij heeft enorm veel radiostations gekend. Maar echte grote stations waren er landelijk gezien maar in beperkte mate. Dit had ondermeer te maken met de mogelijheid om het lang vol te houden. Een rol daarin speelde enerzijds de houding van de overheid, veel of beperkt oppakken.

 
 
Anderzijds speelde de mogelijkheid tot het al dan niet kunnen krijgen van behoorlijk betalende adverteerders. Uiteindelijk zijn er maar een paar plaatsen waar deze grote stations langdurig aanwezig waren en dat heeft zich dan ook nog hoofdzakelijk beperkt tot de jaren tachtig. We hebben het over Amsterdam, Rotterdam, Amersfoort, Baarn en Culemburg. En natuurlijk Nijmegen. En omdat deze website een duidelijke link heeft met Nijmegen (uitgangspunt is Delta Radio) zal ik de situatie van de grote piraten in deze stad in twee artikelen verder uitlichten. Achter de genoemde stationsnamen staan (voor zover deze bekend zijn) de etherfrequenties waarvan in de loop der tijden gebruikt werd gemaakt.
 
Neerlandio - Begin jaren tachtig waren er al behoorlijk veel kleine radiopiraten actief in de regio Nijmegen. Een aantal daarvan besloot om grootser en beter uit te gaan pakken tijdens de feestdagen. De koppen werden bij elkaar gestoken, een goede studio gebouwd en zo startte Radio Neerlandio (FM 100.0 en 100.4). Dit station was er een aantal jaren tijdens de kerstperiode en ook in de Paasweek. Het was voor die tijd een heel opvallend en professioneel klinkend station dat er dus helaas iedere keer maar tijdelijk was. Een aantal namen die we er hoorden in de programmering: Niek Simon, Johan Vermeer en Bert van Rijn. Uitgezonden werd vanuit een befaamd geworden locatie, de flat van Rini H. (zie de geschiedenis van Delta Radio). Tot het Paasweekend van 1984 zou Radio Neerlandio regelmatig in de ether zijn en toen was het voorbij. Er waren inmiddels enige 24-uurs piraten dus de noodzaak van dit tijdelijke station verdween.

 

Pandorra - Met als voorbeeld Neerlandio starten in dezelfde periode een aantal Nederlandstalige piraten met Radio Pandora. Dit is dus een soort van smartlappenzender die ook de gehele kerstperiode uitzendt. In 1980 nog vanuit een woonhuis maar in latere jaren vanaf een boot op de Waal. Radio Pandora zal enkele jaren bestaan tijdens de feestdagen.

 
Atlantis - Ook in 1980 is de start van Radio Atlantis. Deze zender is iedere zondag een groot gedeelte van de dag in de lucht met tapeprogramma's en klinkt vrij professioneel. Ieder uur is er een eigen nieuwsdienst. In1980/81 wordt in Nederland bekend dat er in het dan nog communistische land Polen grote armoede heerst. En de vroeg ingevallen zeer koude winters maken het nog erger. En dus beginnen de nodige organisaties met inzamelingsacties van goederen voor dat land. Ook Radio Atlantis besluit mee te doen. En zo start het station vlak voor kerst 1981 een marathonuitzending, de Atlantis Polen actie. Behalve een succesvolle opbrengst ook een mooi stukje radio. In de loop van 1982 volgt een heftige oppakactie en men besluit te stoppen. Een aantal namen die te horen zijn op Atlantis: Rick van de Meer, Erik de Groot, Peter van Loo, Frank de Wit, Jeroen Wouters en Wim de Bruin.
 
Rataplan en TV - En nog een radiozender komt in de loop van 1980 in de lucht: Radio Rataplan (FM 91.6). Dit is een politiek en activistisch getint station dat is opgezet vanuit de studentenbeweging in Nijmegen. De zender ondersteunt acties van krakers en ook van demonstranten tegen bijvoorbeeld de bouw van een parkeergarage in Nijmegen. De muziek is meestal uit het alternatieve genre en wat opvalt is dat Rataplan vrijwel nooit wordt opgepakt door de autoriteiten. Die hebben niet zo'n trek in confrontaties met een club die grote groepen demonstranten op de been kan krijgen. Radio Rataplan zal tot ver in de negentiger jaren bestaan. Ook zijn er in deze jaren enkele televisiepiraten actief in Nijmegen en een paar namen zijn bekend gebleven: Orion TV, Nacht TV, Happy Station en Laser TV.
 
 
Keizerstad en Totaal - In voorjaar 1982 begint dan Keizerstad Radio. In eerste instantie als weekend station en later elke dag. Keizerstad zal in de rest van de tachtiger jaren uitgroeien tot één van de grootste piraten en dat verhaal kun je ook op deze website lezen, of klik hier. Ook in dat voorjaar horen we voor het eerst Radio Totaal (FM 100.0 en 97.7). Dit station zendt na verloop van tijd iedere avond uit en ook nog een groot gedeelte van het weekend met een mix van live- en tapeprogramma's. Er wordl nogal eens van uitzendlocatie gewisseld. Deejay's zijn o.a. Erik van Vliet, Tedje de Vries, Mark Stevens, Peter van Alphen, Paul Stevens, Bart van Thiel en Dick de Koning. Het station zal bestaan tot in de zomer van 1985 maar blijft wel in de schaduw van Keizerstad en Delta. Meer over Radio Totaal vind je hier.
 
Delta - In het voorjaar van 1983 besluiten de mensen die voorheen verantwoordelijk waren voor Radio Atlantis om dit station opnieuw te starten. Het klinkt goed maar wordt al snel opgepakt. Het blijkt meteen de doodsklap maar die wordt toch niet volledig geaccepteerd. En zo komen deze mensen met een nieuwe zender. Op 6 augustus 1983 begint Delta Radio (FM 90.0). Eerst als weekendstation en wat later 24 uur per dag. Tot het einde van dit millenium zal Delta zeer succesvol zijn en dat hele verhaal kun je bekijken op de Delta website die bij Medianostalgie hoort, hier klikken kan ook.
 
 
Terugkeren naar de MN home