Gedoogd - De geschiedenis van de etherpiraten is een lange en gaat eigenlijk nog altijd door. Maar die van de grote professionele 24 uurs radiostations vindt voornamelijk plaats in de tachtiger jaren van de vorige eeuw. Een radiostation in Baarn dat ik (Nico Fintelman) eind 1988 overnam en bijna een jaar lang met veel plezier heb mogen doen is Digitaal FM.
Baarn is een klein plaatsje in het Gooi en had zoals nog enkele plaatsen in Nederland destijds een gedoogbeleid ten aanzien van etherpiraten. En dat betekende letterlijk dat er in het geheel niet werd opgetreden tegen de illegale radiostations en dat de burgemeester, politie en lokale politicie er postitief tegenover stonden.
   
   
   
-
 
 

 

 

Ergens in 1984 is Digitaal FM begonnen. Veel voormalige Hilversumse piraten raakten er bij betrokken omdat het in hun woonplaats niet mogelijk was om dit soort radio te maken. Digitaal werd langzaam professioneler en uiteindelijk een 24 uurs station dat gewoon lekkere muziekradio maakte. In 1984 en 1985 was er nog niet echt een gedoogbeleid en werd het station een paar keer opgepakt. Maar daarna besloot de plaatselijke overheid om het station met rust te laten en kon Digitaal jarenlang zonder problemen uitzenden.

In de eerst jaren werd er af en toe van ehterfrequentie gewisseld (102.6 FM en 105.6 FM) maar uiteindelijk werd de definitieve Digitaal frequentie 92.0 FM. Medewerkers kwamen en gingen en enkele ontevredenen begonnen later zelfs met een eigen zender, Radio Roulette. Dat station was er één van komen en gaan maar we hebben het met Digitaal en Roulette wel over de twee grote stations van Baarn.

 
Ik koop die tent - In de zomer van 1987 moest ik met nog iemand van Delta in Baarn zijn vanwege een adverteerder. We kwamen bij Digitaal Hit FM en ik keek er van op. Het draaide 24 uur per dag, was in het gehele Gooi tot in Amsterdam te ontvangen en werd nooit opgepakt. Dat was ik in Nijmegen wel anders gewend !!Toch was de organisatie niet super en kon er radiomatig veel worden verbeterd. Heel patserig riep ik dan ook:

"Ik koop deze tent". Ik zag het wel zitten om eens zonder tegenwerking van de overheid met radio bezig te zijn, temeer daar dat dan in mijn optie fantastische mogelijkheden gaf om er een perfect radiostation van te maken. Peter de Klein en Ron van der Zee waren min of meer de eigenaren van Digitaal en wilden er eigenlijk niet aan. Maar een jaar later stonden ze toch bij mij op de stoep.

Die twee Digitaal mensen deden vrijwel al het organisatorische werk maar hadden daar geen tijd meer voor en binnen de groep was er ook niemand die dat wel zou hebben en dus zochten ze iemand die Digitaal wilde overnemen. Ik deed sinds een tijdje Delta Nijmegen niet meer en was geinteresseerd. De overnamegesprekken duurden niet eens zo lang en we waren er snel uit. Ik zou 50.000 gulden betalen voor Digitaal, de helft vooruit en de andere helft in termijnen. Eerlijkheidshalve heb ik dat tweede gedeelte niet helemaal betaald. Dat kwam door allerlei verwikkelingen waarop ik hier maar niet in ga.

 

Eigenaar - En zo was ik vanaf eind 1988 eigenaar van Digitaal FM en zat ineens in Baarn. Ondanks de gunstige omstandigheden viel dat toch niet mee. Commercieel gezien draaide het station niet best, dat was al duidelijk bij de overname gesprekken maar de praktijk bleek nog veel erger. Er was slechts een handjevol adverteerders waarvan een aantal ook slechte betalers waren en bovendien waren de tarieven erg laag. Digitaal en Roulette hadden gezamenlijk de markt kapot gemaakt door elkaar adverteerders af te pikken met iedere keer weer lagere tarieven.

Zo was er bij Digitaal FM een kioskhouder die de zaterdagkranten leverde en daarvoor in ruil iedere dag zijn reclame op de zender kreeg !! Ik schakelde mijn maat Hans van Uden in die de commerciële zaken had gedaan voor Delta 90 Nijmegen en na verloop van tijd kreeg hij de zaak goed op de rit. We kregen redelijk wat adverteerders die een goed tarief betaalden. Bij een radiostation dat nooit werd opgepakt en daardoor niet zo hoge kosten heeft gaat het dan financieel al gauw goed. Overigens kwamen er hierdoor ook een aantal Delta adverteerders op Digitaal terecht zoals Grenzland Keukens in Duitsland, Sauna de Heuvelrug in Veenendaal en Disco De Hoeve in Groesbeek.

Bij Delta Radio werden de commerciële zaken geregeld door een reclamebureau uit Jersey maar omdat in Baarn in wezen niet illegaal werd gewerkt hoefde deze constructie hier niet. En zo regelde ik alles via mijn eigen Nederlandse bedrijfje, Media Projects BV. Grappig is dat ik zo ook nog van de voordelen van het Nederlandse belastingsysteem gebruik kon maken. Digitaal was een nieuwe activiteit voor mijn bedrijfje en in die tijd kon je voor nieuwe bedrijfsactiviteiten via de belastingdienst een soort subsidie krijgen, de zogenaamde WIR-premie. En zo kreeg ik 3000 gulden WIR-premie voor Digitaal Hit FM.

Het afbreken van de Digitaal zendmast bij dansschool van Maurik in Baarn. Deze mast werd ook nog gebruikt door Roulette. Bovenin de mast Fred van Laar (foto: Fred van Laar).
 

Verbetering - Maar ook programmatisch viel er het nodige te verbeteren bij Digitaal. Het station had overdag weinig gepresenteerde programma's (voornamenlijk non-stop muziek) en slechts 2 daarvan waren horizontaal. Eén van die dagelijkse programma's ging ook nog eens vervallen. Het was in de regio Het Gooi moeilijk om disckjockeys te vinden die iedere dag programma konden doen. Gelukkig kon ik Peter de Klein er voor interesseren om het dagelijkse ochtendprogramma te gaan maken hetgeen hij al die tijd uitstekend heeft gedaan. Ron van der Zee ging iedere middag een programma maken maar dat was maar tijdelijk. Uiteindelijk wist ik Miriam Verhoef en Bennie Holland zover te krijgen dat ze ook iedere dag een programma gingen doen maar ik bleef met het probleem van dj's tekort zitten.

En zo viel ik terug op mijn Nijmegen connecties. Veel jocks van Delta, Keizerstad en Contact waren geinteresseerd in het maken van programma's op Digitaal FM en vervolgens kwamen er behoorlijk wat naar Baarn om daar achter de microfoon te kruipen. Rob van Laar, Jeroen Wouters, Peter Hartman, Gerrit de Ruyter, Alexander Stevens, Marcel Spijkerman, Rene Bakker, Ron Muller, Raymond Balsink, Fred van Laar en Ferry van Dalen, zij allen zaten bij Digitaal. Op die manier kon ik een prima horizontale programmering in elkaar zetten. De avond- en weekenprogrammering werd dan grotendeels gedaan door de al aanwezige dj's uit de eigen regio. Een aantal namen van mensen die daar te horen waren: Arjan de Ruyter, Sandra, Peter Kroon, Hilko S., Walter Peters, Max de Ruiter, Michiel Stevens, Anouk en Michel Kraneveld. En op dinsdagavond deed een jonge Havo scholier uit Hilversum er zijn programma, zijn naam: Ruud de Wild. Hij zou het nog ver schoppen.

 

Niet zo fanatiek - De dj's uit Het Gooi deden meestal maar één programma per week, iets wat op mij vreemd overkwam. In Nijmegen deden degenen die niet een horizontaal programma hadden ten minste meerdere programma's per week en radiofreaks zijn daar ook altijd voor in. Maar in Baarn was dat anders. Daar was de groep ook totaal verschillend met wat ik was gewend bij Delta. Door de regelmatige justitie acties in Nijmegen waren het daar bij de piraten allemaal vrijgevochten mensen en de hele nette burgerlijke types waren toch wat te bang voor een dergelijke hobby. In Baarn gebeurde nooit wat dus niemand hoefde bang te zijn en daarvoor was het voor niemand moeilijk om medewerker van een 'piraat' te zijn.

Derhalve was er ook niet die vechtersmentaliteit die in Nijmegen voor hoge motivatie ten aanzien van het station zorgde. Daar kwam bij dat de meeste medewerkers van Digitaal FM die uit het Gooi kwamen nog scholier waren, de gemiddelde leeftijd lag veel lager dan bij Delta. Een aantal van die programmamakers zagen de Digitaal flat ook als een soort clubhuis waar je na schooltijd kwam om te keten. Bij de snackbar aan de overkant werd dan friet en bier gehaald en na een paar uur vertrok de hele groep dan weer met achterlating van een gigantische bende. Ik ging al gauw dit soort zaken aanpakken want we waren bezig met een radiostation. De flat was daarvoor bedoeld en niet voor een gezelligheids soos. Deze aanpak werd mij niet in dank afgenomen.

In zijn algemeenheid waren er nogal wat mensen die mij als een indringer zagen die hun station had overgenomen. Maar daar zat ik niet zo mee, mijn doel was het neerzetten van een goed radiostation en dat lukte heel aardig. Hans van Uden, Gerrit de Ruyter (werd programmaleider) en ikzelf bouwden in een aantal maanden tijd Digitaal Hit FM op tot een professioneel klinkend geheel met voornamelijk popmuziek.

Het station was gehuisvest in een flat aan de Laanstraat 118, de winkelstraat van Baarn. Van daar werd het signaal aangestuurd naar de zender en antenne die net buiten Baarn op een betonfabriek stonden. Daar hoefde niet eens voor te worden betaald. Gezegd moet worden dat de Baarnse deejay's ook nooit werden betaald en dat hebben wij ook zo gehouden.

 
 
Roulette - Toen ik Digitaal overnam was dat andere station uit Baarn, Radio Roulette niet in de lucht wegens organisatorische problemen. Maar daar kwam na verloop van tijd verandering in. Een groepje mensen uit Nijmegen had vernomen dat ik Digitaal  had overgenomen en wilde ook iets dergelijks. Ze namen Radio Roulette over en brachten het weer in de ether. Voor de rest hadden ze er niet zo veel van begrepen en al na drie maanden hadden ze er genoeg van. Het station kwam weer in handen van voormalig eigenaar Henk Roos die het samen met Dick de Man voortzette. Dat waren prima kerels waarmee we goed konden samenwerken.
 
Het komt op stoom - Het was inmiddels voorjaar 1989 en Digitaal draaide op volle toeren. Weliswaar kwamen er nogal eens wijzigingen in de dagelijkse horizontale programma's omdat sommige Nijmeegse deejay's na verloop van tijd weer vertrokken, maar het station klonk prima. De hele dag live programma's met lekkere popmuziek. Ik had als format ingevoerd het draaien van platen in blokjes van twee, dus om de 2 platen aankondigingen, en dat klonk erg verfrissend. Het kwam in die tijd nog niet veel voor bij radiostations. Ook hadden we ieder heel uur het nieuws van Radio 10. En het werd tijd voor nieuwe jingles. Ik zocht contact met Hitradio Digitaal in Arendonk (Belgie) waar men eveneens een professioneel jinglepakket had. We besloten de paketten te ruilen en daardoor kwamen er in voorjaar 1989 een groot aantal prima nieuwe jingles op de zender.Maar er moest nog wel een 'finishing touch' komen zoals ik het toen noemde.Om te beginnen nog wat veranderingen in de programmering en ook zou ik zo'n 50 jingles en promo's bestellen.
Bovendien zouden we een nieuwe studio bouwen. Er waren in principe twee ruimtes over in de flat en die zouden worden omgebouwd tot één grote waar een professionele studio zou komen. Omdat Digitaal  nooit werd opgepakt kon daar best goede en dure apparatuur komen inclusief tv-schermen met teletekst hetgeen in die tijd bij piraten nooit voorkwam. Ik besloot dit hele gebeuren over de zomer en vakantietijd heen te tillen en in september zou dit alles dan worden gerealiseerd. Intussen hadden we dan ook de tijd om een hogere mast en zwaardere zender te installeren zodat het station een nog groter bereik zou hebben. Eind september zou Digitaal Hit FM op en top zijn zoals de bedoeling al die tijd al was.
Stationsong
Digitaal hit FM

 

Overheidsacties - In augustus 1989 ging ik een poosje met vakantie en toen ik terugkwam was heel Baarn in rep en roer. De krant had het bericht dat Digitaal en Roulette moesten stoppen en de medewerkers waren intussen een sympathie actie onder de bevolking begonnen met als doel het behoud van de stations. Toen ik verder ging informeren bleek er van overheidswege een beslissing te zijn genomen ten aanzien van de stations. Dus ging ik die overheid maar eens opzoeken en nam de programmaleider van Roulette, Ed van Dijk mee. We bezochten de belangrijkste raadsfracties van Baarn, die van CDA, PVDA en VVD en hadden ook een gesprek met de burgemeester.

Zij hadden allen hetzelfde verhaal: ze hadden niets tegen de beide radiostations en wilden geen actie maar werden van bovenaf daartoe gedwongen. En zo regelden ze ook nog voor ons een gesprek met mevrouw Kuier de toenmalige officier van justitie uit Utrecht waaronder Baarn viel. Zij vertelde dat er op het ministerie op hoog niveau was beslist dat alle gedoogbeleid ten aanzien van illegale radiostations voorbij moest zijn en dat voor het einde van 1989 al deze zenders moesten zwijgen. Inmiddels stond dat ook te gebeuren in Nijmegen met Delta, Keizerstad en Contact en was er een (illegale) actie geweest op het zendschip Ross Revenge tegen Radio Monique. Ook in de plaatsen Baarn en Amersfoort kwam nu het einde.

Toch doorgaan betekende heel zware overheidsacties waar zelfs gevangenisstraffen in het vooruitzicht werden gesteld. De gemeente Baarn informeerde ons dat we voor Kerstmis dienden te stoppen en zij zouden aangeven wanneer. Voor Digitaal trok ik toen de conclusie dat het mooi geweest was. Aan het einde van de zomer stopten veel adverteerders die typische zomerzaken brachten en door alle publiciteit over de komende illegaliteit was het moeilijk om nog nieuwe te vinden. De investering was terugverdiend, ik kon de flat overdoen en door zelf het einde te bepalen konden we ook rustig afscheid nemen. Op zondag 31 oktober 1989 om 18.00 uur stopten de uitzendingen van Digitaal Hit FM. Het laatste uur werd gepresenteerd door Peter de Klein en Ron van der Zee.

 

Adverteerders - Hierbij een paar namen van adverteerders in het laatste jaar Digitaal Hit FM:

  • Van Oosten Fotografie - Soest
  • European Service - Wageningen
  • Midgetgold - Lage Vuursche
  • Glashandel van Ede - Soest
  • Disco De Hoeve - Groesbeek
  • Koot Installatie - Baarn
  • Adama Herenmode - Soest
  • Bureau Wolters - Bennekom
  • Grenzland Keukens - Wieler
  • Beekhuis Zonwering - Spakenburg
  • Kars Schoen/Sleutel Service - Baarn
  • Sauna De Heuvelrug - Veenendaal
  • Bakkerij Het Stoepje - Baarn en Soest
  • Boomer Fashion - Baarn
  • De Relatielijn - Oss
 
Programmering - Zoals aangegeven was er nogal eens een wijziging in met name de dagelijkse horizontale programmering. Maar hierbij een programmering zoals die op enig moment in voorjaar 1989 te beluisteren was op Digitaal Hit FM.

Maandag t/m vrijdag

  • 07.00-09.00 uur Peter de Klein
  • 09.00-11.00 uur Rob van Laar
  • 11.00-12.00 uur Miriam Verhoef
  • 12.00-14.00 uur Gerrit de Ruyter
  • 14.00-17.00 uur Alexander Stevens
  • 17.00-19.00 uur Bennie Holland
  • 19.00-22.00 uur Wissel met o.a. Michel Kraneveld en Ruud de Wild
  • 22.00-24.00 uur The Nightflight met o.a. Sandra
  • 24.00-07.00 uur Non-Stop met Fred van Laar en Ferry van Daalen

Zaterdag

  • 07.00-09.00 uur Hilko S
  • 09.00-12.00 uur Peter Kroon
  • 12.00-16.00 uur Digitaal Top 50 - Ron van der Zee
  • 16.00-19.00 uur Miriam Verhoef
  • 19.00-21.00 uur Soul - Walter Peters
  • 21.00-24.00 uur Wissel
  • 24.00-02.00 uur Ladies Night
  • 02.00-07.00 uur Non-Stop met Eddie

Zondag

  • 07.00-10.00 uur Hilko S.
  • 10.00-12.00 uur Those were the days-Oldies
  • 12.00-14.00 uur Ron van der Zee
  • 14.00-18.00 uur Ron Muller + Raymond Balsink
  • 18.00-20.00 uur Engeland Top 30 - Arjan de Ruyter
  • 20.00-22.00 uur Wissel
  • 22.00-24.00 uur Radio Romantiek
  • 24.00-07.00 uur Non-Stop met Stefan

 

 

 

Klik voor het hele overzicht!

 
En verder - Een dag nadat Digitaal stopte nam Radio Roulette de flat over vanwege locatieproblemen maar ook voor hen zou het doek snel vallen, slechts 6 weken later stopten ook zij. De complete studio- en reserveapparatuur van Digitaal alsmede de hele discotheek ging een tijdje later naar Zevenaar waar Gerrit de Ruyter er de locale omroep Favoriet FM mee opstartte. Miriam Verhoef ging bij de AVRO op Hilversum 3 het programma 'Arbeidsvitaminen' presenteren en Arjan de Ruyter werd producer bij de NCRV. In de loop van de jaren negentig zou Ruud de Wild als dj van Radio 538 en BNN op Radio 3 grote bekenheid krijgen en ook als televisie-presentator. Een jaar na het stoppen van Digitaal FM kreeg ik hiervoor controle van de belastingdienst en de jaarrekening van het station werd door hen goedgekeurd. Twee jaar na het stoppen was er vanuit Nieuwegein lange tijd een piraat te horen die ook de naam Digitaal FM had.
 
Op het web - In de zomer van 2007 startte Herman Cramer met webradio Digitaal. Omdat dit oldies station al snel heel leuk begon te klinken besloot ik hem te helpen en leverde een groot aantal zaken van het voormalige Digitaal FM aan. Jingles, reclamespots etc. Herman ging er fanatiek mee aan de slag  (o.a. digitaliseren) en zorgde er zo voor dat het station veel beter werd. Er kwamen steeds meer programmamakers en ook een aantal syndicate programma's en toen éénmaal het jaar 2008 een tijdje bezig was en er iedere dag van 07.00 - 24.00 uur gepresenteerde programma's waren, klonk webradio Digitaal perfect. Enige namen van jocks die te horen waren: Wim van Egmond, Gerrit de Ruyter, Peter van Dam, Herman Cramer, Andre van Overhagen, Nico Smits, Johan ten Veen en Bert vd Laan. In het weekend was er op het hele uur nieuws maar dan met historische gebeurtenissen en ook zond het station iedere dag originele historische programma's uit, met name van zeezenders en landpiraten.  En zo was dit Digitaal FM een heel leuk radiostation dat de herinnering aan het verleden levend hield met de muziek en radio van toen. Helaas hield deze webradio het op de lange termijn organisatorisch niet vol en stopte in juni 2009.
 
 
 
 
Terugkeren naar de MN home