Winter
28 september 2012 door: Nico Fintelman (Smits)
 

Siberisch - In de afgelopen jaren hebben we weer een paar echte winters gehad. De meest heftige was wel die van 2009/2010. Ik ben niet meer zo piepjong maar kan me niet herinneren dat we een winter hadden die duurde van half december tot ver in maart en waar sneeuw en vorst vrijwel dagelijkse kost waren. Maar één heel stevige winterperiode is me wel bijgebleven, die van de winter 1978-1979. En met name de maanden januari en februari 1979. Het vroor dat het kraakte en er was regelmatig sneeuw.

Ook toen reed het openbaar soms niet en de toestand in het noorden van het land werd steeds heftiger. Gedurende enkele weken waren de provincies Groningen, Friesland en Drente nauwelijks bereikbaar door een combinatie van opgehoopte sneeuw en strenge vorst. Hoe het komt dat ik dat allemaal nog zo op de harde schijf in mijn hoofd heb staan ? Ook hier is het antwoord radio !!

 

Met een bakkie aan de band - Aan het einde van de jaren zeventig kwam de land-etherpiraterij meer en meer opzetten. Daarmee werd ook de overheid alerter en kwam de RCD steeds vaker met oppakacties van piraten. Echt grote radiostations die er elke dag waren had je nog niet veel maar de kleinere, vaak smartlappenzenders, waren er in overvloed. Zoals gezegd, aan het begin van 1979 waren de noordelijke provincies van Nederland nauwelijks begaanbaar en juist daar zaten toen al veel piraten.

 
 
De RCD rukte dus niet uit om daar de piraten aan te pakken en de politie had met de barre weersomstandigheden wel wat anders aan zijn hoofd. En zo hadden we daar enkele weken een vrijplaats voor de piraten. Het was een heel aardige gebeurtenis: tientallen (zo niet meer) piraten waren gewoon elke dag in de ether en velen hadden daar ook ruimschoots de tijd voor want met name de piraten op het platteland konden ook hun huis niet uit en dus niet naar hun werk. Er werd uitgezonden dat het een lieve lust was, gedeeltelijk op FM maar ook veel op middengolf zodat ik het in mijn woonplaats ook goed kon beluisteren. Nogmaals, het waren veelal smartlappenzenders die ook niet erg professioneel waren dus radiomatig interesseerde het me niet zo maar de situatie die hiermee was ontstaan was een heel fraaie vond ik. Toen de maand maart aanbrak werden de weersomtandigheden beter en de RCD weer actief.
 
Beter nu - Overigens was die winter verder radio-matig niet zo best. Na het verdwijnen van de zeezenders Veronica, Noordzee en Atlantis in 1974 waren we jarenlang aangewezen op Radio MiAmigo en zusterstation Caroline en natuurlijk in de avonduren Radio Luxemburg. Maar in september 1978 verdwenen MiAmigo en Caroline plotseling en in die beruchte winter hadden we dus (behalve Luxemburg) nauwelijks meer iets leuks op de radio. Hilversum 3 was slechts op enkele dagen leuk en de publieke omroep Veronica had daar nog maar enkele uurtjes per week. De winter van 1978-1979 was dus een slechte voor de radiofreaks. Maar in het voorjaar van 1979 kwam dat weer goed want Radio Caroline, MiAmigo en Delmare kwamen weer in de lucht. Inmiddels hoeven we de winters radiomatig niet slecht meer door te brengen. In Nederland hebben we honderden lokale, regionale en landelijk zenders en via internet kunnen we duizenden radiostations uit de hele wereld binnen hengelen. Prachtig toch ?!
 
 
 
 
 
Terugkeren naar de MN home