Inleiding
Radio- & TVpiraten
 
Al ver - voor de 2de Wereldoorlog waren er mensen die besloten om zelf radio te maken maar dat niet konden of mochten doen via de officieele kanalen, de enige toegestane Publieke Omroep. En dat betekende uitzenden zonder vergunning waardoor het fenomeen Radiopiraat ontstond. Dit nam in de jaren zeventig een grote vlucht en waar
 
in het begin de zenders nog vaak bemand werden door techneuten die wel eens wilden ondervinden wat zoal mogelijk was, kregen we in de tweede helft van de jaren zeventig meer en meer muziekzenders. En die leverden uiteindelijk ook de grote professionele piraten op die als voorbeeld de zeezenders hadden.
   
 
 
De jaren tachtig - werden de topjaren van de Radiopiraten. De liefhebbers van Nederland-stalige smart-lappen brachten massaal hun liefhebberij in de ether en velen gebruikten deze ether om een beetje “aan te klooien”. En de genoemde professionelen groeiden uit tot 24-uurs radiostations die serieuze concurenten werden voor de Publieke Omroep. Alles illegaal dus.
 
Het verhaal - van één van de grootste Radiopiraten Delta Radio 90 Nijmegen, vind je in het eerste gedeelte van deze website. En in dit gedeelte van Medianostalgie besteden we uitgebreid aandacht aan anderen die zich bezig hielden met deze manier van radiomaken (en soms televisie). Dat alles in de vorm van persoonlijke herinneringen. En daar waar mogelijk lichten wij radiostations verder uit met de geschiedenis en afbeeldingen. Heb jij een verhaal over je (voormalig) radiostation en wil je die geschiedenis niet verloren laten gaan, neem dan contact met ons op en we bieden je hier een podium.
 
 
 
     
               
         
 
 
 
Terugkeren naar de MN home