Vergeten piraten
 

Vergetelheid - Er zijn legio piraten geweest in de loop der jaren. Sommige blijven in ons geheugen omdat er het nodige van is vastgelegd. Maar anderen zijn het lot der vergetelheid beschoren en dat is jammer. Hierbij nog wat herinneringen aan radiostations waarvan ik er in ieder geval één heb terug gevonden.

 

Opruimen - Ik was aan het opruimen in een verloren hoekje. Bij het verzetten van een meer dan tien jaar geleden goed dichtgeplakte doos viel er uit een naad van die doos een foto. Het was zo'n ouderwetse polaroid. Ik stond er met enige verbazing naar te kijken en zag mezelf met baard, lang haar en leren jack. Ruig type hoor. Maar ik zag mezelf ook zitten in een radiostudio die me helemaal niet meer bekend voorkwam. Waar was dat dan? Na de nodige weken van de hersenen pijnigen begon het dan toch langzaam weer te

dagen. In 1981 was er in Arnhem een radiostation dat iedere zondagmiddag uitzond van 13.00-18.00 uur. Ieder uur een andere deejay, alle programma's vanaf band. De eigenaar van het station woonde in Velp, rookte sigaren en werkte op een school. Dit is de studio bij hem thuis waar ik nog eens een programma heb gemaakt voor die betreffende zender. Hoe die eigenaar heette weet ik niet meer laat staan wat de naam van het radiostation was. In ieder geval niet Dixicana, Rijnstad of Starlight. Als er iemand is die nog wat van dat radiostation weet zou ik het graag eens vernemen.
 
 
 
Midden Nederland - Nog wat verder terug in de tijd naar enige piraten in Midden Nederland. In 1975 was er iedere zondagmiddag van 13.00-14.00 uur een radiostation te beluisteren dat uitzond vanuit Wageningen en één van de eersten was die professioneel klonk. Inderdaad maar één uur op die zondagmiddag maar zo ging dat in die tijd. De naam was The Shadow en er werd popmuziek gebracht. Diverse mensen presenteerden het programma en één van de jocks heette Tony Macaroni. Eind jaren zeventig was er iedere zaterdagmiddag een radiostation vanuit het plaatsje Renkum dat uitzond van 13.00-18.00 uur hetgeen al vrij lang was in die tijd. Het klonk allemaal vrij professioneel en had popmuziek, ieder uur eigen nieuws en ook locale berichten. Maar helaas, ook hier ben ik weer de naam vergeten.
 

Eindelijk weer één - En dan een station uit veel latere tijd. Het zal begin 1992 geweest zijn. De tijd van de grote landpiraten zoals Delta, Keizerstad en Unique was al lang voorbij, zeezenders waren er niet meer en de 'satelietzenders' (toen alleen 10Gold, Sky en 538) zaten toen alleen nog op de kabel. Eigenlijk waren we in de ether weer behoorlijk veroordeeld tot het Hilversumse gebeuren. Welliswaar starten in grote getale de locale omroepen maar enkele uitzonderingen daargelaten stelde dat niet veel voor. En ineens was daar weer een piraat. Vanuit Arnhem knalde het station eruit met lekkere popmuziek. De actuele platen maar ook de 80-ies hits. Het klonk allemaal goed, een beetje een modernere uitvoering van het voormalige Delta Radio. De jocks waren duidelijk jong en ik kende er niet één van. Het station kwam iedere ochtend rond 10 uur in de lucht en was er dan tot 1 uur in de nacht, 7 dagen per week.

 

Afspraak - Nadat ik er zo'n twee maanden met plezier naar had geluisterd besloot ik eens contact op te nemen met de mensen achter het station. Hoe dat vervolgens tot stand kwam weet ik niet meer maar we spraken af in een cafe op De Korenmarkt in Arnhem. Het contrast kon niet groter zijn. Ik was inmiddels in de dertig en had een heel radioleven achter de rug. Voor me zat een groep jongens en meisjes in de leeftijdscategorie 18-22 jaar die nauwelijks radio ervaring had en niet werd gehinderd door enige kennis over de radiogeschiedenis. Het waren veelal scholieren van Havo, Pabo, Sociale Academie en School voor Journalistiek. Ze waren behoorlijk gemotiveerd en wilden graag leuke popradio maken. Ze vertelden dat ze veel zendlocaties hadden en bij een oppakactie meteen verder konden gaan vanuit een andere plek. En ook dat ze gesaboteerd werden door de mensen van de toenmalige locale omroep Trend in Huissen omdat ze hun concurent waren. Als dat waar is geweest was het wel opmerkelijk want de mensen van Trend kwamen voort uit de piraten van de tachtiger jaren (veelal Delta) dus konden toch niets tegen piraten hebben.

 

Structuur - Duidelijk was dat er wat meer structuur en leiding nodig was en er ook iets bedacht moest worden om adverteerders een legale basis te kunnen bieden. Ik deelde hen mee dat ik met mijn ervaring op dit gebied wel kon helpen hetgeen voor de groep erg interessant was. De geheel informele leiding van het radiostation bestond uit twee personen. De ene was erg idealistisch, wilde leuke radio maken zonder veel regels en met weinig leiding en hij zag commercie alleen als een bittere noodzaak. De ander was geen scholier meer en was wat pragmatischer. Hij onderkende dat succesvol zijn betekende dat er toch een wat sterkere leiding zou moeten zijn en hij had al enkele adverteerders gevonden, commercieel draaien was voor hem veel belangrijker.

De twee hadden er openlijk oneinigheid over. Maar nummer twee wist ook te melden dat hij nog deejay was geweest bij Delta Radio en omdat hij me daarvoor wat jong leek vroeg ik wanneer dat dan was geweest. Nou, 1987. Ai, in dat jaar had ik nog de leiding bij Delta Radio maar deze jongen kende ik niet. Een beetje bluffen kan geen kwaad maar kijk wel uit waar en bij wie je dat doet. In ieder geval kwamen de twee genoemde heren overeen dat ze nog verder zouden uitwerken welke kant ze met het station op wilden en ik zou intussen het nodige op papier zetten om de structuur te verbeteren en het adverteerders gedeelte te regelen en we zouden elkaar een week later weer ontmoeten.

 
Opgepakt - Twee dagen na de bespreking was het radiostation niet in de lucht. Drie dagen erna ook niet en vier dagen later evenmin. Uiteindelijk kreeg ik een telefoontje van één van hen. Ze waren opgepakt en het was een grote actie geweest waarbij veel in beslag genomen was. Daardoor had men besloten om niet meer terug te keren in de ether. Onenigheid tussen de twee leiders over het te voeren beleid zal mee hebben gespeeld maar de verhalen over het hebben van meerdere locaties en altijd terug keren na een oppakactie waren dus behoorlijk grootspraak geweest. En zo kwam een vroegtijdig einde aan een leuk radiostation.
 

Super Music - Lange tijd liep ik na te denken over de naam van het station maar kon er niet meer op komen. En dus plaatste ik een oproep op een weblog in de hoop dat iemand het station zou herkennen. En ja hoor, al vrij snel kwam er een reactie van Henk Janssen die zich het station ook herinnerde en mij even "bijpraatte". De naam van het radiostation was Super Music. Dit werd ook wel afgekort als SM-FM. De frequentie waarop werd uitgezonden was 93.6 FM en het station werd gerund door een groepje studenten, dat laatste is dus info die overeenkomt met wat ik beschreef. Een van de betrokkenen zou Martin Slijper zijn geweest en de technicus noemde zich Valentijn en hij woonde boven een bakkerszaak op de Hommelseweg in Arnhem.

Verder was er ook nog een deejay die zich Christiaan Le Duc noemde, uiteraard met een vette knipoog naar de bekende erotica winkels van Christine Le Duc. Ook nog interessante info die ik was vergeten: op tijden dat Super Music niet zelf uitzondt werd een bestaand radiostation vanaf de kabel doorgeprikt en met een zogenaamde "commercial killer" werden de reclames vervangen door de eigen commercials. Eén daarvan was van de elektronicazaak Radio Piet in Arnhem, wel bekend bij veel voormalige piraten. Je zou dus denken dat ze bij Super Music gratis zender- en studio benodigdheden kregen in ruil voor reclame op de zender. Hierdoor is het vergeten radiostation weer een beetje tot leven gekomen.

 
 
 
 
 
Terugkeren naar de MN home