Radio Goes
door Bas Schipper

 

Londen - Dit verhaal gaat over één van de bekendste piraten die de provincie Zeeland heeft gekend: Radio Goes. De geschiedenis begint in 1977. Dan start in het voorjaar Radio Londen in de stad Goes. Iedere zondag nonstop muziek met daartussen jingles van de gelijknamige voormalige engelse zeezender. Na een tijdje wordt de naam gewijzigd in Radio Goes. Het station gaat wat later ook gepresenteerde programma's brengen. Deze worden vooraf opgenomen en per band iedere zondag afgedraaid.

 

Hotel - De man achter Radio Goes is Sybrand Verwer. Het station heeft als locatie het hotel van zijn ouders: Hotel de Korenbeurs in Goes. In september 1977 verschijnt er een artikel in de Provinciale Zeeuwse Courant over Radio Goes.

 

De krant vraagt de RCD naar commentaar en daar zegt men Radio Goes niet te kennen maar er onderzoek naar te doen en eventueel actie te ondernemen. Derhalve wordt het station op zondag 25 september 1977 opgepakt. Een aantal mensen die aanwezig zijn worden opgepakt en Sybrand moet later voorkomen. Hij krijgt een geldboete. Door dit alles is het station lange tijd niet in de lucht maar een jaar later komt Radio Goes weer terug. Er is nu een professionele studio gebouwd maar om die niet te verspelen bij een eventuele inval, worden de programma's weer vooraf opgenomen. Bij de zender staat dus alleen een bandrecorder die de programma's afspeelt. Ook nu is Radio Goes weer iedere zondag in de ether.

   

Popfestivals - In het begin staan de zender en antennemast weer op het hotel maar later komen hiervoor ook andere locaties. Maar de studio blijft wel in Hotel de Korenbeurs in Goes. Sybrand Verwer (Siep) presenteert zelf programma's en er komen ook andere deejays. Er worden door een plaatselijke zanger jingles ingezongen voor het station. Om het geheel te bekostigen wordt Radio Goes commercieel en zendt dus reclamespots uit. En men gaat meer brengen dan alleen muziek. Er worden reportages en opnames gedaan vanaf diverse popfestivals in Zeeland.

En als de publieke omroep NCRV het televisieprogramma Spel zonder Grenzen vanuit Goes doet is Radio Goes erbij. Niet officieel natuurlijk maar het station maakt een reportage over dit televisie gebeuren dat destijds erg populair was (we hadden nog maar twee televisie zenders in Nederland dus weinig keus betekende vaak veel kijkers). Ook brengt Radio Goes regelmatig muziek van plaatselijke artiesten. Het station is dus echt wel regionaal. Studio Radio Goes.

 
 

Discotheek -  In de laatste maanden van 1978 en de eersten van 1979 loopt het allemaal prima. Maar op 4 maart 1979 doen RCD en politie een inval op de zendlocatie. Het is een leegstaand pand en daar worden de zender, mast en bandrecorder in beslag genomen. Er zijn geen personen aanwezig dus er zijn geen aanhoudingen. De daarop volgende zondag is het station weer terug in de ether. Af en toe organiseert Radio Goes een feestavond in Discotheek 'El Toro' in Goes. Ook worden daar opnamen gemaakt die in de programma's te horen zijn. En er is een eigen voetbalelftal dat regelmatig wedstrijden speelt. Radio Goes is populair in een groot gedeelte van de provincie Zeeland en is er iedere zondag van 10.00-17.00 uur. Er wordt uitgezonden op de frequentie FM102. Men hanteert de slogans Vrije Radio vanuit het centrum van Goes en Illegaal voor allemaal. Dat alles brengt meer en meer de interesse van de middenstand. Er komen derhalve steeds meer adverteerders.

 

Oppakken - In october 1979 staat er een groot voorpagina artikel over Radio Goes in het Nieuwsblad voor de Bevelanden. In de maanden november en december 1979 zijn er ook gastprogramma's van Paul de Wit (Erik de Zwart) en Rob Hudson (Ruud Hendriks). Die twee zijn dan bekend van Radio Unique uit Amsterdam en van zeezender Caroline. Op zondag 2 december is er wederom een oppakactie, dan ook bij een leegstand pand. Wederom worden er geen mensen aangehouden. En dan volgt de datum 23 december 1979. De zender en antennemast zijn geplaatst bij platenzaak Opus 7 in

Goes. Op de bewuste dag valt de politie het pand binnen en als blijkt dat er ook dan niemand aanwezig is op de zendlocatie, blijft men wachten. Als dan uiteindelijk Sybrand arriveert wordt hij aangehouden. Radio Goes is op zondag 6 januari 1980 weer terug in de ether.

In maart 1980 komt er weer een overheidsactie tegen het station. Weer opgepakt. Uiteindelijk besluit men om er toch maar de brui aan te geven  Met name eigenaar Sybrand heeft geen zin meer in oppakacties. Ergens in voorjaar 1980 stopt Radio Goes voorgoed. Heel veel later wordt Sybrand in Hilversum technicus bij de Publieke Omroep. Studio Radio Goes.

 
 
 
 
 
Terugkeren naar de MN home