Oude bekende
 

TV - Het gebeurde aleer enige jaren geleden. Op een avond zat ik onderuit in mijn luie stoel wat te zappen voor de tv en kwam terecht in een VPRO-documentaire over een patholoog-anatoom. Dat is dus zo'n medisch specialist die voor onderzoek in lijken zit te snijden. En in dit geval was het een speciale patholoog-anatoom want hij is één van de weinigen die werkt voor politie en justitie aan moordzaken.

Hij doet dus forensisch onderzoek bij vermoorde mensen om een nog duidelijker beeld te krijgen over het misdrijf. Terwijl in de documentaire de patholoog-anatoom uitgebreid zijn verhaal deed, begon het in mijn bovenkamer wat te borrelen. Was dit niet.....?? Ja hoor, dat moest hem zijn. En toen zijn naam in beeld kwam wist ik het zeker.

Top 87 - We gaan terug naar Nieuwjaarsdag 1 januari 1987. Op die dag doen we bij Delta Radio in Nijmegen de jaarlijkse luisteraars hitparade, dit keer de Top 87. Een waanzinnig populair programma waarvoor meer dan 2000 luisteraars hun lijstje met favoriete platen hebben ingestuurd. Daaruit heb ik de Top 87 samengesteld die door diverse jocks wordt gepresenteerd. Onder de inzenders worden een aantal fraaie prijzen verloot en we stunten behoorlijk want de hoodprijs is een gloednieuwe auto met Delta striping.

 

Heel Gelderland heeft het erover. Slechts weinigen weten (ook niet binnen Delta) dat we niet echt een auto weggeven want dat is te prijzig. Maar als we als Delta leiding begin december 1986 het plan bedenken hebben we toch een probleempje: wat nu als achteraf een slimmerik op zoek gaat naar de winnaar van de hoofdprijs. Conclusie: we moeten iemand van buiten Delta hebben die zijn naam beschikbaar stelt en desgevraagd luid en duidelijk vertelt dat hij de auto heeft gewonnen en meteen weer aan het garagebedrijf verkocht. En zo vind ik een student die tegen betaling van 500 gulden wel die fake-winnaar wil zijn. En wat mij nu duidelijk is: die student van toen is de patholoog-anatoom van nu.

Lelijke Eend - Als ik de dag na uitzending van de VPRO-documentaire bij Ben van Holland en zijn vrouw, zoals iedere week, een pilsje ga drinken, blijken zij het programma ook te hebben gezien. En ze bevestigen dat de patholoog-anatoom de voormalig Delta prijswinnaar is. Want dat zit zo: een maat van Ben was destijds huisarts in Wageningen. En die had een neef (oom-zegger) die medicijnen studeerde en altijd meeliep in de huisartspraktijk als er weekend dienst was, een soort van stage. Als die huisarts, zijn neef, Ben en ik ergens in december 1986 op een avond aan een stevige borrel zitten doe ik de neef het voorstel om Delta prijswinnaar te zijn. Hij stemt meteen toe, een arme student die een groot gedeelte van zijn studie zelf moet betalen kan dat geld wel gebruiken. De deal wordt gesloten, het geld betaald en we drinken er nog één.

Ik zie hem na afloop nog wegrijden in zijn oude Lelijke Eend. Op 1 januari 1987 maakt Hans ten Hoge aan het einde van de lange Top 87 uitzending de 'winnaar' van de auto bekend, het is dus iemand uit Wageningen. Nooit gedacht dat ik hem meer dan 20 jaar later nog eens zo zou terug zien. Met wat fantasie zou je kunnen zeggen dat het Delta geld indirect een beetje heeft bijgedragen en nog bijdraagt aan de oplossing van moordzaken in Nederland.

 
 
 
 
Terugkeren naar de MN home