Starlight radio 1983 / Delta radio 1985
 

Mijmeren - over de radiojaren-80 doe ik nog altijd graag, en als ik een gewillig luisterend oor tegenkom ook veelvuldig. En wie je ook spreekt over die tijd, bijvoorbeeld radiofreaks in de chatbox van KX radio, een ieder wordt weer razend enthousiast. Zowel luisteraars uit die tijd als ook de radiomakers!

In 1981-1982 waren Max, en ik aan het hobbyen met zenders. Wij woonden toen beiden in Arnhem-zuid, in de regio Elderveld en de Laar. Wekelijks hadden we op zondag onze uitzendingen van Radio Eldorado. De programma’s namen we ieder thuis op, en deze werden op zondag vanuit Max’s huis uitgezonden.

Zijn moeder bracht dan haar heerlijk zelfgemaakte soep, waar ik haar altijd nog zeer dankbaar voor ben, ze was heerlijk, de soep. Headhunters van Starlight radio, -mijn schoolmaten Rob van Genderen en Edwin Westerbroek- polsden mijn interesse voor de Arnhemse zender.

Ik ben in 1983 begonnen bij de weekend-zender Starlight, welke geboren is uit Rijnstad radio destijds. De programma’s werden doordeweeks opgenomen in een studio in Elderveld, en vanaf de hoogste flat in Arnhem Zuid in het weekend uitgezonden.

 

 

Ik verzorgde een programma met een bioscoopkwis, waarin we kaarten weggaven voor Euro Cinema. Ik hoor nog dat gekke hoge stemmetje in de jingles.. Andere namen uit die tijd: Berry Hartemink, Peter Stap, Rob van Genderen, Edwin Westerbroek, Pauline, onze directeur Andre en techneut Roel. Later ook Robert Robertson en Rob Aarden. Edwin deed ook de techniek destijds.

Afgezien van de vele opname uurtjes in de studio doordeweeks, en de uitzenduren in het weekend -klussen zoals banden omdraaien per toerbeurt- gingen we ook veelvuldig privé met elkaar om. Regelmatig feestjes bouwen bij Berry of Peter, zwempartijtjes bij Rijkerswoerd met de autoradio op Starlight natuurlijk, en diverse versnaperingen in een krat achter in de auto! Supergave tijd was dat. Enkele ‘Starlight hits’: China Crisis; Wishful thinking, James Ingram; Yah mo b there, Bandolero; Paris Latino, Chic; You are beautiful.

Starlight Vs Delta - In begin 1983 waren ook Karel Weegman en Rob van Leeuwen betrokken bij Starlight. Karel kennen we ook nog van Dixicana, onze Arnhem-noordse ‘concurrent’. Deze beide heren hebben Starlight verder ‘geprofessionaliseerd’ wat betreft jingle’s, geluid en format.Andre had destijds al wel contact met de mannen van Delta. Delta zond in die tijd dagelijks uit en werd regelmatig uit de lucht gehaald. Andre en Roel hielpen dan vaak mee met het opbouwen van de mast om Delta weer zo snel mogelijk operabel te krijgen.
 
In Arnhem werd het ook steeds grimmiger. De overheid zat Starlight steeds meer dwars. Steeds vaker werden zenders en tapedecks in beslag genomen terwijl Starlight juist de pretentie had om uit te bouwen naar een steeds professioneler zendstation met ‘live’ programma’s. Hierdoor verhuisde Starlight in 1985 naar Dukenburg, Nijmegen. Vanuit een flatwoning verzorgden we toen live programma’s in het weekend. Delta was in deze tijd niet aanwezig in de ether. Er waren echter al wel allerlei plannen voor de terugkeer van Delta. Andre -van Starlight- werd in deze plannen betrokken en zo werd Starlight geïntegreerd in Delta II, welke herstartte in september 1985.
 
Dit is ook de tijd geweest waarin Hans ten Hoge en ik bevriend raakten. Zo begon de zondagavond een aardige ‘freak-avond’ te worden met fantastische muziek uit de jaren zeventig. We draaiden nummers van the Little Riverband, America, the Collectors -weet je nog Dave, die saxofoon solo? Kippenvel..’- Steely Dan, Donald Fagen, Crosby, Stills, Nash & Young, the Dutch.. Het werd ook heel gezellig, want er sloten zich mede-freaks aan op die avonden: Paul van Dijk en Renee Bakker. Op zondagnacht daarna nog altijd even op stap in ‘de Swing’.
 
Heart FM - Vanuit een bepaalde frustratie naar het toenmalige omroepbestel en omdat we het gewoon leuk vonden is in die tijd ook de freakzender Heart FM ontstaan. Dave en ik namen in mijn studio op vrijdagavond eerst allerlei sketches op, welke we later gebruikten in onze programma’s. Tijdens onze uitzendingen was het altijd ‘vijf voor twaalf’ en het meest vulgaire wat we maar konden bedenken kwam in onze zendtijd voorbij. Onderzoeken naar overgewicht en te hoog cholesterolgehalte bij duiven op de Dam door ‘stap avonden afval’ tot half uur durende kotssessie’s -met emmers water in de plee-.. Gedraaide muziek: alles wat ‘Freakt’!
 
 
 
 
Terugkeren naar de MN home