Dixicana
28 september 2012 door: Nico Fintelman
 

De stem van Arnhem - Eén van de eerste professionele piraten in de provincie Gelderland was Radio Dixicana in Arnhem. Al begin jaren tachtig waren ze een goed klinkende zender met program mamakers als Freek Westerveld, Karel Weegman, Erik Bloemendaal en Gerard Althuisius. Tedje Duivenstein en technicus Eddy de Boer waren de mensen van het eerste uur. Ik heb er in die tijd

veel naar geluisterd. Toen Dixicana echt goed begon te klinken (1981) was het station te beluisteren op vrijdagochtend van 08.00-12.00 uur (op de enige officieele muziekzender Hilversum 3 zat dan de EO

waar niemand naar luisterde) en ook op zaterdagmiddag van 12.00-18.00 uur. Zo ging dat in die tijd, dagenlang uitzenden was in dit gedeelte van Nederland nog geen gewoonte. Met het vorderen van de eighties werden ook de uitzendtijden van Dixicana uitgebreid totdat het station het gehele weekend was te beluisteren. Maar iedere dag, 7 dagen per week gaan uitzenden zoals de collega's in Nijmegen dat deden kwam er niet van,

 
 

daarvoor was de Arnhemse overheid te fanatiek in het oppakken van piraten. En dus moest Dixicana later veel populariteit laten gaan naar de Nijmegenaren die wel elke dag in de lucht waren, met name Delta Radio. In 1986 stopte Radio Dixicana maar kwam in de jaren erna nog af en toe eens terug, met name bij speciale gelegenheden zoals de kerst/oud-en nieuw periodes. Ik denk dat 1990 de laatste keer is geweest dat dit gebeurde. Het station had als slogan 'De stem van Arnhem'.

 

Locaal - Het was vervolgens ergens in de zomer van 1992. De locale omroepen schoten als paddenstoelen uit de grond en kregen bijna allemaal een ether-frequentie maar niet iedere omroep wist dat goed in te vullen. In de plaatsjes Westervoort en Duiven, vlakbij Arnhem, kwam er ook zo'n locale omroep en die maakte slechts enkele uren radio per week op de kabel. Het waren locaal gerichte programma's en voor de rest was er daar geen interesse iets met de zendtijd te doen.

Maar bij het bestuur was er wel het besef om toch de rest van de uren te vullen met iets dat aansloeg bij de potentiele luisteraars en dus ook in de ether was te beluisteren. En zo werd de leiding van het imiddels niet meer bestaande Dixicana benaderd. Als snel was er met hen een overeenkomst, de Dixicana-jongens zouden al die niet ingevulde uren gaan vullen en daarmee zou Radio Dixicana weer terug komen waarbij natuurlijk belangrijk was dat de locale omroep in vrijwel geheel Arnhem in de ether zou zijn te ontvangen.

De Dixicanastudio met: Erik Bloemendaal, Tedje Duivestijn, Steven van Elst

Maar vervolgens lukte het de mensen van Dixicana niet om iets in de lucht te krijgen en het plan dreigde niet door te gaan. Ik werkte inmiddels al meer dan 10 jaar bij een handelsfirma in Arnhem en in de laatste jaren werkte daar ook Peter van Vliet, een jock van Dixicana. We zaten niet op dezelfde afdeling maar als we elkaar tegen kwamen in het gebouw was het altijd even bijkletsen over radio en piraterij. En zo vertelde Peter me in die bewuste zomer over de Dixicana plannen en wat later ook dat ze niet door zouden gaan. Vervolgens stelde hij voor dat hij en ik het samen zouden gaan doen.

Dat leek me een aardig idee dus een afspraak met enige mensen van Dixicana was snel geregeld en daar droeg men zogezegd het hele gebeuren over aan Peter en mij. De volgende afspraak was met het bestuur van de locale omroep in Westervoort-Duiven. Ik deed daar het volgende voorstel. Wij zouden zorgen dat er een goede zender en antenne kwamen alsmede een studio. De mensen van die omroep konden gewoon hun locale programma's blijven maken (slechts een paar uur per week) en wij zouden de rest gaan invullen met muziekprogramma's. Wij zouden daarmee dus ook voor de financieering zorgen. Het bestuur ging accoord en wij aan de slag.

 

Digitaal - Het zo op te starten station zou de naam Digitaal FM krijgen. Ik was eigenaar geweest van het gelijknamige radiostation in Baarn en was nog steeds eigenaar van het prachtige jinglepakket dat we dus voor dit doel goed konden gebruiken. Bovendien had ik toen nog de rechten op de naam Digitaal en had een Digitaal Omroep Stichting onder welke vlag het hele gebeuren zou kunnen gaan draaien. Peter van Vliet had goede contacten bij de Arnhemse Courant en dat kon handig zijn in verband met aanlevering van regionieuws. Commercieel draaien was nog niet toegestaan maar dat zou niet lang meer duren, de wetsaanpassing was in de maak. Ik had daarom een businessplan gemaakt waarin we het hele

reclamegebeuren zouden verkopen aan de Arnhemse Courant voor een vast bedrag per maand. Dat betekende zelf geen zorgen hebben over de inkomsten (en geen werk er aan hebben) en de reclamejongens van de krant kwamen toch al bij al die ondernemers in de regio om advertenties te verkopen dus konden dit mooi meenemen. Kortom, de plannen zaten goed in elkaar en eind 1992 zouden we starten. Maar het bestuur van de locale omroep Westervoort-Duiven besliste toch anders: op het laatste moment bliezen ze de hele operatie af. Dixicana zou al niet meer terug komen maar nu kwam er dus ook geen Digitaal FM in de regio Arnhem. Bij de locale omroep Westervoort-Duiven hebben ze daarna besloten om het toen nog bestaande Holland FM (een smartlappenzender) als raamprogramma te gaan doorprikken.
 
 
 
 
Terugkeren naar de MN home