Begin - In de zomer van 1985 stopten de uitzendingen van Delta Radio (naar later bleek tijdelijk). Een paar medewerkers waren er niet blij mee en besloten een nieuw radiostation op te zetten. Gekozen werd voor de naam Radio Contact en deze zender startte begin september 1985. Van de Delta mensen die Contact hadden opgezet bleef alleen Hans Toernee over en hij werd de grote man van Radio Contact.

Lange tijd kwamen de uitzendingen vanuit een studio in zijn flatwoning in de Weezenhof waar de zendmast op het dak stond en waar ook zijn broer Wim woonde. Enige onderdelen van de voormalige stations Radio Totaal en Radio Mystique gingen op in Contact en samen met Frank Sanders wist Hans Toernee van de nieuwe zender een succesvol geheel te maken dat als derde radiostation achter Delta en Keizerstad zijn eigen plaatsje wist te veroveren. Wat minder professioneel maar wel met een geheel eigen karakter.

 
   
De Nijmeegse Rebel - Contact had een wat rebels imago. Er mochten shocking zaken op de zender komen en Toernee zelf wist een spraakmakende ochtendshow neer te zetten. De woningvereniging die eigenaar was van de flat in de Weezenhof kreeg uiteindelijk genoeg van Contact en besloot om Toernee en daarmee het radiostation uit de flat te zetten. Volgende locatie werd een flat in de Meyhorst (14e straat) die later ook weer na een rechtszaak verlaten moest worden (waarbij het motief gemakkelijk was, namelijk huurachterstand). Radio Contact wisselde zo nogal eens van locatie waarbij zelfs de studio’s nog eens waren gevestigd in een rijtjeswoning in de Heidebloemstraat.
   

Contact en Delta - In de loop van 1987 kreeg Hans Toernee er genoeg van en deed zijn eigenaars aandeel over aan Jos Fraayen die dus nu samen met Frank Sanders eigenaar werd. Frank en Jos vonden in de Groesbeekse koppelbazen (gebroeders) de Wit geïnteresseerden die dachten snel veel geld te kunnen verdienen in de piraterij en zij werden mede-eigenaar van Contact.

Maar deze heren hadden nog meer interesses en wel in Delta Radio dat een veel hogere omzet (en dus grotere winstmogelijkheid) had. Na de nodige maanden ‘hengelen’ werd dan op 1 april 1988 Delta Radio overgenomen. Overigens had Delta toen al een tijdje wegens locatieproblemen de zendantennes in de mast van Contact geïnstalleerd.

 

Oldies - De gebroeders de Wit hadden de beschikking gekregen over het kasteeltje Pays Bas in Nijmegen dat in de jaren daarvoor in gebruik was geweest als Golden Ten casino. De studio’s van zowel Radio Contact als Delta Radio werden vlak voor de zomer van 1988 hierin ondergebracht en ook werden hier de zendmasten van de beide stations geplaatst. De nieuwe gezamenlijke onderneming kreeg nu ook heuse kantoren waarvoor genoeg ruimte was in dit kasteeltje.

Omdat Delta Radio een popstation was werd besloten om van Radio Contact een Oldies-zender te maken. Contact was inmiddels kwalitatief al achteruit gehold en de prioriteit van de organisatie lag vanaf nu bij Delta Radio. De omschakeling van Contact naar ‘gouwe-ouwe’ zender gebeurde in het najaar van 1988 maar een half jaar later werd weer teruggeschakeld naar een popformat. Maar het station was daarmee wel één van de eerste Oldies-zenders van Nederland.

 

Gedwongen einde - In het voorjaar van 1989 moesten Contact en Delta de locatie Pays Bas verlaten (overigens waren daar na een inbraak al eens de zenders gestolen) en werden studio’s in gebruik genomen in de 3e Walstraat. De zenders stonden op een pand aan de Batavierenweg.

Inmiddels had justitie aangekondigd acties te gaan ondernemen tegen adverteerders van Nijmeegse radiostations en op initiatief van Keizerstad werd besloten dit gezamenlijk aan te vechten. En ook de oppakacties van de justitie werden verhoogd als gevolg van veranderende overheidsmaatregelen tegen de piraten die als doel hadden het definitief tot zwijgen brengen van de 24-uurs stations. Besloten werd dat het pand in de 3e Walstraat omgebouwd werd tot een ware vesting maar zelfs dat kon niet voorkomen dat de acties heviger werden.

Ergens in de zomer van 1989 werd door de leiding het besluit genomen om Radio Contact geheel stil te leggen zodat alle aandacht naar Delta Radio kon gaan. En zo kwam na vier jaar een einde aan een toch rumoerige radioperiode van Contact dat naar schatting zo’n 80 keer in zijn bestaan werd opgepakt.

 
 

Deejay’s - Een aantal van de vele deejays van Contact waren Ad Wijnands, Hans Toernee, Frank Sanders, Marcel Spijkerman, Willem Verdonk, Hendrik van Nellestijn, Peter van Vlokhoven, Peter Libero, Paul Leeuwenstein, Renee van Velsen, Willem de Ridder, Peter Vos, Ron van Arnhem, Melvin Jacobs, Rob van Leeuwen, Jos van Elst, Rob de Groot, Henk Hofland, Paul Vermeer, Leon Bisschops en Danny van Bree.

 
 
Hieronder enkele krantenartikelen uit de regionale pers. Deze schreef met grote regelmaat over de radiopiraterij in Nijmegen. Ook Radio Contact was geen onbekende......
 
 
       
                 
       
                 
       
                 
       
                 
 
 
 
Terugkeren naar de MN home