Al Bladerend......
door Nico Fintelman (Smits)

FRM - De radiogeschiedenis is inmiddels al heel wat jaren oud en er bestaan dus genoeg leuke en spannende verhalen over die periode. Met deze website proberen wij deze (gedeeltelijk) te documenteren omdat blijkt dat velen het leuk vinden hierover te lezen. Het dagelijkse bezoekersaantal bewijst dit. En zo gaan die verhalen niet in de tijd verloren.

Een aantal daarvan lag vanuit het verleden ergens vast en anderen hebben we met veel zoekwerk en/of uit persoonlijke geheugens kunnen optekenen. Maar het valt niet altijd mee om deze radiozaken boven water te krijgen. Al bladerend in uitgaven van het destijds populaire blad Free Radio Magazine kwam ik nog wat aardige dingen tegen die een artikel waard zijn.

 
Peter Teekamp - Voor vele van de piraten die er in de jaren tachtig kwamen was het vaak moeilijk om een volledige programmering neer te zetten die professioneel klonk. Nonstop muziek brengen was best mogelijk maar goede jocks in de programmering was een grotere uitdaging. Die waren er niet zoveel. Allerlei handige jongens sprongen

 

   
daarop in en begonnen de piraten goede en professionele programma's aan te bieden. De zogenaamde syndicate programmeringen met bekende jocks waarvan het de bedoeling was dat deze op meerdere radiostations zouden worden uitgezonden. En zo was er de firma MPM uit Amsterdam die in 1986 de 'Info show' had. Dat waren muziekprogramma's die werden gepresenteerd door toen al bekende jocks als Peter Teekamp en Jeroen van Inkel. En voor de 'Nederlandstalige' piraten was er de wekelijkse 'Piraatparade'. Voor beiden werd uitgebreid geadverteerd.

 

Joost - Van eind 1984 tot eind 1987 kenden we op de middengolf de zeezender Radio Monique. Een gedeelte van deze tijd was Willem van Kooten hierbij betrokken. Leuke business maar vooral de mogelijkheid om de artiesten (platen) van zijn eigen platenmaatschappij te promoten. Hij maakte er zelf programma's (uiteraard onder zijn deejay naam Joost den Draaijer) evenals zijn maatjes Tony Berk, Eddy Ouwens en Vader Abraham. Deze werden opgenomen in de studio's van Music Media in Hilversum.

Vervolgens werden ze ook aangeboden bij de Nederlandse piraten. Die konden zo een uitgebreide programmering overnemen maar moesten dan wel de commercials die erin zaten mede uitzenden. Voor van Kooten en co een leuke manier om je luisteraarsgroep uit te breiden maar ook een dekmantel. Programma's maken voor Radio Monique was verboden. Maar door dezen voor algemeen gebruik te maken was er zogenaamd geen connectie met de zeezender.

 

Kas - Music Media adverteerde ook in het FRM voor genoemde programmering en er waren er nog meer die dat deden. In 1987 was er de firma Ron's Audio Produkties uit Naaldwijk die een wekelijks programma aanbood van Kas van Iersel. Ook zo'n prima jock. Overigens werd door de syndicaters meestal wel exclusiviteit aangeboden aan de piraten. Je station was dan de enige in de regio die het uitzond. Maar hoe mooi misschien ook voor de piraten,

ik vraag me toch af of al deze syndicate programma's een succes zijn geworden. Ik heb ze in in ieder geval in die tijd nauwelijks ergens op de radio gehoord. Ze werden uiteraard ook aangeboden bij de toenmalige vrije radio's in België maar ook daar heb ik ze vrijwel nooit gehoord. Wat voor zowel Nederlandse als Belgische stations zal hebben meegespeeld is dat voor een gedeelte van de aangeboden programma's moest worden betaald.

 
Nijmegen - Jarenlang ben ik actief geweest in de piraterij van Nijmegen. Ik was één van de mensen achter Delta Radio en het uitgebreide verhaal en andere zaken daarover vind je uiteraard als onderdeel van deze website MediaNostalgie. Er waren nog meer stations in Nijmegen zoals Keizerstad en Contact. En er liepen in die stad de nodige jongens rond die ook graag iets dergelijks wilden doen. Die konden dan blijkbaar geen emplooi vinden bij de bestaande stations en wilden zelf iets opstarten. In de maanden augustus-oktober 1986 verschenen er diverse malen oproepen in het FRM van ene Richard.

Hij had het plan om onder de naam FM-Nijmegen een jongerenomroep (piraat) te starten. In zijn oproep vraagt hij mensen jonger dan 22 jaar om dit mede op te zetten. Twee opmerkelijke zaken daarin. Er wordt steeds weer gevraagd om een uitzendlocatie dus erg ver gevorderd was het plan nog niet. En het op te richten station zou non-commercieel worden. Dat laatste was niet handig want regelmatig oppakken door de overheid was nou éénmaal een feit en daar is geld voor nodig. Dus de noodzaak van adverteerders was aanwezig. De grote vraag: heeft FM-Nijmegen ooit uitgezonden?

 

Reaktie - In Nijmegen bleef het bloed kriebelen bij would-be radiomakers. In de FRM editie van april/mei 1987 stond alweer een bericht. Een organisatie die zich REAKTIE noemde melde dat men onder die naam gestart was met een radiostation en een blad. De naam was gekozen als reactie op de drie grote piraten Delta, Keizerstad en Contact. Men vond die te commercieel en vluchtig want 'radio is meer dan jingles, muziek en commercials.  Gevoel, doordachte presentatie en eigenzinnigheid' is wat REAKTIE gaat brengen. Klinkt veelbelovend maar ik heb het idee dat het radiostation nooit in de lucht is geweest. Ik heb er in ieder geval nooit iets over gehoord. Maar ik verneem het graag als iemand er nog iets van weet.

 

 

Formats - In het FRM van december 1987 staat een lang artikel van Yum Festen over formats. Hoe doen omroepen de muziekindeling van hun programma's en wat is daarbij de motivatie. Omdat Hilversum 3 dan de enige officiele muziekzender van Nederland is heeft Yum het bij de Publieke Omroepen nagevraagd. Bij de meesten gaat er niet meteen een lampje branden. Format? Sommigen hebben dit helemaal niet en anderen gedeeltelijk of vrij vaag. Of willen er om tactische redenen niets over meedelen. Yum Festen schrijft dan ook over Delta Radio in Nijmegen. Hij heeft daarvoor een gesprek met mij, iets dat ik helemaal vergeten was. In het artikel van Yum leg ik uit hoe we dat bij Delta doen. Een duidelijke omschrijving van het redelijk strakke format dat Delta hanteert. Naar aanleiding daarvan trekt Yum in dit FRM een aardige conclusie: de vrije jongens begrijpen het beter dan de officieele omroepen.

 

 
 
 
 
 
 
Terugkeren naar de MN home