geschiedenis/deel 1 geschiedenis/deel 19 geschiedenis/deel 18 geschiedenis/deel 17 geschiedenis/deel 16 geschiedenis/deel 13 geschiedenis/deel 12 geschiedenis/deel 11 geschiedenis/deel 20 geschiedenis/deel 15 geschiedenis/deel 7 geschiedenis/deel 8 geschiedenis/deel 9 geschiedenis/deel 10 geschiedenis/deel 14 geschiedenis/deel 6 geschiedenis/deel 5 geschiedenis/deel 4 geschiedenis/deel 3 geschiedenis/inleiding geschiedenis/deel 2

 

 
 
  Deel 1
 
 

Algemeen - Zoals zoveel op het gebied van de radio komen ook de jingles uit de Verenigde Staten. Het land kende vanaf het begin commerciële radio en daardoor ook veel muziekstations. Deze begonnen al in de 40-er en 50-er jaren met het tussen de muziek door draaien van korte ingezongen stukjes waarin de stationsnaam werd vermeld, de jingles. Aangezien het makkelijk was om een radiostation te beginnen en de VS een erg groot land is waren (en zijn) er veel radiostations waardoor het produceren van jingles ook een goede business werd en waardoor hierin gespecialiseerde bedrijven ontstonden. Eén van de eerste bekende bedrijven was PAMS in Dallas onder leiding van Bill Meeks dat begin jaren 50 startte.Later kwam in Dallas ook de firma TM en Tanner in Memphis..

Zij allen produceerden veelal standaard jinglepakketten die voor ieder radiostation naar eigen wens en met eigen teksten konden worden ingezongen. Zolang stations niet in hetzelfde ontvangstgebied waren te ontvangen konden die (zelfde) jinglepakketten (met wisselende ingezongen tekst) op veel zenders worden gebruikt. Ook andere dan muziekstations begonnen jingles te gebruiken en uiteindelijk waren deze niet meer weg te denken voor radioluisteraars. In Europa maakten we met name voor het eerst kennis met deze professionele en mooie jingles via de Engelse zeezenders in de jaren 60 waarvan er een aantal hun origine hadden in de Verenigde Staten. Radio London, Swinging Radio England en later ook Radio Caroline gebruikten jingles uit Amerikaanse pakketten en nog later gebeurde dat ook in de Engelstalige programma’s van Radio Luxemburg.
 

Nederland - In Nederland werd het gebruik van jingles ook overgenomen door de zeezenders, in eerste instantie natuurlijk Radio Veronica en later Radio Noordzee. Maar vaak waren dit eigen producties en dat was ook het geval bij de nationale muziekzender Hilversum 3. Maar ook in Nederland kwam een jinglebedrijf. In najaar 1975 startte Ren Groot in Haarlem met de firma Top Format. Dit was de eerste professionele jinglefirma van ons land en Ren verkreeg rechten van pakketten van de bekende Amerikaanse jingleproducenten en kon zo hiermee Nederlandse teksten laten inzingen voor klanten in ons land. Die waren er niet veel want we hadden nauwelijks radiostations.

Het waren publieke omroepen als de TROS en Veronica die de eerste pakketten lieten maken. Top Format zou pas echt groot en succesvol worden toen in de jaren 80 de grote 24-uurs piraten jinglepakketten gingen bestellen. Het gehele verhaal rond Top Format is na te lezen in het boek ‘Groot in Jingles’ dat Jelle Boonstra hierover schreef. Vervolgens kwamen er meerdere jingleproducenten zoals Simrek in Rhenen (van Hendrik van Nellestein) en Pors in Eindhoven.
 

Delta radio - Eén van die grote 24-uurs piraten was natuurlijk Delta Radio. Als professioneel station vonden we het niet meer dan normaal dat we ook professionele jingles hadden. Nadat begonnen was met een eigen geproduceerd pakket werden er in de loop der jaren 5 verschillende pakketten besteld bij Top Format en ook werden er nog “losse jingles” en promo’s afgenomen bij diverse producenten. Al deze pakketten werden besteld en betaald door de mensen die jarenlang de leiding vormden en er voor zorgden dat Delta Radio zo succesvol werd. Binnen die leiding was Frank de Wit belast met deze jingle zaken aangezien hij er in was gespecialiseerd. Frank schreef de teksten en bepaalde in overleg met Top Format hoe de jingles moesten klinken.

Overigens was hij ook belast met het bestellen, dan wel zelf produceren van reclamespots en het wekelijks maken (monteren) van de reclamebloks die enige malen per uur waren te beluisteren. We zullen al de pakketten uitgebreid behandelen aan de hand van allerlei wetenswaardigheden maar willen hierbij het meest treffende voorbeeld al laten horen. Het betreft de stationsong. Die (mooie) lange jingle die alles aangeeft wat het station was en zo belangrijk werd voor de medewerkers. Deze stations tune werd dan ook altijd bij bijzondere gelegenheden gedraaid, zoals bij het uit de lucht gaan of weer terugkomen in de ether. Luister hieronder naar de stationsong van Delta's Radio:
 
 
 
Jinglemix 1
 
 
 
 
 

   
 
 
Terugkeren naar de MN home