Medianostalgie
 
 
 
Radio Noordzee & muziekparade
door Nico Fintelman (Smits)
 

Muziek bladen - In de zestiger en zeventiger jaren hadden we in Nederland drie popmagazines die erg populair waren. Het waren Muziek Expres, Popfoto en Muziek Parade.

Het blad Muziek Expres was van Paul Acket en bracht iedere zaterdagmiddag een eigen programma op zeezender Veronica. Concurent Popfoto was ook van Paul Acket die overigens een bekend concert organisator was.

En Muziek Parade was eigendom van uitgeverij Strengholt (toen een onderneming van Philips) en aangezien Strengholt in de periode 1971-1974 ook eigenaar was van de Nederlandse service van Radio Noordzee (RNI) kwam er een innige samenwerking tussen deze populaire zeezender en het popblad (synergie).

En zo had Radio Noordzee op zaterdagmiddag een programma van Muziek Parade en besteede het blad veel aandacht aan het radiostation .

 
 
 
   

Prijsvraag - Ik zat onlangs eens te bladeren in een Muziek Parade uit 1972 en daarin kwam ik de naam Radio Noordzee dus regelmatig tegen. Een opvallend item vond ik een prijsvraag die Noordzee en Muziek Parade samen hadden georganiseerd. In het blad een verslag van de trekking van de winnaars hiervan en deze werd gedaan door Noordzee jocks Tony Berk, Peter Holland en Nico Steenbergen.

De 10 winnaars mochten een bezoek brengen aan het Noordzee zendschip Mebo 2 en dat zal ongetwijfeld mooi geweest zijn. Maar als ik kijk naar het lijstje van winnaars, zie ik op nummer 8 de naam Kasper v. Iersel uit Den Haag. Zou het....?? Ik weet het bijna zeker van wel. Dit is een nog heel jonge Kas van Iersel die later ook een carriere in de radio en tv-wereld zou beginnen en wat mij betreft één van de beste jocks van Nederland is geworden. Grappig.

 
Voetbal - Ook een ander artikel (hierbij afgebeeld) komt uit de bewuste Muziek Parade. Het is het verslag van een wedstrijd van het voetbaleftal van Radio Noordzee en een foto van enige spelers te weten Tony Allen (die deejay was bij de Engelse service van Noordzee), Tony Berk en Ferry Maat. Verder in dit blad uit 1972 ook een paginagrote column van Tony Berk, toen nog alleen deejay maar later ook programmaleider van RNI. In deze column beschrijft Tony enige RNI-programmmakers zoals Gerard Smit (zat van 06.00-09.00 in de programmering),

Alfred Lagarde (van 09.00-11.00) en Vader Abraham die op zondag van 13.00-14.00 een programma met Nederlandstalige muziek deed (overigens zou hij niet veel later overstappen naar concurent Radio Veronica). Ook de melding dat technicus Ferry de Groot enige maanden ziek is (Ferry werd later de compaan van Andre van Duin in de Dikvoormekaar Show). En ook nog in dit stuk een bijlage van deejay Leo van der Goot over baarden.

Van de vier jocks die live hun programma's deden vanaf het zendschip hadden er twee een baard: Hans ten Hoge en Leo van der Goot. De twee anderen, Gerard Smit en Nico Steenbergen, hadden geen baard en Leo vond dat maar niets. Je ziet het is allemaal wat triviaal maar wel leuk. Dit blad was voor de jeugd, dus de artikelen hoefden niet hoogdravend te zijn, dit was al genoeg om een goede band te kweken met je luisteraars

 
 
     
 

De binken - En dan nog een artikel dat ik terugvond en deze is afkomstig uit de Muziek Parade van de maand september 1974. Voor de zeezender fanaten duidelijk dus: op zaterdag 31 augustus 1974 stopten de zeezenders Veronica, Noordzee en Atlantis omdat de volgende dag in Nederland de anti-zeezenderwet in werking zou treden.Muziek Parade was dus gelieerd aan Radio Noordzee (RNI) en nam daarom met dit artikel afscheid van deze zender. Over de gehele middenpagina stond bijgaand artikel dat gemarkeerd wordt door een foto van het zendschip 'Mebo 2' en verder wordt door middel van tekst en foto's aandacht besteed aan de deejays met hun wel en wee.

Overigens staan lang niet alle programmamakers van dat moment in dit artikel vermeld. Maar wel de belangrijkste: Ferry Maat, Tony Berk, Mark van Amstel, Ted Bouwens en Leo van der Goot. Zij waren de 'binken' zoals het artikel treffend stelt. Leuk om te zien hoe de interesses van de heren lagen en hoe soms komische antwoorden werden gegeven op de vragen.

 
 
     

John de Mol - Ook zien we hier een nog heel jonge John de Mol die toen altijd John de Mol jr. genoemd werd. Zijn vader John de Mol sr., een voormalig redelijk succesvol zanger, was de directeur van RNI en zo is meteen duidelijk hoe zoon John bij de zeezender terecht kwam. Al op 17-jarige leeftijd ging John jr. bij RNI werken (van school getrapt?) en kwam uiteindelijk in de programmering terecht. Niet zoals later wel eens is beweerd als deejay. John was technicus en maakte in die hoedanigheid ook het non-stop programma 'Branding'. Dit werd opgenomen in de Noordzee studio's in Naarden en iedere werkdag uitgezonden tussen 09.00-10.00 uur.

 
 
  Dit programma was daarmee de opvolger van 'Schijven voor bedrijven' dat een verzoekprogramma was voor de 'werkenden'. Zoals concurent Radio Veronica al heel lang 'Muziek terwijl u werkt' had (overigens is die naam gepikt van het al in de Tweede Wererldoorlog bestaande BBC radioprogramma 'Music while you work'). Kennelijk was 'Schijven voor bedrijven' niet zo succesvol meer en werd daarom bedacht dat John jr. maar een leuk non-stop programma moest gaan maken op dat uur.  
     
 

Favorieten - Opmerkelijk is het antwoord van John jr. als gevraagd wordt naar zijn favoriete artiesten. In een tijd dat o.a. The Rolling Stones, Led Zeppelin, Neil Young, Stevie Wonder en Golden Earring heel populair waren bij de jeugd en de disco kwam opstomen, kiest een 19-jarige vent voor The Carpenters. Op de vraag wat hij na Noordzee gaat doen is het antwoord: "weet ik nog niet". Nou, inmiddels weten we het allemaal, John de Mol is de grootste media-tycoon van Nederland geworden en op dat gebied ook heel succesvol in het buitenland. Met zijn eind zeventiger jaren opgezette onderneming John de Mol Produkties begon hij met het produceren van video-clips en tv-programma's voor Sky Channel en de TROS.

Het bedrijf werd groot, fuseerde met dat van Joop van den Endetot Endemol en de rest zal bekend zijn. In 2002 nam John het toen al bijna 10 jaar kwakkelende Radio Noordzee van Strengholt over dat als naamgever natuurlijk de voormalige zeezender had. Voor John zal daar een zeker sentiment hebben mee gespeeld. Maar hoe hij ook probeerde van deze zender een succes te maken, het lukte niet, een zeer duur betaalde Erik de Zwart als programmaleider ten spijt. En dus verkocht hij het station aan de VMM die er Q-music van maakte.

We missen er een paar - Ik schreef het al: lang niet alle programmamakers van Noordzee in augustus 1974 worden in bijgaand artikel genoemd. Zo lezen we niets over de Engelse deejay's die ook in Nederland populair waren en ook was Gerard Smit kennelijk niet aanwezig bij deze journalistieke sessie. Eveneens ontbreekt Piet Romer. Deze acteur was in die tijd al bekend door zijn rol in vele tv-series waaronder 't Schaep met de 5 Pooten' en hij is een aantal decennia later bekend geworden als hoofdrolspeler in de serie 'Baantjer'. Piet Romer deed bij Radio Noordzee een verzoekplatenprogramma op de zondagmiddag.

Dat kwam zo: RNI werd op een gegeven moment op de zondag niet zo goed meer beluisterd en men probeerde dit te verbeteren door bekende Nederlanders een programma te laten maken. In dat kader ook was er (eveneens op zondagmiddag) een programma van Willy en Willeke Alberti. De populaire volkszanger en zijn eveneens populaire dochter deden het in mijn ogen (en oren) radiomatig niet zo goed maar duidelijk is dat John de Mol jr. en de 10 jaar oudere Willeke Alberti elkaar daar bij Noordzee hebben ontmoet. In 1976 trouwden ze, het huwelijk hield maar 4 jaar stand.

 
 
   
Hoe het verder ging - Tony Berk ging na Radio Noordzee bij een platenmaatschappij werken, klom verder op de maatschappelijke ladder en was uiteindelijk directeur bij een platenmaatschappij. Hij was daarmee heel lang één van de beleidsbepalers van de Nederlandse muziek en ook één van de grootverdieners. Zijn dochter Kimberley is nachtjock bij Radio 538. De zoon van Leo van der Goot heet Jelte en die zit ook op Radio538 en wel als side-kick van Ruud de Wild. Een van de financiers van het tv-bedrijf van John de Mol was destijds Willem van Kooten (deejay Joost den Draaijer) die in 1971 samen met Jan van Veen de Nederlandstalige service van RNIopzette

.En het bedrijf VMM (Vlaamse Media Maatschappij) is een van de grootste media-ondernemingen van Belgie. Ze zijn eigenaar van VTM, de belangrijkste commercieele televisiezender van Vlaanderen en ook van de Vlaamse en Nederlandse radiostations Q-music. En bovendien van nog een Vlaams radiostation, Joe FM, dat ik zelf erg aardig vind. Gerard Smit kwam na de zeezendertijd na de nodige omwervingen in de jaren negentig in Suriname terecht waar hij nog steeds bij een radiostation werkt. Van Ferry Maat, Vader Abraham en Peter Holland zal bekend zijn hoe hun loopbaan verging en Nico Steenbergen was nieuwslezer en programmamaker van de AVRO (journalistiek) en in de afgelopen jaren zagen we hem als presentator bij RTL-Z.

Hans ten Hoge (Hans Hogendoorn) werd medewerker van de NOS (o.a. Met Het oog op Morgen) evenals Ferry de Groot (o.a. Langs de Lijn). De Engelse Tony Allen werd een legendarische jock die bij veel stations werkte maar wiens naam ook heel erg verbonden was met die van een andere zeezender: Radio Caroline. Tony overleed enige jaren geleden aan een ziekte. De bladen Muziek Expres, Popfoto en Muziek Parade verdwenen allen in de loop van de tachtiger jaren.

 
     
 
 
 
 
Terugkeren naar de MN home