Medianostalgie
 
 
 

Radio Mi Amigo Magdalena (2) 
Door Jean-Luc Bostyn

Radiovisie was van 1977-1981 een mediablad dat zoals de naam al aangeeft veel over radio schreef. In de edities nr. 19 en 20 in de zomer van 1979 staan diverse artikelen en foto's betreffende de terugkeer van Radio Mi Amigo vanaf een nieuw zendschip. Hierbij de belangrijkste gedeelten samengevoegd in twee delen.

Ton Schipper - De Belgisch krant 'Het Laatste Nieuws' pakt als eerste uit met een aantal details. Logisch want de kontakten tussen de redactie en Mi Amigo waren vroeger ook al bijzonder goed.

'Het Nieuwsblad' moet dus beter doen. Reporter Herman de Wit gaat samen met iemand van de Mi Amigo fanclub per vliegtuig op zoek naar het zendschip.

Studio 2 op de Magdalena
 

's Anderendaags sieren twee foto's de frontpagina van het dagblad. De allereerste. Op vrijdag en zaterdag blijft de 272m doodstil. 'Zondagochtend is het station echter netjes in de lucht.

 
Tune, nonstop muziek, even niets , Coca Cola commercial, nonstop muziek. Zo gaat het de hele ochtend door. Tot 12.00 uur als het station officeel opent met een programma van een hoorbaar ontroerde Ton Schipper. Hij bedankt iedereen die het mogelijk maakt dat Mi Amigo terug is en biedt als geschenkje 'Thank you for the music' van Abba aan. Radio Caroline vermeldt de terugkeer van haar kollega in het nieuws en wenst het station veel succes.
 

Te snel - Meteen wordt ook duidelijk dat de terugkeer van Radio Mi Amigo tijdens de laatste weken te snel is moeten gaan. De klankmodulatie is allesbehalve uitstekend en er is slechts één deejay aan boord, Wim de Groot. In de nacht van 3 juli komt er gelukkig versterking in de persoon van Daniel Bolen. En daarmee moet de luisteraar het doen al maakt kok Borrel nogal wat nonstop programma's. Niettemin een flinke deuk in een prestigieuze opzet. Doordat er slechts twee presentators aan boord zijn kan de veelbelovende programmering (keurig naar de gehele Benelux pers opgestuurd) niet naar behoren gevolgd worden, zijn er geen nieuwsuitzendingen en krijgt de totale opzet een zwaar amateuristisch trekje. Iets wat nauwelijks voorstelbaar is na een investering van 35 miljoen Belgische Francs. Er is te weinig tijd geweest om een ploeg uit te bouwen.

Marc Jacobs - Bovendien hebben de vele veiligheidsmaatregelen ook minder gelukkige gevolgen. De wel aangeworven deejays zijn zelf van zo weinig op de hoogte dat ze hun eigen collega's niet kennen. Wat uiteraard niet bevordelijk is voor de totale uitbouw. Een hecht team dat precies de sfeer te pakken heeft kan immers niet gevormd worden als men op een dergelijke manier met elkaar gekonfronteerd wordt.  Voor Mi Amigo is het ook een flinke streep door de rekening dat Radio Caroline reeds op 15 april Paaszondag een come-back maakte en daarmee het gros van de werkloze Mi Amigo deejays naar zich toehaalde.

Magdalena in Griekse haven

Toen op 19 juni ook nog Marc Jacobs, het gezicht eigenlijk van de oude Mi Amigo, zijn 'Baken 16' voor Caroline ging doen was Mi Amigo eigenlijk al terug (als je begrijpt wat we bedoelen).Vandaar dat we het dan nauwelijks met Ton Schipper eens zijn waar hij in zijn openingsprogramma zegt: "Radio Mi Amigo terug na acht maanden stilte". Mi Amigo 272 herinnert voorlopig helemaal niet aan het station van de afgelopen vijf jaar. En daarmee hebben we het niet over de kwaliteit maar over de opzet.

Tien deejays - De Mi Amigo programmatie en de nieuwsgeving verraden natuurlijk dat het station zich voornamenlijk richt op Vlaanderen. De Belgische hitlijsten zetten dit nog eens extra in de verf. En dat nog wel 24 uur per dag ! Bovendien is zo'n 60 procent van de programmering gebaseerd op de hit-  en tipparade. Twaalf procent gouwe ouwe, tien procent verzoekjes en de rest verdeeld over van alles en nog wat. Waarbij we aanstippen dat slechts vier procent naar LP werk gaat.

Dit alles zou gebracht moeten worden door vijf deejays (tien in totaal, verdeeld in twee ploegen). Wat betekent dat iedere platenprater per dag vier uur achter de microfoon moet ('s nachts 01.00-05.00 uur is er nonstop). Verder wordt de deejayploeg ondersteund door een programmator die het nieuws dient uit te werken en de administratie doet. De nieuwsuitzendingen lopen iedere dag tussen 07.00-18.00 uur.

Magdalena voor de kust van Belgie (foto Albrecht de Groeve)

Tack - Er blijft één onbeantwoorde vraag over. Wie steekt er achter deze Mi Amigo? Sylvain Tack? Per slot van rekening zijn de twee namen zowat synoniem geworden. In zoverre toch dat de ex-wafelkoning de naam Mi Amigo heeft laten registreren en dus het alleen gebruik ervan heeft. "Ik heb niks met de hele zaak te maken" zegt een verontwaardigde Tack. "Moest ik het toch riskeren dan wordt ik zo uit Spanje gezet".

Aan een reporter van 'Het Niewsblad' verklaarde hij via zijn Liechtensteinse firma die eigenaar is van de naam, een klacht ingediend te hebben tegen drie Belgen. Waaronder Patrick Valain. Ook de Wevelgemse Mi Amigo fanclub zou, langs gerechtelijke weg, verplicht worden de naam Mi Amigo te schrappen. Daarover gebeld door ons ontkende voorzitter Mireille Moerman alle geruchten. De reactie van Tack was onder andere het gevolg van een door Interpol verrichte huiszoeking. Ook de Gentse onderzoeksrechter D'Hondt liet in Vlaanderenland her en der speuren, maar boekte tot nog toe weinig resultaat.

Koude oorlog - Deze koude oorlog had toch als gevolg dat de vernieuwde zeezender op dinsdag plotseling ophield de naam Mi Amigo te gebruiken. Vanaf 5 juli stoorde men zich echter niet meer aan de bedreigingen en Radio 272 werd weer Mi Amigo. Al met al ziet het er toch naar uit dat het opnieuw gebruiken van de naam Mi Amigo  een fout idee was.

Als reklamestunt misschien uitstekend maar de twee woorden werken als de klassieke rode lap op een stier. Laat het in dit geval dan op de Belgische justitie zijn. Hadden we een Radio XYZ gekregen dan duurde het op z'n minst jaren vooraleer de gerechtelijke heren er achter waren wie verantwoordelijk is.

Magdalena verlaat de haven in Griekenland

 

 
   
© Jean-Luc Bostyn/Radiovisie  
 
 
 
Terugkeren naar de MN home