Medianostalgie
 
 
 
Baffle, oktober 1976
door Nico Fintelman (Smits)
 

In de jaren 70 - verscheen maandelijks het mediablad BAFFLE dat werd uitgegeven door de Vereniging Vrienden van Vrije Radio. Hierin o.a. veel nieuws over zeezenders. Redactie: Jean-Luc Bostyn en Frans Schuurbiers met bijdragen van onder meer Pierre Deseyn, Suzie Verhoeven, Jelle Boonstra en Bert Bossink. Er werd ook altijd een Day-to-Day report gegeven waarin de afgelopen periode per dag werd weergegeven aan de hand van mediagebeurtenissen.

Hierbij uit de BAFFLE van 15 oktober 1976 letterlijk deze rubriek met het nieuws van Augustus/September 1976. (In die tijd was Veronica sinds kort publieke omroep en waren Radio MiAmigo en Radio Caroline populaire zeezenders die voor de Nederlandse, Belgische en Engelse wet verboden/illegaal waren).

Sommige berichten zijn door de redactie van MediaNostalgie (Red.) van voetnoten voorzien ter verduidelijking.

 
 
  11-8-76   Tijdens de inhaaluren die Veronica op Hilversum 3 gekregen heeft i.v.m. het wegvallen van eerdere Veronica uren door de Olympische spelen, presenteerde Rob Out vanavond een uitstekende Goud van Out Show. Zeker voor herhaling vatbaar. Dezelfde avond was op Hilversum 3 tussen 20.00-21.00 uur een goede special over de Amerikaanse radio. Presentatie: Felix Meurders en produktie was in samenwerking met Huub Hovens, Robert Briel en Rolf Kroese. Binnenkort zal de TROS in Poster een serie afleveringen besteden aan de Sound of America.  
         
  12-8-76   Vandaag 'Kassa' tussen 12.00-13.00 i.p.v. 'Baken 16' deel 1 omdat de 'Kassa' tape afgelopen zondag nog niet aan boord was (Het betreft hier programma's van zeezender Radio MiAmigo-Red.).  
         
  13-8-76   De Top 40 van Veronica heeft vandaag een andere presentator en wel Leo van der Goot (ex Noordzee 220). Lex Harding zit namelijk met Rob Out in Playa de Aro (waar toen de tapestudio's van MiAmigo zaten-Red) om een tv-documentaire uit te zenden.  
         
  14-8-76   Volgens betrouwbare bron zal de MEBO 2 (voormalig zendschip Radio Noordzee-Red.) voorlopig niet uitvaren, omdat er een schuld is van een half miljoen gulden liggelden (haven Rotterdam). Binnenkort zullen een aantal Arabieren naar de MEBO 2 komen kijken om eventueel te kopen.  
         
  15-8-76   Op Caroline was vandaag een zeer vermoeide Samantha te horen, die in 27 uur nog geen bed had gezien. Toch eigen schuld Samantha. Ontvangst van de 192 wordt trouwens aanzienlijk beter. De Engelse dj's aan boord zijn op dit ogenblik: Samantha, Brian Richard en Steve Kent.  
         
  16-8-76   Een bevoorradingsboot, die op weg was naar de MiAmigo, zonk enige mijlen uit de kust. De bemanning kon worden gered en later werden nieuwe tapes verstuurd naar het schip vanuit Playa  
         
  17-8-76   Langs de kust van Engeland is nu in de winkelcentra van verscheidene plaatsen de MiAmigo sound te horen over de interkom.
Veronica heeft een negatief besluit van de NOS ontvangen wat betreft de aanvrage om met andere omroepen uitzenduren te ruilen. De heer Wagenaar deelde mede, dat het niet mogelijk was om met andere omroepen uitzenduren te ruilen. Veronica zou graag het klassieke programma op vrijdag hebben in plaats van op de vroege zondagmorgen.
 
         
  18-8-76   Binnenkort ook een nieuwe kwis op Veronica-TV: 'Will wil wel'. Als je er aan wilt deelnemen, stuur dan je persoonlijke gegevens en een foto op naar: Veronica - Will wil wel, Postbus 5380, Hilversum. Stan Haag (MiAmigo-Red.) is op vakantie. Het ochtendprogramma tussen 8-9 wordt overgenomen door Peter van Dam, het programma tussen 11-12 door Joop Verhoof en de 'Jukebox' wordt gepresenteerd door Michelle.
 
         
  19-8-76   Caroline is af en toe op de 257 meter te horen en dat tijdens de MiAmigo zenduren.
Pas nu blijkt uit persberichten dat John de Mol sr. (direkteur TV bij Veronica) al drie maanden op non-aktief is gesteld en dit in verband met een aantal problemen met meneer Out. Vandaag presenteerden Ad Rolland en Frans van de Drift (beide ex-MiAmigo) weer volop programma's voor Ferry Maat op de TROS.
 
         
  20-8-76   Veronica is ontzettend tevreden over de luister- en kijkcijfers. Vooral de dokumentaire over Volendam werd ontzettend goed beoordeeld en bekeken. In het vrijdagavond-programma van Veronica de 600-ste Top 40 en ter gelegenheid hiervan wordt de allereerste Top 40 afgedrukt in het Top 40-blaadje dat wekelijks verschijnt. Deze was niet eerder als gedrukt exemplaar uitgebracht. In de Top 40 wordt nu ook iedere keer een oude nummer-één gedraaid. Hetzelfde doet Joop Verhoof iedere middag in zijn show op MiAmigo.  
         
  23-8-76   Vandaag geen nieuwsuitzendingen op MiAmigo i.v.m. moeilijkheden met de apparatuur.  
         
  24-8-76   Joop Verhoof had vandaag een speciale warme bakker-gast in zijn programma: George Baker die zijn nieuwe LP 'Riversong' introduceerde.
Caroline deze avond uit de lucht door zenderstoring
 
         
  25-8-76   In het Veronica programma op Nederland 2 een dokumentaire over Playa de Aro en MiAmigo. Trouwens schandalig om weer oude beelden van kapitein v/d Kamp van zolder te halen. Op MiAmigo is weer een andere stem terug. Mark Jacobs is na drie weken weer terug en Jan van der Meer is na maanden weer terug. Mark presenteert 'Baken 16' en Jan 'Ook goeiemorgen'. En met minder drank val je ook niet zo gauw van de trap !
Op Caroline is er ook een afwisseling van de wacht. Terug zijn Stuart Russel en Peter Chicago.
 
         
  27-08-76   Op Hilversum 3 worden allerlei programma's rechtstreeks van de Firato uitgezonden. Veronica heeft er ook een studio die in de avonduren door de ziekenomroepen van Amsterdam wordt gebruikt. Leuke promotie voor de ziekenomroepen aldaar.
Op de Jaarbeurs te Groningen stond de Groningse ziekenomroep en zonden maar liefst 116 uur uit van deze plaats.
De Top 40 op MiAmigo wordt nu donderdags gepresenteerd door Jan van der Meer en zondags door Mark Jacobs.
 
         
  28-8-76   Aha, nieuwe wasbakken op de MiAmigo en één is er al stuk !
Paniek, want een commercial over een bloemencorso moest ijlings opnieuw worden ingesproken aan boord. De data klopten niet in de op-land-gemaakte spot.
 
         
  29-8-76   De temperatuur van het zeewater rond de MiAmigo wordt nu ook bekend gemaakt in het weerbericht. Wegens een defect aan één van de spotmasters valt het geluid af en toe weg bij 'Baken 16'.  
         
  30-8-76   Het programma van Veronica komt vandaag uit de studio van Radio Brabant te Eindhoven, een nieuwe regionale zender.  
         
  31-8-76   Een gedenkwaardige dag ! (Twee jaar eerder stopten zeezenders Veronica, Noordzee en Atlantis-Red.) 'In Baken 16' worden 538 en 220 jingles gedraaid en Mark Jacobs houdt een toespraak. Joop Verhoof draait 'Man of Action' (Tune van Radio Noordzee-N.S.) en 'Veronica Sorry' (in zomer 1974 gezongen door Peter Koelewijn als afscheid en eerbetoon aan de zeezenders-Red.).
Van 17.00-18.00 uur een speciale dokumentaire door Peter van Dam. Stan Haag begint zijn 'Jukebox' met een toespraak.
 
         
  1-9-76   Opnieuw worden door de RAF (Engelse luchtmacht-Red.) foto's gemaakt van de MiAmigo. Kommentaar van de mensen aan boord: "Gebruik het geld voor iets beters !".  
         
  3-9-76   Men kan nu ook telefonisch verzoekjes aanvragen in de 'Jukebox' van Stan Haag. Eén tot twee weken later worden die dan uitgezonden.  
         
  4-9-76   Het zendschip van Radio Veronica is verkocht aan de B.V. Kalkhaven te Dordrecht. In het verkoopkontrakt is de klausule opgenomen dat de 'Norderney' niet meer als zendschip gebruikt mag worden. Vandaag zakte de zeer korpulente Marc Jacobs voor de derde keer door z'n stoel in de studio. Ach gut !  
         
  5-9-76   Bij MiAmigo worden nieuwe deejays gevraagd. Indien je interesse hebt kun je je sollicitatie + proefband naar Playa sturen.
De LP-show (MiAmigo) wordt overgenomen door Jan van der Meer.
In het DX-programma van Radio Sweden wordt uitgebreid aandacht besteed aan de interferentie die Radio Caroline veroorzaakt bij dit station. Toch een zeer goed programma over LA op Radio Sweden (LA=Loving Awareness-Red.).
 
         
  7-9-76   Op de Duitse TV was een half uur durende special te zien over Abe Nathan en het Peace-schip. Wie deze dokumentaire niet heeft gezien kan op een gemakkelijke manier aan het geluid ervan komen. Stuur een lege band van 30 min. + 4 IRC's naar: PRN, Postbus 102 te Groningen-8001 (NL).  
         
  8-9-76   Cornelis Vreeswijk, die in 1972 het plaatje 'Veronica 538' opnam, werkt op het ogenblik aan zijn come-back in Nederland. Hij zal samen met zijn zuster Tonny een nieuwe LP opnemen.  
         
  9-9-76   Liefhebbers voor miniatuurschepen v/d Norderney kunnen bellen naar 070-856073.  
         
  10-9-76   Grijp nu de kans om je eigen Miss Veronica te kiezen : stuur je favoriete Miss Veronica Top 10 over alle missen van het afgelopen jaar (uit de gids-Red.) naar: Veronica, Postbis 5380 te Hilversum-1301.  
         
  11-9-76   In het Veronica-blad uitgebreide aandacht voor de radio situatie in Italie, Radio Andorra en World Music radio.
* De Nederlandse Top 40 is nu ook te beluisteren via Radio Andorra elke zondagmiddag. Presentatie Bert Bennet. (korte golf-Red.)
* De Top 40 is ook te horen op Radio Vrij Amsterdam.
* Het nieuwe Caroline adres is een huisadres van een der deejays.
* Zeer veel oud jingle-werk te beluisteren op Caroline, dit in het kader van de Buddy Holly week.
* Bart van Leeuwen neemt nu de Joop Verhoof Show over i.v.m. ziekte van Joop.
* De slaapcabine van Jan van der Meer aan boord van de Mi Amigo is kletsnat door een door de patrijspoorten binnengedrongen golf. Voortaan ramen sluiten s.v.p. !
* "Kassa' nu voortaan op zondag tussen 11 en 12 uur.
* Radio MiAmigo in grote moeilijkheden en verdwijnt uit de lucht. Zie pagina's 15 en 16. (staan onder dit rapport-Red.).
 
         
  12-9-76   Michelle (dj MiAmigo-Red.) neemt ontslag en heeft nu meer tijd om aandacht te besteden aan de opvoeding van Stan Jr. Stan Haag Sr. zal MiAmigo ook verlaten zodra Veronica een C-Machtiging heeft. Hij zal dan waarschijnlijk het sportprogramma gaan presenteren.
 
         
  14-9-76   De luisterdichtheid van Veronica is 27%. Veronica behaalt een derde plaats na TROS en AVRO. Veronica ligt 8% boven het gemiddelde. Waardering voor de TV-programma's is 71, wat een tweede plaats betekent achter de AVRO.  
         
  15-9-76   De rechter in Amsterdam velt zware straffen tegen medewerkers van MiAmigo. Bart van Leeuwen wordt bij verstek veroordeeld.  
         
  16-9-76   MiAmigo komt om 08.00 uur weer in de lucht, weliswaar zonder nieuws en zonder 'Baken 16'. De Top 40 wordt zonder presentatie uitgezonden.  
         
  17-9-76   'Baken 16' terug met een relaas over de gebeurtenissen van de afgelopen week. Jan van der Meer is niet meer aan boord, zijn plaats wordt ingenomen door Frank van der Mast die nu het ochtendprogramma doet.  
         
  18-9-76   * Op zaterdagmorgen is nu de Belgische Top 15 te horen, samengesteld door de luisteraars van MiAmigo.
* De MiAmigo happening op zaterdagmiddag is nu omgedoopt in 'zaterdagmiddag gebeurtenis'.
* De Veronica drive-in bestaat deze maand tien jaar.
*Will Luikinga heeft een nieuwe kwis in het VOO-TV programma. De prijs wordt uitbetaald in man-uren en materiaal.
* Ed Noorman, vroeger medewerker bij Radio Veronica en de TROS kijkt nu in het koffiedik voor Veronica-TV. Hij geeft dus voorspellingen. Zo zit dat !
 
         
  19-9-76   Vandaag weer voor het eerst nieuws uit de MiAmigo studio. De MiAmigo programma's komen nog steeds uit de Caroline studio.
De Top 40 wordt wel vanuit de MiAmigo studio uitgezonden. De Tipparade komt weer uit de LA-studio (Caroline-Red.) en wordt gepresenteerd door Frank van der Mast.
 
         
  22-9-76   Radio Caroline nu ook overdag terug in de lucht op 192 meter.  
         
  24-9-76   Rob Out heeft eindelijk minder macht gekregen (Veronica-Red.). Een driemanschap bestaande uit Hennie Budie, Piet Hein Broeland en Tijmen Koelewijn gaat hem assisteren bij zijn programmaleiderschap.  
         
  25-9-76   Bart van Leeuwen presenteert de 'Mi Amigo Top 50' onderbroken door nieuwsflitsen life vanaf boord door Marc en Frank. (programma is dus opgenomen in Playa de Aro-Red.).  
         
  26-9-76   * Erg goed is het informatie programma met de kalender op zondagmorgen.
* Vandaag een zeer belangrijke toespraak van Sylvain Tack op MiAmigo (directeur-Red.) in het programma 'Kassa'. De helft van de te winnen bedragen gaat naar een goed doel. 'Kassa' wordt nu omgedoopt in 'Cash Casino'.
 
         
  27-9-76   In het Veronica programma op Hilversum 1 wordt aandacht besteed aan de toespraak van Sylvain Tack. Het programma wordt gepresenteerd door Lex Harding en Bea de Graaf wegens afwezigheid van Tom Collins. Op Tweede Kerstdag 1976 krijgt Veronica drie uur extra zendtijd en deze uren op Hilversum 3 zullen worden gebruikt om de Nederlandse Top 100 uit te zenden. Dat in drie uur?  
         
     

Tot de volgende keer !

Groetjes van Hans Knot en met dank aan Mario van Stuyvendaele en Lous voor hun day-to-day news !

Tot zover dit report uit de 'Baffle' van oktober 1976.
Zoals aangegeven in het bericht van 11-9-76 staat in deze 'Baffle' op pagina 15 en 16 een verslag van de gebeurtenissen rond de stranding van het zendschip van Radio MiAmigo. Hieronder integraal de letterlijke tekst van dat artikel uit oktober 1976.

 
         
     
 

Van je ankerketting moet je het maar hebben! - Het zal wel lang geleden zijn dat een intelligent iemand beweerde dat er ondanks alles weinig nieuws onder de zon gebeurt. Geschiedenissen herhalen zich, zeezenders komen en gaan en de Mi Amigo blijft met z'n ankerkettingen verder gaan. Toen op 10 september 1976 de ankerketting van het MiAmigo zendschip het begaf was dit reeds voor de vierde maal in de geschiedenis.

1961 - Tijdens hevige najaarsstormen in Noord Europa breekt op 2 december 1961 de ankerketting van de 'Magda Maria', het zendschip van Radio Nord in Zweden (veel later is de naam van het schip omgedoopt in 'Mi Amigo'). De uitzendingen van Radio Nord worden gestaakt als het schip de Zweedse wateren binnenkomt. Op 3 december 1961 wordt het schip naar de haven van Sandhamm gesleept. De overheid verzegelt hier de zenders, maar treedt verder niet tegen het zendschip op omdat het hier duidelijk om een noodgeval gaat.

Op 8 december 1961 ligt de 'Magda Maria' weer terug op zee en men start met de uitzendingen, de zegels nog op de zenders!! Tot groot genoegen van de bemanning die beretrots is dat ze ondanks de zegels toch kunnen zenden!

1966 - 20 januari 1966. Een storm met windkracht 8 woedt over de Noordzee. Om 20.00 uur stopt Radio Caroline South haar uitzendingen. Rond 22.30 uur breekt de ankerketting, doch dit wordt aan boord niet opgemerkt. De bemanning zit rustig de verrichtingen van een Engelse voetbalclub te volgen op TV. Wie de bewegingen van de Mi Amigo wel volgt is de Walton kustwacht. Via lichtseinen en radio kontakt tracht men de bemanning te waarschuwen. Tevergeefs echter, het schip loopt vast op Holland-Haven (Engelse kust). Het enige stukje strand in de omgeving waar een schip met de afmetingen als die van de Mi Amigo zonder grote schade kan vastlopen.

Na enkele mislukte pogingen om het schip los te trekken met kranen en sleepboten, besluit de kapitein het op eigen kracht te proberen. Dit lukt wel ! Op 21 januari is het zendschip terug op zee. Na een inspectie wordt echter besloten de schuit naar het Nederlandse Zaandam te slepen waar herstellingen zullen moeten uitgevoerd worden. In de periode dat de MiAmigo in de haven ligt worden de uitzendingen van Caroline-South verzorgt vanop de 'Cheetah II' (het zendschip van Radio Syd).

Op 7 april 1966 ligt de MiAmigo terug voor de Engelse kust maar toch duurt het nog tot 17 april voor de 'Sound of the Nation' terug is vanaf het eigen zendschip.

1975 - Deze dramatische periode ligt zeker nog vers in het geheugen. Daarom enkel de bijzonderste gegevens. Op 8 november, tijdens de 'Jukebox' van Stan Haag, begeeft bij windkracht 8 de ankerketting het. Ondanks alles komt Radio Caroline normaal in de lucht om 19.00 uur. Niet eens één uur later klapt de Mi Amigo op een zandbank.

De rest van dit gedeelte is weggelaten omdat het uitgebreid is na te lezen in de rubriek 'Baffle najaar 1975' elders op deze website.



1976: Een reddingsoperatie die 1 miljoen Frank kostte - Het begon al op vrijdagmorgen (10 september). Een stevige Noordzeestorm, windkracht 8, laat de mv 'Mi Amigo' op en neer rollen. Mark Lawrence, Caroline deejay, meldt over de 192 zender, dat ze genoodzaakt zijn om de life uitzendingen te stoppen en moeten overgaan tot getapte programma's. Tijdens de voormiddag vallen verschillende keren zowel de 192 als de 259 uitzendingen weg. Na een nieuwe off-air periode komt om 10.55 uur Radio MiAmigo niet alleen op haar eigen golflengte terug, doch ook verrassend op de 192 golflengte.

De MiAmigo studio die bovendeks ligt, heeft op dit moment zoveel water gemaakt dat de apparatuur grotendeels onbruikbaar is geworden. De nog bruikbare apparatuur wordt daarom naar de Caroline studio overgebracht, die benedendeks ligt. Radio Caroline heeft dus geen uitzendingen meer. Radio MiAmigo daarentegen kan z'n uitzendingen vrij normaal laten doorgaan. Alleen 'Baken 16' is er niet.

Om 19.00 uur komt naar gewoonte Radio Caroline in de lucht met Ed Foster. Het programma begint normaal. Om 20.30 uur vraagt de Engelse deejay onmiddelijke assistentie omdat het zendschip op een zandbank is gelopen: "Dit is Radio Caroline uitzendend vanop het radio-zendschip de MiAmigo op 259 meter. We zijn op een zandbank gelopen en we hebben dringende hulp nodig van de vaste wal".
Dit bericht wordt nog enkele keren herhaald, daarna geen enkele mededeling meer van die aard. De Caroline programma's gaan vrij normaal verder.

Wel kan de luisteraar af en toe vreemde geluiden opvangen waneer een deejay een aankondiging doet. Om 03.23 uur in de morgen gaat de zender dan toch uit de lucht met een vreemd krakend geluid. De Mi Amigo is losgeslagen omdat op dat moment de ankerketting niet up-to-the-point is. Pas drie ankerketting segmenten zijn aangebracht. De ankerketting ging daarom al vlug slepen. Er zat dan ook niets anders op dan het noodanker uit te gooien. Door puur toeval blijft dit anker achter een scheepswrak hangen....

De Mi Amigo is niet langer meer op drift. Als de storm is gaan liggen, vaart de Mi Amigo op eigen kracht weer naar haar oude positie. Erg langzaam weliswaar, want in de loop der jaren heeft zich onderaan het schip een dikke laag (30 cm) algen en schaaldieren gevormd. Een grote belemmering om snel vooruit te komen.

Zaterdag 11 september. Noch Radio MiAmigo noch Radio Caroline zijn of komen in de lucht. De meest vreemde geruchten doen de ronde. Door het op de zandbank lopen was het zendschip dwars op de golven komen te liggen. De golven hadden dan ook vrij spel en hadden het zendschip dan ook voortdurend overspoeld waardoor het schip nogal wat water maakte. Op dat moment kreeg men assistentie. Waarna de kapitein, de bemanning, Mark Jacobs en Jan van der Meer het schip verlieten. De vijf Engelse bemanningsleden bleven echter aan boord.

Intussen blijven onze redactietelefoons de meest vreemde geruchten verwerken. Het gaat van afgebroken zendmast tot een zowat volledig gezonken zendschip. We zien de situatie steeds minder rooskleurig in. Niettegenstaande Dhr. S.Tack ons verzekert over een viertal dagen terug in de lucht te zijn.

We zien het helemaal niet meer zitten als we via en nog eens via de van het schip gehaalde bemanning te horen krijgen dat de m/v Mi Amigo er erg aan toe is. Uiteindelijk besluiten we de zaak zelf te onderzoeken. Als op zondag 12 september beide zenders nog niet in de lucht zijn, huren we een vliegtuig op het vliegveld van Wevelgem en we gaan het zendschip zelf zoeken. Na een paar uur vliegen vinden we het zendschip rustig dobberend op de kalme zee. De Mi Amigo heeft geen uiterlijke schade. Alleen het binnendringen van heel wat water heeft nogal wat apparatuur beschadigd. De herstellingen daarvan kunnen vrij vlot uitgevoerd worden. En op woensdag 15 september 1976 vanaf half zeven 's morgens is 259 terug !

 

 
 

Tot zover de berichtgeving over de perrikelen van de MiAmigo in 'Baffle' van 15 oktober 1976. Hierin wordt ook melding gemaakt van de raid op het schip in november 1975. Deze is in een andere 'Baffle' uitgebreid beschreven en dat kun je ook op deze website nalezen.

 

 
 
 
Terugkeren naar de MN home