Liverpool Music city
Door Nico Fintelman (Smits)
 

Stad aan de Mersey - In noordwest Engeland ligt de oude haven- en industriestad Liverpool. Deze wordt doormidden gesneden door de zeer brede rivier de Mersey die even voorbij Liverpool uitkomt in de Ierse Zee. Van hieruit vertrokken met name vroeger grote aantallen vrachtschepen en passagiersboten naar Amerika, de laatsten brachten ook veel emigranten naar de USA.

Nog altijd gaan en komen de schepen en kun je er met de Ferry's naar Ierland en het eiland Man. Tot in de jaren tachtig was Liverpool (440.000 inwoners) niet een echt toeristisch interessante stad, veel industrie en een smerig centrum. Maar daarna werd de stad helemaal opgeknapt en is bijzonder aantrekkelijk geworden.

 

The Docks - Aan de centrum kant van de stad vindt je bij de Mersey dan The Docks. Dit waren vroeger de pakhuizen waar de goederen werden overgeslagen die per boot werden aan- en afgevoerd. Tussen deze pakhuizen bevindt zich ook water waar kleinere boten konden aanmeren. Een gigantische restauratie heeft ervoor gezorgd dat deze pakhuizen zijn omgebouwd tot een interessant geheel van winkels, musea, ateliers en pubs en restaurants.

Een aantrekkelijk gebied dus om rond te kijken en je vindt er o.a het Maritime Museum en de Tate Gallery. Loop je vanaf The Docks verder langs de Mersey dan kom je bij de Pier Head en het imposante Royal Liver Building. De stad is voor sportfanaten natuurlijk ook de plaats van de waarschijnlijk meest fameuze paardenrace ter wereld, de jaarlijkse Grand National in het gedeelte Aintree. En niet te vergeten de voetbalclubs FC Liverpool en Everton. Ga je vanuit de stad naar het noorden dan kom je in het prachtige Lake District, erg populair bij wandelaars en natuurliefhebbers.
 
Popmuziek - Maar uiteraard is Liverpool de stad van de popmuziek. Hier begon het allemaal met de Engelse popmuziek die we gerust de bakermat van de popmuziek in de hele wereld kunnen noemen. In het begin van de
 
jaren zestig telde Liverpool honderden bandjes die muziek maakten die geent was op de Rock 'n Roll en Skiffle. De betere bandjes die boven kwamen drijven werden daarna wereldberoemd en deze muziek kreeg de benaming "Mersey Beat" ofwel "Mersey Sound". Deze benaming was er natuurlijk vanwege de rivier maar er was inmiddels ook al een blad dat berichtte over al deze groepen en de naam Mersey Beat had. De groepen uit deze stroming hadden een grote invloed op de popbands die vervolgens overal in Engeland als paddestoelen uit de grond schoten. Belangrijke namen waren dan Herman's Hermits (hits: Mrs. Brown, No Milk Today, East West), Freddie and the Dreamers (I'm telling you now), Cliff Bennet and the Rebel Rousers (Got to get you into my life), Billy J.Kramer and the Dakota's (Do you want to know a secret), Swinging Blue Jeans (Hippy Hippy Shake, Trains and Boats and Plains) en zelfs ook the Hollies waarvan Graham Nash in het begin deel uitmaakte en die tot in de jaren tachtig platen maakten. Eerste hits voor The Holies waren o.a. Bus Stop en ook Yes I will.

 

Gerry - Achteraf zijn de meest bekenden van de Mersey Beat misschien wel Gerry and the Pacemakers. Zij hadden een hit met "Ferry cross the Mersey" dat in die tijd de titelsong was van een film over de Liverpool groepen en natuurlijk een beetje het volkslied van de stad Liverpool werd. Ga je vandaag de dag met de veerpont over de Mersey dan hoor je dit nummer, het wordt de hele dag gedraaid op die boot. Het andere nummer waarmee de groep van Gerry Marsden geschiedenis schreef was "You'll never walk alone" dat o.a. het clublied van FC Liverpool werd.

Fab Four - De meest bekende zonen van Liverpool zijn natuurlijk The Beatles. In tegenstelling tot wat soms wordt beweerd hoort deze groep niet tot de stroming van de Mersey Beat. Het is eigenlijk meer dat genoemde stroming en groep naast elkaar zijn ontstaan en populair geworden. En toen de Beatles echt populair werden woonden en werkten ze vanuit Londen. John Lennon en Paul McCartney kenden elkaar sinds eind jaren vijftig van school, The Quarry Bank High School. Daar begonnen ze uiteindelijk een bandje met de naam The Quarry Men waar ook al gauw George Harrison in ging meespelen.

Na de nodige wisselingen van bandleden werd Ringo Starr (echte naam Richard Starkey) de drummer en kreeg de groep de naam The Silver Beatles. Later viel dat Silver er af en ging de band lange tijd spelen in nachtclubs in Hamburg waarmee ze hun brood konden verdienen maar vooral veel ervaring opdeden. Na de Hamburg periode keerden The Beatles terug naar Liverpool, deden veel optredens in de hele regio maar werden met name lokaal populair met hun optredens in The Cavern Club. Daar werden ze uiteindelijk onder hun hoede genomen door Brain Epstein die ze hun eerste platencontract bezorgde en hun manager werd. Wat volgt is geschiedenis en daarover zijn vele boeken volgeschreven.

Beatmuziek - The Beatles werden waanzinnig populair maar waren buiten dat de toonzetters van de popmuziek die in de begintijd nog beatmuziek heette. Hoewel veel mensen het tegenwoordig niet zullen geloven zijn de Beatles de meest belangrijken geweest als het gaat om de ontwikkeling van de popmuziek en het zijn met name de composities en artistieke opvattingen van Lennon en McCartney die veel van en voor die muziek hebben bepaald, overigens wel onder leiding van hun geniale producer George Martin. Tot eind jaren zestig hielden de 4 heren het met elkaar uit, daarna viel de groep uit elkaar. Overigens was Brian Epstein ook nog manager van een aantal bekende groepen uit de Mersey Beat tijd en ook van zangeres Cilla Black. Deze laatst hoorde niet echt tot de Mersey stroming maar werd wel succesvol in dezelfde tijd.

Magical Mystery Tour - Gelukkig heeft men in de stad begrepen wat met name de Beatles hebben betekend en ga je nu naar Liverpool dan kom je het historische besef overal tegen, al was het alleen maar omdat er jaarlijks miljoenen worden verdiend aan de Beatlemania. Dat begint al als je aankomt op het vliegveld van Liverpool. Deze was tot eind jaren negentig oud en vervallen maar is daarna verbouwd tot een mooie moderne luchthaven die de naam John Lennon Airport heeft gekregen. Boven in de vertrekhal staat een standbeeld van John en het komt misschien sentimenteel over maar iedere keer als ik daar langskwam bleef ik er even bij stilstaan. De slogan van het vliegveld is trouwens "Above us only Sky", een zin uit die prachtige John Lennon song "Imagine".

Tour - In The Docks bevindt zich ook het zeer interessante Beatles Museum. Ook kun je in Liverpool de Magical Mystery Tour doen. Met eenzelfde bus als in de gelijknamige film wordt je gedurende twee uur rondgereden langs allerlei plaatsen die iets met The Beatles hebben te maken en tekst en uitleg komen van mensen die destijds met de vier heren zijn opgegroeid en die met typisch Engelse humor hun verhalen vertellen. Je komt o.a. op Penny Lane waar Paul McCartney heeft gewoond (song: Penny Lane), stopt bij het kindertehuis Strawberry Fields (song: Strawberry Fields Forever) waar John Lennon in zijn kindertijd vaak speelde. De bus gaat langs The Quarry High School en de grote Cathedral die je vanuit het hele centrum van de stad op de berg kunt zien liggen en waar John Lennon nog een poosje in het koor heeft gezongen. En je stopt bij de geboortehuizen van Paul en George.

De tour eindigt in Matthew Street, de uitgaansstraat van Liverpool waar al de kroegen zitten en een standbeeld staat van The Beatles. Daar ook kun je The Cavern Club bezoeken die overigens later opnieuw is opgebouwd en waar nog altijd bands optreden. Op zaterdag is het hier in Matthew Street overigens al vanaf 16.00 uur party. De kroegen zitten stampvol en overal staan live-bands. Ik heb er fantastische rock- en bluesgroepen gezien en groepen die de heerlijke vrolijke Ierse folkmusic spelen.

Festival - En dan is er nog dat andere fenomeen van de stad. Ieder jaar in augustus wordt er het Beatlesfestival en Matthew Street Festival (gelijkertijd) gehouden. Een aantal dagen staat alles in het teken van de muziek en met name The Beatles. Vooral de maandag is top. Overal op podia in de straten en het park en in de kroegen treden dan groepen op en op ieder heel uur wordt er op al die lokaties van groep gewisseld. Dat betekent dat er op zo'n dag wel 150 groepen in de stad spelen. De meesten zijn Beatles-coverbands en ik kan uit ervaring vertellen dat je in combinatie met een echte Engelse paint daar een fantastische dag kunt hebben. Uit heel de wereld komen mensen hier naar toe en met name op die maandag zijn er dan 500.000 mensen in de stad.

Nog steeds - Liverpool is overigens niet alleen de stad van de 60-er jaren muziek. Popartiesten van latere datum zoals Frankie Goes to Hollywood, China Crisis, Echo and the Bunnymen, Icicle Works, A Flock of Seagulls, Elvis Costello, Atomic Kitten en Sugababes zijn allen afkomstig uit Liverpool. En ook nu kent de stad nog vele groepen die je dus in één van de vele kroegen kunt bewonderen.

 
 
 
 
 
 
Terugkeren naar de MN home