Europa
Door Nico Fintelman (Smits)
 
Onenigheid - De Europese Unie is een organisatie die al voor veel onenigheid heeft gezorgd, zeker ook in ons land. We hebben het nodige te danken aan de EU maar er ook de nodige problemen mee opgelopen. Onder andere door de gezamenlijke munt. Hoe we uit de ontstane crisis komen en met wat voor Europa zal de tijd leren en daar zal dan de nodige onenigheid over blijven.
 

Grondwet - De kern van het verhaal is natuurlijk de Europese Grondwet die ervoor zorgt dat in alle aangesloten landen de regels en wetten zo ongeveer hetzelfde zijn. Dat is althans de bedoeling want er wordt in sommige landen nog wel eens creatief mee omgesprongen. Omdat we in Nederland tegen deze Grondwet waren (in 2005 door het enige ooit in Nederland gehouden referendum weggestemd) en ook de Fransen er tegen waren werd een alternatief bedacht. Dat was het Verdrag van Lissabon, dat trad in werking in 2007.

En vol trots verkondigde onze premier bij die gelegenheid aan dat een aantal zaken van de baan waren en daarmee was voldaan aan het referendum, dat overigens geen wettelijke dwang had. Intussen weten we wel beter, het Verdrag van Lissabon is gewoon een andere naam voor Europese Grondwet en niet één van de belangrijke zaken in die Grondwet werd met de naamswijziging veranderd. Wat dan wel ? Eigenlijk alleen maar onbenullige zaken waaronder de beslissing dat het Europese volkslied niet formeel werd ingevoerd.
 

Hymne - Wat er dan mis was met de Europese Hymne is me niet duidelijk geworden.We hebben het hier over het muziekstuk 'Alle Menschen werden Brúder' dat afkomstig is uit de Negende Symphonie van de duitser Ludwig von Beethoven (1770-1827). Deze symfonie werd in 1824 voor het eerst in het Hoftheater in Wenen opgevoerd. Als tekst voor het muziekstuk gebruikte von Beethoven de 'Ode an die Freude' van de dichter Friedrich Schiller en dat is dus de tekst van het Europese volkslied, zij het met enige aanpassingen door von Beethoven. Al met al een fraai klassiek stuk. Dat brengt ook herinneringen boven.

Pop - De Spaanse popzanger Miguel Rios had in het voorjaar van 1970 in Nederland een hit met een populair uitgevoerde versie van 'Alle Menschen werden Brúder' dat in het Engels gezongen de titel 'A Song of Joy' meekreeg. Het was een wat bombastische uitvoering die voor kenners van klassieke muziek waarschijnlijk wat te veel kitsch is maar ik vind hem leuk. Het nummer was vervolgens in de zomer van 1970 een grote hit in heel Europa en kwam zelfs in de Amerikaanse hitparade. De plaat was geproduceerd door de oom van Miguel, de Spaanse okestleider Waldo de los Rios die we ook kennen van een populaire uitvoering van een ander klassiek stuk. In het voorjaar van 1971 had hij met het orkest van Manuel de Falla bij ons een nummer één hit met 'Mozart Symphonie No. 40'. Dit nummer blijft voor altijd verbonden met de geschiedenis van de zeezender Radio Noordzee omdat het daar de eerste 'Powerplay' was.

Rob - Weer terug naar 'A Song of Joy' van Miguel Rios. Ik kan me nog altijd de week herinneren dat die plaat uitkwam. Op de zeezender Radio Veronica had Rob Out iedere middag van maandag t/m vrijdag van 16.00-18.00 uur zijn programma 'De Rob Out Show'. Rob was helemaal weg van de plaat van Miguel en ergens in die bewuste week draaide hij in zijn programma de plaat drie maal achter elkaar. Zoiets is 'not done' in de radiowereld maar Rob deed het wel. Hij was dan ook programmaleider. Het was een dermate opmerkelijk radio-voorval dat ik er nog altijd aan moet denken als ik de plaat van Miguel Rios hoor.

 
 
 
 
 
Terugkeren naar de MN home