Vroegáh!
Door Nick van Poelgeest (december 2008)

 

 

Het - komt nogal eens voor dat mensen van met name 30+ beweren dat “de muziek vroeger beter was” en waarschijnlijk wordt daarmee bedoeld dat de muziek in de hitlijsten van vroeger “beter was” (het blijft immers een mening en is geen feit). Nostalgie speelt in deze constatering natuurlijk een zeer voorname rol, ook de reden dat mensen vaak spreken van “muziek uit mijn tijd”, terwijl ze nog springlevend zijn en alles anno nu ook weldegelijk hun tijd is, maar bedoeld wordt muziek uit hun jeugdjaren.

Het heeft er alles mee te maken dat voor veel mensen muziek niet meer is wat het ooit was en dat heeft feitelijk niets met de muziek te maken, maar alles met de beleving er van. Natuurlijk zijn er ook volop mensen voor wie nog immer van groot belang is en daar ben ik er één van.

Los daavan is er ook wel iets veranderd aan de hitlijsten. In de jaren 80, waarin ik begon met plaatjes draaien onder de naam 'Nick Nieuwenhuis' (een makkelijke naam) boden de hitlijsten een gevarieerder aanbod en waren daarmee meer een afspiegeling van het aanbod muziek en was daarin ook ruimte voor wat men noemde 'alternatieve plaatjes', denk daarbij aan bands als The Cure, New Order, Ultravox, Bauhaus, Siouxsie & the banshees en Front 242, om maar eens wat te noemen; geen hoogvliegers in de hitlijsten, maar ook deze muziek was op de radio te horen en kon soms rekenen op een bescheiden notering in de Top 40.

Bij Delta radio waren het natuurlijk vooral de grote hits die voorbij kwamen en op zaterdagavond draaide ik ook gewoon een selectie uit de Top 40, maar op zondagavond was er ruiomte voor een paar meer alternatieve plaatjes, waarbij de keuze voor het topje van de ijsberg natuurlijk voor de hand lag, daar het wel om hitradio ging.

 
commerciële muziek - In de loop der jaren heeft er een verschuiving plaats gevonden en wat anno nu voor alternatief moet doorgaan (bij voorkeur geschreven als '@lternative') is feitelijk muziek waar een even groot als breed publiek warm voor loopt als de zogenaamd 'commerciële muziek' (in mijn optiek is alles dat wordt uitgegeven commercieel en vind ik het daarom een vreemde term) en alles wat buiten deze categoriën valt, wordt simpelweg doodgezwegen in de media. Wie kernt namen als Diary of dreams, The Crüxshadows, Diorama en Soko Friedhof, om maar eens wat te noemen?
 
Ook ik heb weinig met de muziek die anno nu in de Top 40 is te vinden, maar weet dat de hitlijsten allang geen afspiegeling meer zijn van wat er aan muziek wordt geboden en daarom vind ik het altijd jammer wanneer mensen beweren dat “vroeger de muziek beter was”, omdat het vergelijk (hitlijsten van toen en nu) nogal mank gaat. Maar ja, veel mensen laten zich nou eenmaal graag leiden door de hapklare brokken die door de media worden opgediend en daarbij is er kort door de bocht gesteld een keuze uit 'Top 40' enerzijds en 'altow meuk' anderzijds, terwijl er nogal wat meer muziek bestaat. Overeenkomst is dat de hitlijsten vooral worden bepaald door jonge mensen, omdat deze singles kopen (of ringtones tegenwoordig) en daarmee de populariteit van muziek bepalen, maar de jonge mens van vroeger werd meer keuze voorgeschoteld, daarin zit het verschil.
 
Nostalgie heeft natuurlijk alles met de beleving te maken en wie wegdroomt bij een Delta radio van nu vult dat uiteraard in met het tijdsbeeld van toen, terwijl Delta in 2008 natuurlijk ook gewoon de hits van nu zou laten klinken; het was immers het een zeer eigentijds station. De herinnering is mooi en soms moet je het daarbij laten.
 
 
 
 
 
Terugkeren naar de MN home