Slagerradio
Door Nico Fintelman (Smits)

 

 

Slager Radio - In de Hongaarse hoofdstad Budapest waar ik al sinds jaar en dag kom had je het station Slager Radio. Als ik er was luisterde ik er wel eens naar maar je kon het hier natuurlijk ook via stream horen. Voor de duidelijkheid: Slager staat hier niet voor Duitse schlagermuziek. Het station bracht een brede keus in popmuziek met veel oldies. De presentatie was minimaal met uitzondering van de ochtend waar (gelijk aan veel zenders in de wereld) met meerdere presentatoren een licht informatief en humoristisch programma werd gemaakt afgewisseld met muziek.

Het station was enorm populair en had een luistercijfer van wel 38%. Slager Radio was samen met Danubius Radio de enige commerciele zender in Hongarije met een landelijk FM-net. Net zoals bij ons was de vergunning daarvoor voor een bepaalde periode en die liep in october 2009 af. Zowel Slager als Danubius kregen geen verlenging van de frequenties hoewel ze de meest geschikte kandidaten waren. Er kwamen twee andere radiostations voor in de plaats.

 
Het ging om de nieuw op te richten zenders Neo Radio en Klassz Radio die beide behalve muziek ook veel politiek gerichte programma's gingen brengen. Het opmerkelijke van deze stations is dat ze zelf nauwe banden hebben met de politiek. Neo Radio is verbonden aan de politieke partij MSZP en Klassz Radio aan de FIDESZ partij. Als je bedenkt dat het bod dat deze zenders
 
 
op de FM-frequenties hadden gedaan niet rendabel was (= niet betaalbaar) en dat de mediaraad die besluit over de verdeling van de frequenties bestaat uit politici, kun je begrijpen dat de Hongaren de terechte conclusie trokken dat hier sprake was van een politieke beslissing. Overigens hebben beide politieke partijen al belangen in andere radiostations in Budapest.
 

Protest - In Hongarije was inmiddels het protest luid aanwezig, enerzijds omdat de mensen hun favoriete radiostations niet wilden missen en anderzijds omdat men de buik vol had van het politieke gekonkel. In Budapest reden vervolgens duizenden auto's rond waar als protestactie van luisteraars van Schlager Radio een blauw lint aan de antenne was gebonden. Honderdduizenden luisteraars tekenden een internetprotest van Schlager Radio en dit station organiseerde een protest-popconcert. En in één van de programma's was een luisteraarster te horen die zei dat dit haar allemaal heel erg aan 1956 deed denken. Voor Hongaren een berucht jaar waarin de Russen het land binnenvielen en een ontluikende democratie bloedig neersloegen .Uiteraard hadden Schlager Radio en Danubius Radio formeel protest aangetekend tegen de beslissing maar het mocht niet baten. Op 20 november 2009 moesten beide stations sluiten.

Gelijk en toch niet - In januari 2010 volgde er een rechtszaak van de twee stations over de gang van zaken en daar werden ze door de rechter in hun gelijk gesteld. Maar deze bepaalde tevens dat de Media Autoriteit de etherfrequentie niet hoefde terug te geven aan de beide stations. Uiteraard werd er weer geprocedeerd tegen deze uitspraak maar aan de eerdere uitspraak werd ook in deze vervolgzaken niets meer gewijzigd. Zo vreemd kan het gaan.

 
De winnaar failliet - De radiostations die dus de etherfrequenties wel kregen kwamen zoals verwacht in problemen. Slager en Danubius hadden ieder op de frequenties een bod gedaan dat lag tussen de 10-20% van hun omzet. Maar Neo FM en Klassz Radio boden 50% van hun omzet. Je hoeft niet zo gespecialiseerd te zijn om te begrijpen dat dit een niet rendable bod.was. Gevolg was dan ook dat de beide stations in 2012 in problemen kwamen. Beide stations hadden in de afgelopen jaren slecht een deel van het verschuldigde bedrag betaald en toen de Media Autoriteit op zijn strepen ging staan bleek men niet in staat de openstaande schuld te betalen. Bij Neo FM was deze schuld zo groot dat de zendvergunning in juni 2012 tijdelijk werd ingetrokken. Vervolgens liet het station zich failliet verklaren en maakte een nieuwe eigenaar er een doorstart mee. Daarop kreeg Neo FM de zendvergunning weer terug.
 
Maar in augustus 2012 waren de financiele problemen zo groot dat de medewerkers besloten collectief ontslag te nemen, zij hadden al maanden geen salaris meer ontvangen. En daarmee werd het station een wegkwijnende computerzender met voornamenlijk non-stop muziek. Hoe het verder gaat zal de tijd leren. Klassz Radio dat tegenwoordig Class FM heet zend nog wel gewoon uit maar het vermoeden bestaat dat dit station nu op de been wordt gehouden door de politieke partij Fidesz. Ook een reden om niet te hoeven vrezen is dat deze partij de absolute macht heeft in Hongarije.
 
 
 
 
Terugkeren naar de MN home