The Jocks (2)
Door Nico Fintelman (Smits)

 

 

Nog enige namen - In deel 1 van dit artikel beschreef ik het wel en wee van radio disckjockey's. En gaf een aantal voorbeelden van met name Amerikaanse jocks. In de USA hebben nogal wat mannen rond gelopen die hele groten zijn geworden in het deejay vak en soms ook bij ons bekenheid kregen. Als aanvulling op voorgaand artikel hier nog een paar voorbeelden van Amerikaanse top-jocks.

 

Dick Clark - Dick Clarck begon in 1952 zijn loopbaan bij het radiostation van zijn vader, WRUN-AM in het plaatsje Rome in New Yersey. Eerst op kantoor maar later ook als presentator. Enkele jaren later kwam Dick bij het radiostation WFIL in Philadelphia dat na verloop van tijd ook de nieuwe muziek, de Rock and Roll ging brengen. De populairste deejay van dit station deed ook een muziekprogramma op de locale televisie in Philadelphia onder de naam 'Bandstand' en toen die in 1956 werd ontslagen nam Dick zowel zijn radio uren als tv-programma over.

In 1957 besloot het landelijke tv-net ABC de show over te nemen waardoor in heel Amerika kon worden gekeken naar het programma dat nu formeel de naam 'American Bandstand' kreeg. De allereerste artiest die in de landelijke uitvoering optrad was Jerry Lee Lewis met zijn hit 'Whole Lotta Shakin'. In het begin kon men het programma alleen 's middags bekijken maar vanaf 1958 werd het 's avonds uitgezonden en werd 'American Bandstand' het meest populaire muziekprogramma op tv in de Verenigde Staten. Hierin kwamen alle grote artiesten optreden. Dick Clarck presenteerde het tot 1963 waarna er een nieuwe presentator kwam en het programma bleef bestaan tot 1987.

 
 

Schandaal - Dick Clarck bleef ondertussen ook radioprogramma's maken en raakte zoals velen in 1959 bij het payola schandaal betrokken. Gebleken was dat veel radiomakers zich hadden laten omkopen om platen op de radio te draaien die zodoende hit konden worden. Het was in die tijd in de VS een nationaal schandaal. Dick Clarck bleek de rechten te hebben van veel van de populaire muziek uit die tijd die ook voorkwam in zijn radio- en tv programma's. Zijn bazen stelden hem voor de keus: ofwel alle rechten verkopen ofwel stoppen met radio en televisie.

Dick koos voor het eerste. In 1965 startte Dick Clarck met het eveneens landelijk televisieprogramma 'Where the Action is' dat nogal leek op 'American Bandstand' en deed dit tot 1989. En in de vele jaren daarna presenteerde hij ook allerlei andere televisie-programma's. In de loop van de 80-er jaren begon Dick een firma die syndicate radioprogramma's ging maken. Het bedrijf leverde dus iedere week een groot aantal programma's af die via veel radiostations waren te horen en dus landelijk te beluisteren in de VS. Daaronder bijvoorbeeld de hitparade, 'Countdown America', met Dick zelf.

Tot ver in deze eeuw leverde dit bedrijf een 4-uur durend programma dat onder de naam 'American Bandstand' de oude popmuziek 'nationwide' liet herleven. Hierin draaide Dick Clarck voornamenlijk pophits uit de jaren 60 en 70, vertelde hierover verhalen en achtergronden en had intervieuws met wereldberoemde popmusici. Kortom, een prima programma dat ik zeer regelmatig beluisterde. Het bezorgde hem overigens wel de bijnaam The World's oldest teenager. Ook op ander zakelijk gebied was hij actief, zo was hij eigenaar van een groot aantal restaurants. Op 18 april 2012 overleed Dick Clarck, 83 jaar oud. Hij werd een legende in de USA waar hij ook veel radio- en tv prijzen kreeg.

   

Wolfman Jack - Dan over naar een andere radiomaker uit de USA, Wolfman Jack. Een artiestennaam overigens die door deze jock kracht bijgezet werd door in zijn programma's regelmatig het gehuil van een wolf te laten horen. Iets dat hij had afgekeken van Alan Fried, de deejay die de Rock'n Roll had "uitgevonden" en in zijn programma's ook regelmatig wolvengehuil liet horen. Wolfman Jack begon zijn carriere bij een klein radiostation in New York maar kreeg bekendheid toen hij ging werken voor een radiostation in Mexico dat in de avond en nacht engelstalige popprogramma's uitzond.

Gebruik makend van een hoog vermogen op de middengolf en van de nachtelijke ontvangstcondities kon men zo via deze zender in een groot gedeelte van de USA Wolfman Jack horen. Enige jaren later verhuisde hij naar grotere stations in de USA en zijn naam was gevestigd. Maar ook begon hij met het maken van de zogenaamde syndicate programma's die we hier in Europa ook konden beluisteren via AFN. Eveneens deed Wolfman Jack wekelijks een Amerikaanse hitparade die 'worldwide' werd uitgezonden.

 
Geliefd - Wolfman Jack had een specifiek rauw stemgeluid en luidruchtige presentatie en was geliefd bij de luisteraars. De Canadese groep
The Gues Who maakte in 1974 een plaatje over hem, Clap for the Wolfman. En The Stampeders maakten in 1976 een nummer samen met hem, Hit the Road Jack. Beiden werden ook in Nederland een hit. Ook zagen we hem in de speelfilm American Griffity. Een film over het leven van de Amerikaanse jeugd in het begin van de sixties waarin op de achtergrond regelmatig de programma´s van Wolfman Jack zijn te horen en waarin een paar van die tieners hem opzoeken tijdens zijn show op een Mexicaans radiostation. Op 1 juli 1995 overlijdt Wolfman Jack, slechts 57 jaar oud.
 

Casey Casem - Een andere naam die we ook in Nederland kennen is die van Casey Kasem. Ook hij begon al lang geleden als deejay, halfweg de jaren vijftig van de vorige eeuw bij de Amerkiaanse legerzender AFN. Later kwam Casey Kasem bij diverse stations in de USA en bouwde zijn faam op als radiomaker. In de USA zijn verschillende uitvoeringen (als dan niet nog bestaand) van de Amerikaanse hitparade in syndicate vorm. Programma's dus die overal in de wereld worden uitgezonden waaronder honderden radiostations in de USA. Ik noemde hierboven al die van Dick Clarck en Wolfman Jack en we kunnen ook nog die van Rick Dees toevoegen.

Maar de eerste die met een syndicate American Top 40  begon was Casey Kasem in 1970. Met enige onderbrekingen deed hij dat bijna 20 jaar en vestigde daarmee zijn roem. En Kasey maakte daarbij ook andere hitparades en programma's over hitparades in syndicate vorm. Casey Kasem is verder bekend geworden als iemand die commercials inspreekt, voice-overs doet bij series en docu's en af en toe een televisie programma presenteerde. Ook komt hij voor in de een speelfilm Ghostbusters. En Casey Kasem heeft nogal wat radioprijzen in ontvangst mogen nemen.

Casey Casem is op 15 juni 2014 overleden en 82 jaar oud geworden.

 

Nog steeds - Voor deze drie jocks geldt dat nog veel van hun oude programma's bewaard zijn gebleven. En dat is uit radio-historisch en muzikaal oogpunt natuurlijk interessant. Deze programma's zijn dan anno 2012 weer regelmatig te beluisteren op allerlei oldies-stations, met name in de USA en Engeland.

 
 
 
 
Terugkeren naar de MN home