De grote ronde
Door Nico Fintelman (Smits)

 

 

Wielrennen - Het professionele wielrennen heeft altijd mijn grote belangstelling gehad. Van jongs af aan volg ik het hele seizoen, alhoewel ik geen specialist ben. Het hoogtepunt is ieder jaar natuurlijk de Ronde van Frankrijk. En die is van oudsher ook nauw verbonden met de radio. Vanaf begin jaren zeventig kennen we in Nederland 'Radio Tour de France' waarin de NOS iedere middag van de Grote Ronde speciale programma's brengt rond de Tour. En zo denk ik dan even terug aan het begin, het jaar 1970.

Verrassend om ineens in die zomer op de popzender Hilversum 3 iedere middag van 13.00-18.00 uur leuke programma's te horen op het station dat tot dan toe daarin nog niet zo goed was. Als jonge scholier wilde ook ik in de zomervakantie wat bijverdienen en dat was in het begin iedere dag van 06.00-18.00 uur op de knieen op het aardbeienveld in weer en wind en dan de transistorradio mee. In de ochtend luisteren naar de zeezenders (Veronica en Noordzee) en dan 's middags naar 'Radio Tour de France'.

Dit was in het begin lekkere Top40-radio met ieder uur een andere bekende deejay zoals Joost den Draaijer, Vincent van Engelen, Theo Stokkink en in wat latere instantie ook Felix Meurders. Tussendoor kwamen dan de live-verslagen vanuit Frankrijk met als topper Theo Koomen.
Deze sportjournalist zat op de motor (als passagier wel te verstaan) waarvandaan hij rechtstreeks uit de Tour-karavaan zijn verhalen de ether in gooide. Verhalen die vaak schromelijk overdreven waren maar het geheel wel spannender maakten. Mijn persoonlijk herinnering hieraan is een Tour-etappe
 
in de Alpen waar Hennie Kuiper uit het peloton wegsprong en op een gegeven moment zelfs 8 minuten voorsprong had opgebouwd. Theo Koomen reed naast hem en maakte er een spectaculaire reportage van met ondermeer de volgende woorden: "Kom op Kuipertje, pak die berg, pak die vieze vuile rotberg". Woorden die ik nooit meer vergeten ben, prachtige radio. Theo leeft allang niet meer maar werd legendarisch met dit soort reportages.
 

Mart - Ik moet nog wel eens aan dat alles terugdenken als ik tijdens de Tour de France op televisie de late-avond programma's van Mart Smeets zie waarin hij, gezeten op een fraaie Franse lokatie, gesprekken heeft met gasten die iets hebben met de Tour. En op één van die avonden was Willem van Kooten (Joost den Draaijer) te gast. Hij was de man die zeezender Veronica groot maakte en daarna nog vele andere radioavonturen aanging. Mart en Willem haalden herinneringen op aan 'Radio Tour de France' waar Willem jarenlang presentator was. Het ging met name over het jaar 1973 en de argeloze kijker zou de indruk kunnen krijgen dat in dat jaar 'Radio Tour de France' startte. Niets is minder waar want de start was dus in 1970. Sterker nog, ondanks de verhalen in dat tv-programma meen ik me te herinneren dat Willem (Joost) in de bewuste zomer van 1973 nog bij Radio Noordzee zat en dus op dat moment helemaal niets met het Hilversum 3 programma te maken had. Wel in 1970 en later weer vanaf 1974. De heren hebben in het betreffende tv-programma dus een beetje gesjoemeld met de waarheid.

Noordzee - En nu we het toch over Radio Noordzee hebben : de zeezenders hadden niet de mogelijkheden van de NOS met overschakelen naar Frankrijk voor live reportages en hadden zo dus een grote concurent aan 'Radio Tour de France'. Bij Veronica deden ze er daarom maar niets aan, er werden alleen uitslagen in het nieuws vermeld. Maar Radio Noordzee had live aan boord van het zendschip 'Mebo2' sportjournalist Hans Prakke zitten en hij bracht tussen de tapeprogramma's door info over het verloop van de Tour. En 's avonds in het live-programma gaf Hans nog uitgebreide achtergrond informatie over de Ronde van Frankrijk. Hij wist er veel over te melden en derhalve luisterde ik er altijd met veel interesse en plezier naar. Die Hans Prakke (vele jaren later ook 'Radio Tour de France') was trouwens op die boot gekomen omdat zijn werkgever, het Algemeen Dagblad, een sponsor was van Radio Noordzee. Zij hadden ook iedere zaterdagochtend het uitgebreide sportprogramma 'AD Sport en Sportwereld' op Noordzee en wie weet nog wie dat in het begin presenteerde ? Inderdaad, dat was de nog jonge sportjournalist Mart Smeets.

Later - 'Radio Tour de France' kreeg in latere jaren nog de nodige illustere presentatoren zoals Ferry Maat, Lex Harding, Jan van Veen, Koos Postema en Andre van Duin. Eind jaren zeventig besliste de NOS dat 'Radio Tour de France' geen popkarakter meer moest hebben omdat mensen van alle leeftijden er naar luisteren en het verhuisde daarom naar Hilversum 2 en zit tegenwoordig op Radio 1. Waarmee ook de muziekkeuze is aangepast. Die werd jarenlang gedaan door Herman van der Velde en velen vonden die keuze zo goed dat Herman alom geroemd werd. Ik heb dat nooit begrepen, met name in de jaren negentig was 'Radio Tour de France' muzikaal gezien altijd hetzelfde, het leek of Herman van der Velde gewoon ieder jaar de playlist van een jaar geleden tevoorschijn haalde.

En zo was ieder uurtje van het programma voor mij muzikaal heel voorspelbaar: Amazing Stroopwafels, Rowenn Heze, Whom Sounds, actueel plaatje, sixties oldie en een paar Franse chansons en nog wat van die dingen. Dat was het dan zo'n beetje. Hoe dan ook, 'Radio Tour de France' bestaat inmiddels meer dan 40 jaar en het programma is intussen een levende legende. Overigens ontbrak in het jaar 2012 het programma ineens. De zomer van 2012 was een sportzomer (voetbal, wielrennen en Olympics) en dus had men een doorlopend info- en sportprogramma gedurende de hele zomer. Dat betekende tijdens De Grote Ronde dus ook de bergen informatie over alle andere zaken die Radio 1 normailiter heeft en dus ook nauwelijks plaats meer voor muziek. Jammer want daarmee was het niet erg lekker beluisterbaar meer.

De piraten - Het zal duidelijk zijn dat ook de landpiraten nauwelijks aandacht besteedden aan de Tour de France. Bij Delta Radio hebben we het in de zomer van 1984 eens geprobeerd. Herbert Visser was als enige van het team altijd aanwezig en hij zou iedere middag in de programma's actuele Tour info doen. Maar Herbert had totaal geen verstand van wielrennen en daardoor ging dat item bij herhaling nogal de mist in. Na drie dagen hebben we de Delta Tour info maar afgeschaft om er in latere jaren nooit meer mee te beginnen.

 
 
 
 
 
Terugkeren naar de MN home