Frits
Door Nico Fintelman (Smits)

 

 

Tros Top 50 - Ik hoorde Frits Spits weer eens op de radio en mijn gedachten gingen terug naar een donderdag in 1981. Zeezenders hadden we niet meer en er waren nog bijna geen 24-uurs landpiraten en daardoor was Hilversum 3 (het huidige 3FM) alleenheerser. Niet dat het zo bijster goed klonk maar in het land der blinden was éénoog koning. Hilversum 3 was de enige Nederlandse zender waar je vrij veel popmuziek kon horen.

De programmering was een ratjetoe waarin de TROS als vaste uitzenddag de donderdag had. Daar deed Ferry Maat dan van 15.00-18.00 uur de TROS Top 50 en had iedere week disckjockeys te gast. Dat wilde ik natuurlijk ook wel eens meemaken en ik meldde me aan als gast jock en werd een paar weken later door Ferry Maat opgebeld en uitgenodigd.

En zo deed ik in de Top 50, die door een stevig bier drinkende Ferry Maat in rap tempo werd gepresenteerd, na iedere tien platen een overzicht. Na afloop van het programma kwam Frits Spits binnen om zijn 'Avondspits' te gaan presenteren en hij vertelde ons dat we ook bij zijn programma aanwezig mochten blijven (ik was er met Herman van Deijck heen gegaan). Mooi om Frits met zoveel passie zijn show te zien doen.
 
 
 

Het begint met Paul Meyer - En dan gaan mijn gedachten nog wat verder terug. Begin/voorjaar 1973: op Hilversum 3 werd iedere woensdagavond van 19.00-24.00 uur de Paul Meyer Show uitgezonden. Een hilarisch programma met muziek, sport en info en ook de onzinnige verhalen van Paul Meyer. Achter dit personage ging niemand minder dan Henk Terlingen schuil die dan presentator is van het tv-programma 'Studio Sport' en eind zestiger jaren op televisie de presentatie deed van programma's rond lanceringen van de Amerikaanse Apollo ruimte-raketten.

Het is tegenwoordig niet meer voor te stellen maar dit was indertijd een zo speciaal iets dat er vele (zeer goed bekeken) programma's aan werden gewijd met uiteraard als klapstuk de eerste mens op de maan in 1969. Henk Terlingen presenteerde dat alles en kreeg daardoor de bijnaam 'Apollo Henkie'. Maar deze eigenzinnige figuur was ook iemand die (heel humoristisch) kon praten als Brugman en deed dit dan ook in het 5-uur durende radioprogramma de 'Paul Meyer Show'. Ik vond het prachtig en luisterde iedere week.

 

Norderney los - In april 1973 sloeg het Veronica zendschip 'Norderney' tijdens een zware storm van zijn ankers, dreef naar de kust en liep vast op het strand van Scheveningen. Dat zorgde voor massale belangstelling van pers en publiek en Henk Terlingen wilde vervolgens zijn 'Paul Meyer Show' presenteren vanf het schip maar dat werd hem verboden door de leiding van de NOS. Henk lapte dit verbod aan zijn laars en deed zijn programma vanaf "een omgewaaide patattent" op het Scheveningse strand.

De NOS leiding was not amused en stopte per direct met het programma. Ironische details: Henk Terlingen had in de eerste helft van de sixties nog programma's gemaakt op de zeezender Veronica en zou in 1977 de Paul Meyer Show weer kortstondig presenteren bij de publieke omroep Veronica. Henk ging trouwens later bijna kapot aan zijn overmatige drankgebruik en overleed in 1994 veel te vroeg aan een ernstige ziekte.

 

Ton van Duinhoven - Vervolgens zette de NOS in 1973 op de woensdagavond een sportprogramma met Ton van Duinhoven maar dat bleef daar niet zo lang. Ik denk dat het ergens in september 1973 is geweest dat de NOS in een zwakke poging tot zenderkleuring dat sportprogramma op een andere zender plaatste en op woensdagavond op Hilversum 3 een aantal bekende jocks ieder een uurtje popradio liet maken. Felix Meurders, Vincent van Engelen etc. Maar daartussen zat ineens ook een uurtje van een onbekende jock.

Zijn naam was Frits Spits. Ik vond hem meteen goed, hij presenteerde leuk en rustig, had prachtige woordspelingen en draaide lekkere muziek. Iedere woensdagavond luisterde ik naar al die uren programma's, al dan niet huiswerk makend, en was enthousiast over de jock Frits Spits. Zeker ook toen deze wat jaren later de vaste vervanger werd van Joost den Draaijer in zijn programma 'Joost mag niet eten' dat iedere avond van 18.00-19.00 uur werd uitgezonden. Joost (Willem van Kooten) was een grote platenbaas en daardoor vaak in het buitenland waardoor hij zijn programma niet altijd kon doen en dan nam Frits Spits dit waar. Ik vond dat erg leuk en hoopte op een gegeven moment iedere dag weer dat Frits er was, Joost zijn programma's kende ik na al die jaren wel. Frits ging trouwens ook nog een erg goed programma doen op dinsdagmiddag bij de VARA.

 

Politiek correct - Dan in voorjaar 1978 zitten we in politiek correcte tijden en een onderdeel daarvan is dat de publieke omroepen geen medewerkers meer willen die banden met bedrijven hebben. En zo wordt ondermeer Joost den Draaijer ontslagen, zijn programma wordt definitief overgenomen door Frits Spits. Vanaf dan horen we iedere avond van 18.00-19.00 uur op Hilversum 3 de 'Avondspits' hetgeen een erg goed programma zal zijn. Frits brengt met zijn prima presentatie en mooie woordspelingen lekkere popmuziek en heeft een neus voor goede nieuwe platen. Jarenlang is dit één van de beste programma's van de Nederlandse radio totdat Frits er eind jaren tachtig mee stopt. Hij gaat televisie maken en we zien bij de NOS een veertiger die een jongerenprogramma presenteert. Dat mislukt gigantisch. Frits stapt over naar het commerciele TV10 van Joop van den Ende maar dat station zal nooit gaan uitzenden.

 

Come back - Uiteindelijk, begin jaren negentig gaat Frits weer dagelijks de 'Avondspits' doen maar in mijn ogen (en oren) is dat dan niets meer. Frits is teruggezakt naar een zwaar overdreven presentatie en het programma hobbelt van rubriek naar rubriek. Een paar jaar later krijgen de Hilversumse (publieke) radiozenders een horizontale programmering en door zenderkleuring wordt dan Radio 2 de familiezender waar we vanaf dan iedere werkdag van 12.00-14.00 het programma 'Tijd voor Twee' van Frits Spits kunnen horen. Hij doet dat goed maar de show lijdt wel aan het bekende 'info-syndroom'. Er zullen en moeten infoblokjes in, wat de beluisterbaarheid voor mij minder maakt. Als je dan toch zo graag wilt kletsen maak dan items over muziek !!

 

Jubileum uitzending - Enige jaren geleden alweer luisterde ik naar een feestelijke 'Tijd voor Twee' vanwege de verjaardag en het jubileum van Frits (35 jaar radio). De redactie had allerlei 'Frits-items' gemaakt en de burgemeester van Frits zijn woonplaats Laren kwam hem een lintje van de Koningin opspelden. In zijn dankwoord vond ik Frits wat te dankbaar richting zijn redactie. Ze worden er voor betaald hoor !!! Deze redactie maakt ieder dag items voor het programma, de ene keer gaat het over Flevoland, de andere keer over een schrijver en dan weer over een jubilerende Frits Spits. Het is gewoon hun werk. En ik schrok wel een beetje toen Frits de namen van die redactieleden ging opnoemen. Wat een groep mensen zeg !! En daarbij bedacht ik wat nu eigenlijk nog een echt Frits Spits programma is als je zo'n grote redactie hebt die dat programma maakt. En ik denk er maar niet over na hoeveel die twee dagelijkse uurtjes radio zo kosten.

 

Alweer politiek correct - Die zelfde dag hoorde ik de Belgische deejay Peter van Dam in zijn dagelijkse programma opmerken dat Frits Spits een zwaar overschatte radiomaker is. Die mening deel ik niet maar aangezien ik ook Peter van Dam altijd een goed en kundig radiomaker heb gevonden, denk ik dat zijn opvatting er wel toe doet. Waarschijnlijk ventileert hij een mening die meerdere omroepmensen hebben. Dezelfde avond was Frits Spits te gast in het televisie-programma 'Pauw en Witteman'. Daar ging het niet zo veel over zijn jubileum maar begon Frits uitgebreid over allerlei zaken die in onze samenleving spelen. Om vervolgens ook maar eens zijn waarheid te verkondigen over hete hangijzers als integratie etc. Natuurlijk heeft hij een eigen mening, die hebben we allemaal. Maar Frits is bekend geworden dankzij zijn muziekprogramma's en dat werd die dag gevierd, daarvoor was hij ook in dat tv-programma. Door nu zo te gaan zitten orakelen viel de goede man en beetje van zijn voetstuk. Jammer.

 
 
 
 
Terugkeren naar de MN home