Dramatiek
Door Nico Fintelman (Smits)

 

 

Oorlog - De familie Sessler was een zeer gerespecteerde familie in de jaren twintig en dertig van de vorige eeuw. Woonachtig in Polen in het stadje Krakow dat we tegenwoordig kennen als de bruisende studentenstad Krakau. De joodse familie Sessler had een fraai huis met landerijen. Opa was de leider van de joodse gemeenschap in Krakow. Als op een dag in 1939 een zigeunerin langskomt die waarzegster is wil de familie wel wat meer weten over hun toekomst.

De waarzegster voorspelt dat de hele familie een noodlot zal ondergaan en slechts twee van hen dit zullen overleven waarbij één van die twee naar het oosten zal gaan, naar Siberie. Niet veel later, in september 1939, vallen de Duitsers Polen binnen, de Tweede Wereldoorlog is begonnen. Als de nazi's Krakow innemen stellen ze een voorbeeld en opa wordt na helse martelingen voor het oog van zijn eigen familie op straat doodgeschoten. De rest van de familie wordt met vele anderen naar een werkkamp gestuurd, de voorloper van de concentratiekampen.

 
Op de vlucht - De 15-jarige Freddie Sessler weet uit dit kamp te ontsnappen richting het oosten en wordt na vele ontberingen opgepakt door het Rode Leger van Stalin. En wordt vervolgens verbannen naar de goelag, een werkkamp in....Siberie. Als in 1941 Rusland ook in oorlog komt met Duitsland wordt Freddie vrijgelaten.
 
 

Na de nodige omzwervingen komt hij terecht bij het Poolse leger dat zich in Rusland heeft gehergroepeerd. Dit leger wordt door de Russen gedwongen om in de frontlinie mee te vechten tegen de troepen van Hitler en zo vanaf 1944 het westen te bevrijden. De nog jonge Freddie overleeft de meest vreselijke dingen: ziektes, kou, veldslagen. Ziet letterlijk honderden mannen om zich heen sneuvelen in een idiote oorlog. Als Freddie na de oorlog terugkomt in Polen blijkt vrijwel zijn hele familie te zijn omgekomen in de concentratiekampen, alleen zijn broer Siegi heeft de oorlog overleefd. Hij studeerde in Parijs toen de nazi's Polen binnen vielen en wist naar Engeland te komen. Op een griezelige manier komt de voorspelling van de zigeunerin uit.

 

Freddie wordt succesvol - De beide broers blijven niet lang in Polen en vertrekken naar Engeland waar ze succesvol worden. Siegi opent er een restaurant en later in Londen een chique nachtclub. Daar is de elite vaak te gast en er komen bekende artiesten. Zo komt Freddie ook met deze mensen in contact en belandt bijvoorbeeld op feesten van Marylin Monroe. Freddie is zakenman en zet regelmatig in Engeland en Amerika allerlei bedrijven op zoals een zeer succesvolle in kantoorartikelen. Maar er zit nogal wat wisselend succes in de zaken en zo komt het dat Freddie een paar keer millionair wordt en een paar keer totaal failliet gaat.

 

Coke - Begin jaren zeventig wordt Freddie eigenaar van een paar apotheken in de U.S.A. Het is de tijd dat drugs een grote rol zijn gaan spelen in het leven van veel jongeren en de inmiddels al wat oudere Freddie is er ook niet vies van. Maar hij heeft wel een afkeer van de drugs die op straat worden verkocht, die vaak versneden zijn en van slechte kwaliteit. Via bevriende artsen regelt hij recepten en kan zo middels zijn eigen apotheken moeiteloos aan cocaine en andere drugs komen, maar dan wel het pure spul. Uitstekende kwaliteit.

En zo begint Freddie een levendige en luccratieve handel in met name cocaine. Ergens in 1972 ontmoet Freddie gitarist Keith Richards van The Rolling Stones. Hij biedt hem de perfecte kwaliteit cocaine aan en grootverbruiker Keith zegt geen nee. Zo wordt Freddie de leverancier van The Stones en raakt goed bevriend met Keith Richards. Een vriendschap die trouwens in de groep niet zo goed valt. Zij vinden Freddie een onbehouwen en ongemanierde vent die profiteert van Keith. Deze is het daar niet mee eens hoewel het toch wel eens behoorlijk uit de hand kan lopen. Freddie legt het steevast aan met vele van de Stones groupies, vaak veel te jonge meisjes voor zijn leeftijd en hij is grootverbruiker van drugs. Tijdens de Big Ugly Tour, de wereldtoernee van The Stones in 1972, doet de groep ook Chicago aan. En daar doet zich een befaamd geworden gebeurtenis voor.

In de hotelkamer van Keith Richards organiseert Freddie Sessler een groot feest waarvoor hij vele jonge meisjes, kilo's drugs en heel veel drank heeft geregeld. Het loopt allemaal gigantisch uit de hand waarbij Freddie zelf nog wel het ergste tekeer gaat. Als Keith Richards het na vele uren zat wordt vraagt hij Freddie een eind te maken aan de party maar deze negeert het verzoek. Uiteindelijk pakt Keith zijn revolver en schiet tweemaal in de vloer. Alle aanwezigen vluchten in paniek de kamer uit en Keith heeft zijn doel bereikt: de party is voorbij, zijn kamer is leeg.

 

Te vroeg einde - In de jaren die volgen blijft Freddie hangen in de entourage van The Rolling Stones. Ritselt drugs en vrouwen voor hen en haalt samen met Keith de meest rare capriolen uit. Keith noemt hem zijn beste vriend en organiseert op 28 augustus 1999 een gigantisch feest voor hem in een hotel in New Jersey waar heel wat bekende mensen aanwezig zijn. Dit om 25 jaar vriendschap te vieren. Ruim een jaar later, op 18 december 2000, overlijdt Freddie Sessler. Zijn leven was een aaneenschakeling van bizarre en soms vreselijke gebeurtenissen. Freddie had niet veel met muziek maar belandde in de wereld van de rockartiesten. Hij was denk ik wel een beetje maf. Zijn oorlogsverleden zal daar mede debet aan zijn geweest en zijn drugsgebruik heeft de rest gedaan.

 

Life - Zomaar een verhaal over zomaar een man. Maar wel een fascinerende man. Er zijn mensen die hun hele leven niets spectaculairs meemaken. Geen avontuur, geen rare dingen, geen living on the edge. Hun leven kabbelt van begin tot eind: beetje studeren, vriendinnetje, baantje, trouwen, hond en kinderen. En er zijn mensen die een volkomen tegenovergesteld leven leiden. Vol met opmerkelijke gebeurtenissen, avontuur, gevaar. Met de daarbij behorende gigantische hoogtepunten en vreselijke dieptepunten. Mensen zoals Freddie.

 
 
 
 
Terugkeren naar de MN home